DOÇEV 20 yılda 52 orman kurdu

- Doğal dengenin ve çevresel değerlerin korunması, iyileştirilmesi, toplumda çevre bilincinin yükseltilmesi konularında çalışmalar yürütmek üzere 20 yıl önce kurulan DOÇEV'in, geliştirdiği projelerle 52 orman kuruldu, 5 bin 500 ton atık kağıt ile 35 ton atık pil toplandı

Google Haberlere Abone ol
DOÇEV 20 yılda 52 orman kurdu

İSTANBUL (AA) - Doğal dengenin ve çevresel değerlerin korunması, iyileştirilmesi, toplumda çevre bilincinin yükseltilmesi konularında çalışmalar yürütmek üzere 20 yıl önce kurulan Doğa ve Çevre Vakfı (DOÇEV) tarafından geliştirilen projelerle 52 orman kuruldu.

DOÇEV'den yapılan açıklamaya göre, 1996'da kurulan vakıf, ağaçlandırma, atık yönetimi ve çevre eğitimi alanlarında faaliyetlerini sürdürüyor, uygulama projeleri geliştiriyor. Bu kapsamda, her yıl bir orman kurma amaçlayan vakıf, 20 yılda 52 orman kurarak bu hedefe fazlasıyla ulaştı.

"Kendi Ormanını Kendin Kur" sloganıyla konuya duyarlı doğa ve çevre dostlarının, dilediği kişi ve kurumlar adına hatıra ormanları kurmalarını sağlayan DOÇEV, parklar, koruluklar oluştururken, okul, hastane, küçük sanayi sitesi, mezarlık, baraj kıyısı gibi çeşitli kamusal alanların ağaçlandırılmasına da katkı sağladı.

Toprakla buluşturulan, bakım ve gözetimleri sürdürülen yaklaşık 440 bin fidan, ağaç vasfına ulaşarak erozyonun etkilerini azaltırken, Denizli'nin doğasını da yeşertti.

Kuşların üreme ve barınmalarına destek olmak için ağaçlıklı alanlara kuş yuvaları asan DOÇEV, "Kağıdını Ver Ağacın Olsun" sloganıyla yaklaşık 5 bin 500 ton atık kağıt toplandı. Elde edilen kazanımla "DOÇEV-Atık Kağıt Ormanı" kuruldu.

Vakıf ayrıca, "Dünyanın Pili Bitmesin" sloganıyla kullanılmış pillerin toplanmasına ülke genelinde katkı sağladı ve toplanan yaklaşık 35 ton pil bertaraf edildi. "Elektronik Atık Toplama Hattı"yla ise yaklaşık 69 ton elektronik atık geri kazanıldı.

Pamukkale Üniversitesi öğrencilerinin de katılımıyla oluşan vakfın eğitim komitesi, okullarda çevre eğitimleri düzenlerken, yayınlar ve çevre sunumlarıyla toplumda çevre bilincinin yükselmesine katkı sağladı. Kullanımı birçok ülkede yasaklanan naylon poşet yerine bez torba kullanılması için örnek uygulamalar yapıldı.

Vakıf ayrıca, "Her Damlası Değerli" yaklaşımıyla suların ve sulak alanların önemini vurgulayarak, broşür, afiş, film gibi materyallerle kamuoyu oluşmasına ve halkın bilgilendirilmesine katkı sundu.

DOÇEV'in, faaliyetlerini yaygınlaştırmak amacıyla geliştirdiği projeleri, ulusal ve uluslararası kurumların çevre fonlarıyla da desteklendi.

Yorumlar