Doğru politikalar 'Doğu'da hayatı değiştirdi

Doğu ve Güneydoğu'da son yıllarda yapılan yatırımlar, yürütülen vatandaş odaklı politikalar bölgede hayatı değiştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Doğru politikalar 'Doğu'da hayatı değiştirdi

Doğu ve Güneydoğu'da son yıllarda uygulanan doğru politikalar bölge halkının hayat tarzını olumlu yönde değiştirdi. Artık bölgede olimpik havuzlarda yüzen çocuklar, dağ göllerinde ve akarsularda rafting yapan uluslararası sporcular bulmak mümkün. 

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Hakkari Valiliğinin katkılarıyla, Türkiye Rafting Federasyonunca Zap Vadisi'nde düzenlenen Türkiye Rafting Şampiyonası 2. ayak yarışlarına katılan çeşitli illerden yüzlerce sporcu, yöre halkının ilgisinden memnun kaldı.

İlk kez Türkiye Rafting Şampiyonası'na ev sahipliği yapan Hakkari, 2. ayak yarışlarında 40 ilden 450'yi aşkın sporcu ve antrenörü ağırladı. Yüksek dağların eteklerindeki vadiden geçen Zap Suyu'nda düzenlenen ve ülkenin dört bir yanından sporcuları buluşturan şampiyona, dostluk ve kardeşlik duygularını pekiştirdi. Yarışlarda dereceye girebilmek için kıyasıya mücadele eden, sportmenlikleriyle alkış alan kadın ve erkek sporcular, yarışlardan sonraki zamanlarda kenti gezerek vakit geçiriyor.

Kent sakinlerinin yakın ilgi gösterdiği ve ikramlarda bulunduğu sporcular, yörenin doğası, kültürel zenginliği ve insanların misafirperverliğinden etkilendi.

Dalaman Sarsala Spor Kulübü Başkanı Saniye Uyar Kırık, AA muhabirine, ülkenin birçok yerindeki yarışlara katıldıklarını söyledi. Hakkari'ye 2 bin 200 kilometre uzaktan geldiklerini belirten Kırık, "Buraya ilk defa geliyoruz. Çok heyecanlıyız. Zap Suyu da çok güzel. Burayı sadece haberlerden görmüştük. Burada rafting yapmak nasip oldu. İnsanların ilgisinden dolayı çok mutluyuz. Doğası, suyu, insanları çok güzel." ifadesini kullandı.

Antalya Manavgat Spor Kulübü sporcusu Feyzanur Karabacak ise arkadaşlarıyla aynı zamanda milli takımda beraber kürek çektiklerini ifade ederek, "Ayrı yerlerde olsak da bota profesyonel olarak çıkıyoruz. Buraya ilk kez geldim. Çok sevecen ve cana yakın insanlar. Seremonide de birçok kişiyle tanıştım. Hakkarili sporcu dostlarımızla malzemelerimizi de paylaşıyoruz. Buradaki dayanışma ortamı çok güzel. Hepimiz kardeşiz." diye konuştu.

"Her gelişimde buralara aşık oluyorum"

Muğla'dan gelen Nazlı Gögerkaç ise yöre halkının her konuda kendilerine yardımcı olmaya çalıştığını, ilgi gösterdiğini ve ikramlarda bulunduğunu anlattı.

Gögerkaç, "Burayı çok sevdim. Doğası, insanları çok güzel. Van takımıyla arkadaş olduk. Yeni insanlar tanıyıp kaynaşıyoruz. Yeni kültürler tanıyoruz. Açıkçası bölge bildiğimiz gibi değilmiş. Çok beğendim." dedi.

Rize'den gelen Onur Memoğlu da kentteki dağların insanları büyülediğini, doğal güzelliklerinin çok etkileyici olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Burası beklediğimizden daha iyi. Daha önce de gelmiştim ama çok gezememiştim. Her gelişimde buralara aşık oluyorum. Herkesin buraları görmesi lazım. Anlatmakla olmaz, gelip yaşamak gerekir. İnsanlar çok misafirperver. Hakkari halkına çok teşekkür ederim. Yarışlar çok keyifli bir ortamda geçiyor."

OLİMPİK HAVUZDA YÜZME ÖĞRENİYORLAR

Ülkenin en çok kar alan illerinden Bitlis'e, Gençlik ve Spor Bakanlığınca kazandırılan yarı olimpik havuzda yüzme öğrenen gençler ve çocuklar, hem yarışlara hazırlanıyor hem de yüzmenin tadını çıkarıyor.

Bitlisli gençler ve çocuklar, iki yıl önce Gençlik ve Spor Bakanlığınca kentte yapılan yarı olimpik yüzme havuzunda şampiyonalara hazırlanıyor. Türkiye'nin en çok kar alan illerden biri olan Bitlis'te havaların soğumaya başlamasıyla Van Gölü'nde yüzme sezonu kapandı.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki sporcular da ilçede açılan yüzme havuzunun ılık suyunda antrenman yapıyor. Hazırlanan program doğrultusunda haftanın belirli günlerinde havuza giden gençler ve çocuklar, hijyenik koşulların sağlandığı ortamda antrenörlerin gözetiminde şampiyonalara hazırlanıyor. Yazın Van Gölü'nün serin sularında yüzen çocuklar da bu günlerde Bitlis'teki havuzun keyfini çıkarıyor. 

Bitlis Gençlik ve Spor Müdürü Bilal Elkatmış, AA muhabirine, 2018'de Gençlik ve Spor ile Milli Eğitim Bakanlıklarının iş birliğiyle "Yüzme Bilmeyen Kalmasın" projesini başlattıklarını anımsattı.

Bu kapsamda 2 yıldan bu yana okullardaki çocukları havuza getirerek hem yüzme öğrettiklerini hem de kurdukları takımla şampiyonalara hazırladıklarını anlatan Elkatmış, şunları kaydetti:

"Antrenörlerimizin gayretiyle burada 800'den fazla çocuk yüzmeyi öğrendi. İlimizde sadece Van Gölü'nde yüzülebiliyor. Kışın gençlerimiz yüzme havuzumuzda yüzüp eğleniyor. Kışın çok kar yağıyor ve şartlar ağır geçiyor. Yüzme bilmeyen çok fazla öğrencimiz mevcut. Yaş gruplarını seçerken genellikle ilkokul 3. ile 4. sınıf öğrencilerine ağırlık veriyoruz. İlk zamanlar hedefimiz yaklaşık 2 bin kişiye yüzme öğretmekti. Yüzme eğitiminin yanında yüzme müsabakalarına da hazırlık yapıyoruz. Burada olimpiyatlara kadar gidecek sporcularımız var. Yüzme çocuklar için oldukça eğlenceli bir spor haline geldi. Hem eğleniyorlar hem de yüzme öğreniyorlar."

"Şampiyonluk hayaliyle yüzüyoruz"

Sporculardan Ahmet Okan ise Bitlis'in coğrafi yapısından dolayı Van Gölü'nde yazın sadece 3 ay yüzebildiklerini söyledi.

Kışın yüzme havuzunda antrenman yaptıklarını belirten Okan, "Yüzme havuzu sayesinde artık kış aylarında da buraya gelip yüzebiliyoruz. Dışarda hava soğuk olmasına rağmen içerisi sıcak. Bu havuz bize çok şey katıyor. Kendimizi geliştirmemizi sağlıyor. Burada aldığımız eğitimler sayesinde şampiyonalara gitmeyi hedefliyoruz. Şampiyonluk hayaliyle yüzüyoruz." diye konuştu.

8. sınıf öğrencisi Talha Karakuzu da "Dışarıda hava çok soğuk olmasına rağmen biz içerde yüzüyoruz. Yüzmeyi burada öğrendim. Tüm öğrenci arkadaşlarıma tavsiye ederim. Burada eğlenceli zaman geçiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar