Dogecoin kimin, sahibi kimdir?

Dogecoin kimin, sahibi kimdir soruları ünlü kripto para biriminin hızla yükselmesi sonrasında merakla sorulmaya başlandı. Değerini son bir hafta içerisinde katlayan Dogecoin'in kim tarafından arz edildiği konusu sürekli merak konusu oluyor.

Google Haberlere Abone ol
Dogecoin kimin, sahibi kimdir?

Dogecoin kimin, sahibi kimdir, kripto para piyasasını alt üst eden ve sürekli Elon Musk tarafından desteklenerek büyütülen Dogecoin'in kim tarafından üretildiği veya kontrol edildiği en büyük soru işaretlerinden biridir. Peki, Dogecoin kimin sahibi kimdir? 

Dogecoin 2013 yılında Billy Markus tarafından, son dönemlerde medyaya da yansıdığı üzere, "şaka olsun diye" üretilmiş bir kripto para birimidir. Markus, kripto parayı ürettikten iki yıl sonra bütün paralarını sattığını ve karşılığında kendisine bir araba aldığını söylüyor. 

Yani Billy Markus 2013 yılında ürettiği kripto paraların tamamını 2015 yılında elden çıkarıyor. Ve elinde bir tane bile Dogecoin kalmıyor. Dolayısıyla Dogecoin'in ilk sahibi artık Dogecoin'in sahibi değil. Peki, Dogecoin şu an kimin yeni sahibi kimdir?

Dogecoin yeni sahibi konusunda hiçkimse fikir sahibi değil; ancak 2020 yılı itibariyle dünyanın en zengin adamı olan Elon Musk'un sürekli bu kripto paranın reklamın yapması, sürekli yükseleceği yönünde imalarda bulunması, bu paraların çoğunun kendisi tarafından alınmış olabileceği veya onun da bildiği birileri tarafından kontrol altında tutuluyor olabileceği yorumlarına neden oluyor. 

2013'te Jackson Palmer ile birlikte Dogecoin'i “şaka amaçlı” olarak geliştiren yazılım mühendisi Markus, sanılanın aksine şu an elinde hiç Dogecoin olmadığını, 2015'te çalıştığı işten kovulduktan sonra sahip olduğu tüm Dogecoin'leri satıp ikinci el bir Honda Civic marka otomobil aldığını açıkladı.

Tesla CEO'su Elon Musk'ın Twitter paylaşımları ve dünyanın en büyük forum sitesi Reddit'te bir araya gelen küçük yatırımcıların kısa sürede yüksek getiri elde etme hevesleriyle Dogecoin'in piyasa değeri 9 milyar doları aşarken, bu çılgınlıktan Dogecoin'in yaratıcısına hiçbir pay düşmedi.

Reddit'te Dogecoin alt forumuna katılan Markus, Dogecoin ile artık bir bağı olmadığını ve insanların zengin olması için Dogecoin arzını sınırlandırmasının mümkün olmadığını herkesin bilmesini istediğini dile getirdi.

Dogecoin'in yükselişiyle tüm paraya kendisinin sahip olduğu yönünde internette saçma sözler gördüğünü belirten Markus, “Ben normal bir çalışanım, zengin değilim” dedi.

ABD'de merkez bankasının (Fed) para musluklarını sonuna kadar açması sonucunda hızlanan hisse senedi ve kripto para piyasalarındaki çılgınlık hakkında da konuşan Markus, “İşlerin gerçeklikten ne kadar kopabileceği konusunda Dogecoin'in iyi bir barometre olabileceği söylenebilir” dedi.

Özetle; Bitcoinde olduğu gibi Dogecoinde de paranın asıl sahibinin kim olduğunu hiç kimse bilmiyor; bütün şüpheler bir şirket ve bir kişi üzerinde yoğunlaşmış durumda. Bunlardan şirket olanı Robinhood Markets isimli Amerikan merkezli bir şirkettir. İddiaya göre Dogecoin'i kontrol eden en büyük pay sahibi kendisidir. Robinhood Markets ABD'nin California eyaletinde Menlo Park şehrinde hizmet veriyor.

Doge'un sahibi olarak bir diğer şüpheli ise bütün dünyanın yakından takip ettiği kişi olan Elon Musk'tır. İddialara göre Dogecoin'lerin yüzde 29'u Elon Musk'un kontrolü altında bulunuyor. Zira, The Wall Street Journal'ın 17 Şubat'taki haberine göre de Dogecoin'in toplam arzının yüzde 28'i tek bir kişinin elinde bulunuyor. 

Son haberlere göre; bugüne kadar yaklaşık 65 milyar Dogecoin çıkarılmıştır. Dogecoin kullanıcıları arasında popüler bir ifade vardır: “To The Moon! (Aya!)”. Bu, para biriminin yükselen değerinin yatırımcılarda yarattığı hissiyatı tanımlamak için kullanılır. 

Dogecoin, Litecoin’in Scrypt protokolüne dayanmasına rağmen, blok süresi Litecoin’in 2,5 dakika süresine kıyasla sadece 1 dakikadır. Bu, Dogecoin’in Litecoin’den çok daha hızlı olduğu anlamına gelir. Hızlı işlem süreleri ve düşük işlem ücretleri sunmanın yanı sıra, Dogecoin’i özel kılan yaratmış olduğu komünitedir.

4 AYDA 12 KAT ARTTI

13 Nisan'da Bitcoin ve Ethereum gibi sanal paralara oranla yüzde 20'ye yakın değer kazanan Dogecoin 0,072 dolardan el değiştiriyor.

Bu fiyat 31 Aralık 2020'deki 0,0057 dolar fiyatının 12 katı anlamına geliyor. Bu süre zarfında söz konusu sanal paranın değer kazancı yüzde 1163'e denk geliyor.

Yıl başından bu yana Bitcoin yüzde 104'lük, Ethereum ise 193'lük bir kazanç sağladı.

Bu iki sanal para da bu yıl tahvil ya da altına göre ciddi yükseliş kaydetti ancak oransal açıdan Dogecoin'in performansını egale edemedi.

Yorumlar