Doğu Guta'nın tek beyin cerrahı hastasıyla ailesi arasında kaldı

- Esed rejiminin ablukasındaki Doğu Guta'nın tek beyin cerrahı ve Kerim bebeğin doktoru Muhyiddin, tahliye edildikten sonra unutamadığı dehşet dolu günleri anlattı - Muhyiddin: - "(Ameliyattayken mahallesi vurulduğunda) Operasyonu mu bırakayım? Aileme mi gideyim? Bilemiyordum" - "Yaşlı bir amcaya kritik bir ameliyat yaparken beyin kanaması geçiren bir çocuk geldi. Çocuğu tercih ettim. Amcayı kaybettik" - "(Beyin kanaması geçiren bir gencin) Kanamasını ufak bir operasyonla durdurabilirdim. Ailesinin arasında yeniden dönebilirdi ama malzeme yoktu, olmadı" - "Annesinin kucağında saldırıya yakalanan Kerim bebeğe yaptığım ameliyatı unutamam. Beyninin yarısından fazlası dışarı çıkmıştı. 4 saatlik bir operasyonla kurtarabildik"

Google Haberlere Abone ol
Doğu Guta'nın tek beyin cerrahı hastasıyla ailesi arasında kaldı

İDLİB (AA) - EŞREF MUSA/BURAK KARACAOĞLU - Suriye'deki Beşşar Esed rejiminin ablukasındaki Doğu Guta'dan ayrılmak zorunda kalan bölgenin tek beyin cerrahı, abluka günlerinde sınırlı malzemelerle yaptığı ameliyatları ve hastalarını kaybettiği günleri anlattı.

Rejimin Doğu Guta'yı ablukaya aldığı 2012'den bu yana bölgedeki tek nörolog olarak görev yapan Fehid Muhyiddin, AA muhabirine özellikle kuşatmanın sıkılaştığı son 4 ayda bir doktor olarak çok zorlandığını söyledi.

Muhyiddin, "Aslında Doğu Guta’nın trajedisi ve krizi yedi yıla dayanır. Benzeri olamayan bir şekilde aileler direndi ve sabretti ama muhasaranın son 4 ayında tıbbi malzemeler hızlı bir şekilde tükendi." dedi.

Stoklar hızla tükenirken, rejimin bölgeye yenilerinin sokulmasını da engellediğini vurgulayan Muhyiddin, unutamadığı bir vakayı şöyle anlattı:

"Beyt Sava mahallesinde bombardımanda dört kardeşini kaybeden 1,5 yaşındaki Mutasım'ı kurtarmışlardı. Beyninin arkasında bulunan görmeden sorumlu olan oksipital merkezde büyük ve derin yara vardı. Malzeme ve ilaç yokluğundan ötürü ancak kanamayı durdurabildim ama o günahsız çocuk görme engelli kaldı."

Bölgenin tek beyin cerrahı olduğu için hava saldırılarının çok yoğun olduğu dönemlerde bir yerden bir yere gitmekte zorlandığını belirten Muhyiddin, şunları paylaştı:

"Bir gencin beyninde kanama vardı. Sivil savunma ekipleri hava saldırılarının yoğunluğundan benim olduğum yere (Hammuriye’ye) vaktinde getiremedi. Ertesi gün yeraltı ameliyathaneye ulaştırdı ama beyin ölüm aşamasındaydı. Ufak bir operasyonla kanamayı durdurabilirdim. Ailesinin arasında yeniden dönebilirdi ama olmadı."

- Ameliyatlar narkozsuz, antibiyotiklerin tarihi geçmiş

Muhyiddin, bölgede kalp cerrahının ise hiç olmadığı, göğsünden vurulanların hayatını kaybettiğini belirterek, "Narkozlar, son kullanma tarihi geçtiğinde etkisi kaybediyordu. Hastalar ameliyatı hissediyordu. Ameliyat sonrası gerekli antibiyotiklerin süresi geçeli 3 yıl olmuştu." diye konuştu.

Bazen de aynı anda gelen iki hasta arasında tercih yapmak zorunda kaldığı söyleyen Muhyiddin, "Yaşlı bir amcaya kritik bir ameliyat yaparken beyin kanaması geçiren bir çocuk geldi. Çocuğu tercih ettim. Amcayı kaybettik." dedi.

- Kerim bebeğin ameliyatını unutamıyor

Muhyiddin, Doğu Guta kuşatmasının simgesi haline gelen Kerim bebeğin kurtuluş hikayesini ise şöyle anlattı:

"Annesinin kucağında saldırıya yakalanan Kerim bebeğe yaptığım ameliyatı unutamam. Annesi anında şehit oldu. Çocuk 40 günlüktü. Beyninin yarısından fazlası dışarı çıkmıştı. 4 saatlik bir operasyonda göz bebeğinin yerini temizleyerek karın bölgesinden peritonit bölgesinden bezler alarak kafatasını kapattık. Bir ay yoğun bakımda kaldı. Hemşireler ona anne gibi davrandı. Ameliyat başarılı oldu."

- Ailesi ile hastalarını kurtarmak arasında kaldı

Doktor Muhyiddin, kendisi ameliyattayken ailesinin yaşadığı mahalleye misket bombalı saldırı olduğunu öğrendiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Operasyonu mu bırakayım? Aileme mi gideyim? Bilemiyordum. Ameliyat yapıyorum ama aklım hep ailemdeydi. Bitince mahalledeki binaların yıkıldığı, gencecik akrabalarımdan 5 kişinin öldüğü haberi beni şoke etti."

Muhyiddin, "Yurt dışına çıkma fırsatı, güvenilir bir yerde, tehlikesiz ve iyi bir maaşla çalışma fırsatı varken Doğu Guta’nın mazlum halkının yanında yer almayı seçtim." dedi.

Doğu Guta'dan ayrılırken çok zorlandığını belirten Muhyiddin, "Yeniden muzaffer şekilde dönmeyi diliyoruz." ifadesini kullandı.


Normal 0 21 false false false TR X-NONE AR-SA /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal Tablo"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:Calibri; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}



Yorumlar