Dolar, euro ve sterlin yeni bir rekor kırdı

Dün TL karşısında rekor kıran dolar, euro ve sterlin uluslararası piyasada bu rekorları tazeledi.

Google Haberlere Abone ol
Dolar, euro ve sterlin yeni bir rekor kırdı

Dün gün içerisinde rekor kıran dolar, euro ve sterlin kurlarında gece yarısı uluslararası piyasada bu rekorlar tazelendi. Dolar 4,0786, euro 5,0281 ve sterlin 5,7666 seviyesine kadar çıktı.

Sabah saatinde ilk işlemlerde TL, uluslararası piyasalarda yaşanan iyimserlikle birlikte değer kazandı.

Suriye'de kimyasal silah kullanımı iddialarına ABD'nin tepki vereceğini açıklaması askeri bir hareketlilik yaratacağı öngörüleriyle jeopolitik endişeleri tetiklerken, dün Rus rublesinin dolar karşısında yüzde 2 civarında değer kaybı da dolar/TL'yi baskılayan bir başka unsur oldu.

Küresel satış baskısının yanında iç siyaset, yüksek cari açık ve yüksek enflasyona ilişkin endişelerle Türkiye piyasaları daha satış baskısından daha da kuvvetli etkileniyor.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken bankacılar bugün gerçekleşecek Hazine'nin 10 yıllık gösterge tahvili yeniden ihracına gelecek talebin yakından izleneceğini belirtiyorlar. Öte yandan bugün TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bir sunum yapması bekleniyor.

Hazine bugün mart ayı başından düne getirisi 150 baz puana yakın yükselen ve 8 Mart 2028 vadeli 10 yıllık gösterge tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirecek.

"Talep yakından izlenecek"

Bir bankanın bono masası işlemcisi, "TL'de satışlar kuvvetli. ABD faizlerine bakınca ocak ayındaki yüzde 2.40'lı seviyelerden bugünlerde yüzde 2.80'e yükselmiş durumda. TL cinsi sabit getirili varlıkların hepsinde sert satışlar görülüyor" dedi ve ekledi:

"Bugün ihalesi gerçekleştirilecek 10 yıllık gösterge tahvilde yüzde 13 üzeri bir fırsat olarak görülebilecek seviyeler ancak işlemlere baktığımızda alım yönlü böyle bir ilginin henüz başladığını göremiyoruz. İhalede talep olacaktır, aksi halde yeni bir satış baskısı yaşanabilir ancak yabancı talebi ne kadar kuvvetli olacak bu önemli ve yakından izlenecektir."

Dolar/TL'de 4 seviyesinin üzerinde kalındıkça yükseliş eğiliminin devam edebileceği, risk iştahında bozulma olduğunda TL gibi iç dinamikleri zayıf olan para birimlerinin daha olumsuz etkilendiği belirtiliyor.

Yurtdışında ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları, ABD-Rusya gerginliği ve Suriye'deki gelişmeler piyasalarda endişe yaratırken, yurtiçinde iç siyasette faizlerin düşürülmesi için konuşulan paket, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomiden sorumlu yetkililere yönelik eleştirileri, eleştirilerin ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in istifa ettiği iddiası gibi unsurlar TL üzerinde baskı yarattı. Türkiye piyasalarına ilişkin makro endişeler ise yüksek büyümenin de tetiklediği yüksek enflasyon ve yüksek cari açığın bir araya gelmesinden kaynaklanıyor.

Dolar/TL saat 09.28'de 4,0600, euro/TL 4,9978 ve sterlin/TL 5,7380 seviyesinden işlem gördü.

Çin'den yumuşama sinyali piyasaya olumlu yansıdı

Bankacılar günün piyasalarda risk iştahını artıran ve daha fazla satış baskını engelleyen en önemli gelişmesinin ise ABD Çin arasında ticaret savaşına dönmesinden endişe edilen süreçteki yumuşama olduğunu belirtiyorlar.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ülke ekonomisini daha açık hale getirmeye ve otomobiller dahil olmak üzere ithal ürünlere uygulanan gümrük vergisini düşürmeye söz verdi.

Çin ve ABD arasında ticaret gerilimin arttığı bir ortamda Xi'nin açıklamaları uzlaşmacı olarak görülüyor. Xi'nin vaatlerinin çoğu daha önce açıklanan tedbirlerin tekrarı olsa da, bu açıklamalar ABD hisse senedi vadeli işlemlerinin, doların ve Asya borsalarının yükselmesini sağladı.

Yurt içinde açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, yurt dışında ABD'de açıklanacak ÜFE rakamları takip edilecek. 

Yorumlar