Doğu Akdeniz-2017 Davet Tatbikatı

- Türkiye'nin ev sahipliğinde Doğu Akdeniz-2017 Davet Tatbikatı, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2, ABD, Bulgaristan, İngiltere ve Romanya Deniz Kuvvetleri ile Türkiye'den Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik unsurlarının katılımıyla Doğu Akdeniz'de icra ediliyor - Tatbikat kapsamında 14 Kasım'da, deniz harekat nevilerine yönelik eğitimlerin yanı sıra, afet ve acil durum harekatı usulleri, ilk kez geniş kapsamlı müttefik Deniz Kuvvetleri unsurları ve çok sayıda milli kurum ve kuruluşun iştirakiyle denenecek

Google Haberlere Abone ol
Doğu Akdeniz-2017 Davet Tatbikatı

MUĞLA (AA) - Türkiye'nin ev sahipliğinde Doğu Akdeniz-2017 Davet Tatbikatı, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2, ABD, Bulgaristan, İngiltere ve Romanya Deniz Kuvvetleri unsurları ile Türkiye'den Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik unsurlarının katılımıyla Doğu Akdeniz'de icra ediliyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığından yapılan yazılı açıklamada, ilk kez 1987'de gerçekleştirilen tatbikatın bu yıl 20'ncisinin icra edildiği belirtildi.

Açıklamada, tatbikat kapsamında, deniz harekat nevilerine yönelik eğitimlerin yanı sıra, afet ve acil durum harekatı usullerinin, ilk kez geniş kapsamlı müttefik Deniz Kuvvetleri unsurları ve çok sayıda milli kurum ve kuruluşun iştirakiyle 14 Kasım'da uygulamalı deneneceği bildirildi.

Tatbikatın, insani yardım, sivillerin tahliyesi, sağlık yardımı gibi uluslararası ve ulusal kuruluşlar arası iş birliğinin somut bir göstergesi niteliğini taşıdığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hiç beklenmedik bir zamanda gerçekleşen ve yıkıcı etkisiyle insanlığa savaşlardan daha büyük zararlar vererek acılar yaşatan doğal afetlerin zararlarının mümkün olduğunca azaltılabilmesi maksadıyla sivil-asker iş birliği faaliyetlerinin etkinliğini artırmayı hedefleyen eğitimlere müttefik ülkeler Deniz Kuvvetleri unsurlarının yanı sıra, Türk Deniz Kuvvetleri unsurları, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Doğal Afet Arama Ekipleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Arama Kurtarma Helikopteri ve Arama Kurtarma İhtisaslı personeli, İçişleri Bakanlığı Jandarma Arama Kurtarma ekipleri, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ekipleri, Sağlık Bakanlığı seyyar hastanesi, Komuta Kontrol Aracı ve Ulusal Medikal Kurtarma ekipleri ve Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi katılacak."

Tatbikata, Türk Deniz Kuvvetlerinden, Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz’le sınırlı olmayarak ana vatandan uzakta geniş bir coğrafyada faaliyet gösterme kabiliyetine sahip milli imkanlarla üretilen TCG Bayraktar çıkarma gemisinin de katılacağı ifade edilen açıklamada, yardım malzemesi ve ekiplerini taşımakla, küçük bir hastane işletme imkanına sahip modern gemiyle ana vatandan çok uzakta insani yardıma ihtiyaç duyan dost ülkelere destek eli uzatılabileceği bildirildi.

-"Deniz üssünde afet durumu ve afetzedeleri canlandıran bir senaryo yapılacak"

Aksaz Deniz Üs Komutanlığında afet durumu ve afetzedeleri canlandıran bir senaryonun uygulanacağı belirtilen açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

"14 Kasım'daki tatbikat TCG Bayraktar çıkarma gemisi ve Nene Hatun acil durum müdahale gemisine Marmaris Limanı'nda acil yardım malzemelerinin yüklenmesiyle başlayacak. Afete müdahale etmek üzere TCG Bayraktar'da Afet Kriz Yönetim Merkezi kurularak Aksaz Limanı'na intikal edilecek. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı helikopterleriyle afetzedelerin tahliyesi yapılacak. Acil yardım malzemeleri afet bölgesine taşınarak arama kurtarma ekipleri müdahaleye başlayacak. Yaralıların tedavileri maksadıyla Sağlık Bakanlığı tarafından kurulacak seyyar hastanede sağlık hizmeti verilecek. Hastane kurulana kadar TCG Bayraktar'da bulunan gelişmiş sıhhi müdahale imkanlarından faydalanılacak. Afetzedelere Kızılay tarafından yaklaşık 300 kişilik yemek hizmeti verilecek."

Açıklamada, söz konusu eğitimlerde afetin zararlarının azaltılması, afet anında hızlı ve etkili kurtarma yapılması, ilk yardım çalışmalarıyla en kısa sürede azami sayıda hayat kurtarılması, yaralıların tedavisinin sağlanması, afetzedelerin su, yiyecek ve korunma gibi hayati ihtiyaçlarının en kısa sürede giderilmesi konusunda eğitimlerin pekiştirileceği vurgulandı.

Doğu Akdeniz Davet Tatbikatı kapsamında ilk kez bu çapta icra edilecek Doğal Afet Yardım Eğitimleri ile milletin herhangi bir afet durumunda devletin tüm imkanlarıyla yardıma koşacağına yönelik güveninin de pekiştirileceği ifade edildi.

Yorumlar