Dolar artacak diye mallarını gümrükte bekletiyorlar

Döviz kurundaki artışı kara çevirmek için mallarını gümrüklerde bekleten fırsatçılar bazı ürünlerde fiyatları neredeyse iki katına kadar çıkardı.

Google Haberlere Abone ol
Dolar artacak diye mallarını gümrükte bekletiyorlar

Türkiye bir kez daha ekonomik darbe ile karşı karşıya. Spekülatörler bu kez de kur silahını çekti. Stokçular ise kurdaki yükselişi fırsat bilip ya ürünlerini depolara kaldırdı ya da fiyatlarını artırdı.

Sadece beyaz eşya sektöründe kurdaki artışı bahane ederek yapılan zammın yüzde 80'e ulaştığı belirtildi. Kur artışından önceki sözleşmelerine bağlı kalmayan tedarikçilerin ise sözleşmeleri feshederek ürünlerini stoklamaya başladığı ifade edildi.

2 hafta yaklaşık 3 bin TL'lik artış

Kur artışından daha fazla kar etmek isteyen firmaların stokladığı ürünler hem tüketiciyi hem de perakendeciyi mağdur ederken fiyatların ise neredeyse ikiye katlandığı gözlemlendi. Örneğin 2 hafta öncesine kadar 3 bin 200 TL'den satılan bir buzdolabının fiyatı 6 bin TL'ye kadar yükseldiği görüldü.

Mobilyada yüzde 30 zam

'DETAY' ekibinin bir sonraki durağı ise mobilya sektörü oldu. Mobilya sektöründe ise yüzde 30'lara varan zamlar söz konusu. Yıllardır sektörün içinde olan firma yetkilileri bile yapılan zamlar karşısında şaşkın. Çünkü ürünlerin Türkiye'de üretildiğini kurdan etkilenecek bir durumun olmadığını belirtiyor.

Mallar gümrükte bekletiliyor

Sektör temsilcileri kurda yaşanan yükselişin süreceğine inanan bazı firmaların sözleşmelerini dolar üzerinden yaptıkları için ürünlerini gümrüklerden içeri dahi sokmadığını ifade ediyor.

Yeni fiyat listeleri gönderildi

Stoklamayı tercih etmeyen firmaların ise ürünlerini yüksek oranlı artışlarla piyasaya sürdüğü belirtiliyor. Öyle ki bayram sonrası piyasaya yeni fiyat listeleri de çoktan gönderilmiş bile.

Bakanlık harekete geçti

Döviz kurlarında yaşanan artışı kara döndürmek için harekete geçen fırsatçıların haksız yere bazı ürünler üzerinden fiyat artışları yapması üzerine bakanlık da harekete geçti.

Bakanlık yetkilileri girdi maliyeti ve döviz kuru artışından etkilenmemesine karşın, etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal ve hizmette fiyat artışına gidenleri tespit etmek amacıyla Türkiye genelinde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren iş yerlerini denetledi.

Kaynak: Yenişafak

Yorumlar

Ihsan bunlar şerefsiz vatan hainleridir cehennemliktirtler hadisi şerif açık