Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: (2)

- "İsmi ne olursa olsun o hiç önemli değil. Milli varlığımıza, milli birliğimize, bütünlüğümüze kasteden bütün oluşumlar, karşısında Diyanet İşleri Başkanlığını bulur" - "Milli birlik ve beraberliğimizi dikkate alan ve hayır hizmetlerinde bulunan birtakım kişi, şahıs, dini oluşumlar var. Onlar bu çizgide devam ettiği müddetçe çalışmaları her zaman değerlendirilecektir"

Google Haberlere Abone ol
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: (2)

ANKARA (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "İsmi ne olursa olsun o hiç önemli değil. Milli varlığımıza, milli birliğimize, bütünlüğümüze kasteden bütün oluşumlar, karşısında Diyanet İşleri Başkanlığını bulur." dedi.

Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kadınlara yönelik açıklamalarla ilgili Başkanlığın yol haritasının sorulması üzerine Erbaş, son günlerde özellikle kadınların Diyanet İşleri Başkanlığında daha fazla görev alması konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Erbaş, Başkanlık tarihinde ilk kadın başkan yardımcısının görevlendirildiğini, 6-7 kadın daire başkanının da görev yaptığını anlatarak, "Tüm illerimizde kadın müftü yardımcılarını en kısa zamanda seçerek atayacağız ve yine tüm illerimize kadın murakıplar atayacağız." bilgisini verdi.

Nüfusun yarısının kadınlardan oluştuğunu, bu nedenle görev alan kadınların, din eğitimi, din hizmeti, dini sorular konusunda çok güzel çalışmalar yapacaklarını belirten Erbaş, ilahiyatçı kadın akademisyenlerle "İslam ve Kadın" başlıklı, kadınların sorunlarına yönelik istişare toplantısı gerçekleştireceklerini bildirdi.

Ali Erbaş, ilahiyat fakültesi dekanlarıyla da özellikle kız çocuklarının eğitimi, çocuk istismarı, küçük yaşta kız çocuklarının evlendirilmelerini engelleme gibi konularda neler yapılacağının tartışılacağı bir toplantı planladıklarını dile getirdi.

Ülkede çeşitli hassasiyetlerinden dolayı kız çocuklarını okula göndermeyen aileler bulunduğuna işaret eden Erbaş, 383 noktada açtıkları Aile ve Dini Rehberlik Bürolarında hizmet veren kadın vaizlerin de okuma-yazma seferberliği kapsamında, okula gitmeyen kız çocuklarını okula yönlendirmeyi amaçladıklarını anlattı.

"Televizyonlara çıkıp çirkin söylemlerde bulunan kişilerle ilgili nasıl bir çalışma yapılacak?" sorusuna Erbaş, şu yanıtı verdi:

"Bizim çeşitli noktalarda konuşma yapma durumunda olan kardeşlerimizden ricamız şudur, ehliyetsiz, liyakatsiz, o konuda yeterli bilgi sahibi olmayan kardeşlerimiz, ihtilaflı konularda lütfen, topluma açık, özellikle medya yoluyla, sosyal medya yoluyla bu tür açıklamaları yapmasınlar. Bu konular, ilmi ortamlarda, dar kapsamlı, alimler, ilim adamları tarafından tartışılıp, müzakere edildikten sonra toplumla paylaşılacak konulardır. Bu konuda hem medya ortamında konuşan insanları hem de medya ortamını bu kişilere konuşma ortamı sağlayarak zemin hazırlayan kardeşlerimizi buradan uyarmak istiyorum. Bu konu hakikaten milletimizi rahatsız ediyor. Özellikle bizim yol haritamızda bu konuyla ilgili çalışmalarımız var. Milli birlik ve beraberliğimizi dikkate alan ve hayır hizmetlerinde bulunan birtakım kişi, şahıs, dini oluşumlar var. Onlar bu çizgide devam ettiği müddetçe çalışmaları her zaman değerlendirilecektir. Ancak, dini istismar edenler, birtakım yapılar, FETÖ, DEAŞ gibi, başımıza neler açtı görüyorsunuz, 15 Temmuz işgal, darbe girişimi yaşadık, bunlar için şu anda 81 ilimizde bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Din İşleri Yüksek Kurulumuzun hazırladığı FETÖ ve DEAŞ raporlarını tüm illerimizde ve ilçelerimizde vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz, bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Dolayısıyla ehliyetsiz, liyakatsiz kişilerin açıklamalarını asla tasvip etmiyoruz ve dini istismar eden yapılar, FETÖ, DEAŞ ve benzeri yapılarla mücadelemiz devam ediyor. Onların zararlarını, tehlikelerini, anlatma çalışmalarımız 81 ilde ve bütün ilçelerde devam ediyor. Bir de terör örgütlerinin itibar kaybına uğrattığı dini kavramlarımız var. İstismar ediliyor. Önceden bir kavramı gayet rahat şekilde kullanırken, şimdi bazı terör örgütleri eskiden çok kullandıklarından dolayı itibar kaybına uğramış kavramlar var. O kavramlarla ilgili de yine çalışmalarımız devam ediyor. Hem konferanslar şeklinde hem de dini yayınlar yaparak inşallah toplumumuzu bu konuda aydınlatmaya, uyarmaya devam edeceğiz."

- "Uzmanlarımızı meşgul etmemelerini tavsiye ediyorum"

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "FETÖ ve DEAŞ değil de bu yönde vakıf ve kurumlar da vardır. Bunların kapatılmasıyla ilgili çalışma yürütülecek mi?" sorusu üzerine, "Milli varlığımıza kasteden herhangi bir oluşumun ismi ne olursa olsun buna Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bizler, gerekenlerin yapılması noktasında girişimlerde bulunacağız. İsmi ne olursa olsun o hiç önemli değil. Milli varlığımıza, milli birliğimize, bütünlüğümüze kasteden bütün oluşumlar, karşısında Diyanet İşleri Başkanlığını bulur. Biz hem Diyanet İşleri Başkanlığı olarak üzerimize düşen vazifeyi yapacağız hem de bizim dışımızdaki kurumların bu oluşumlarla ilgili yapmaları gerektiği konular noktasında da girişimlerde bulunacağız." değerlendirmesinde bulundu.

"Kapalı olan 'Alo 190 Fetva Hattı' ne zaman faaliyete geçecek?" sorusuna karşılık Erbaş, Alo 190 Fetva Hattı'nın açık olduğunu söyledi. Din İşleri Yüksek Kurulu üyelerinin ve uzmanlarının sorulan sorulara iyice araştırdıktan sonra tatmin edici cevap verdiğini belirten Erbaş, "Şunu istirham ediyorum vatandaşlarımızdan, akıllarına her gelen soruyu sorarak, çok basit soruları sorarak da kurul üyelerimizi, uzmanlarımızı bu noktada meşgul etmemelerini tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.

Erbaş, "Dinin değişmez sabitelerinin dışında kalan bazı fıkıh hükümlerini yeniden gözden geçirmek, dinde reform anlamına gelmez.' dediniz. Bununla ilgili ilerleyen dönemde çalışmanız olacak mı?" sorusuna, "Din İşleri Yüksek Kurulumuzun zaten vazifesi budur. Bu konuda, Din İşleri Yüksek Kurulunun ilahiyat fakülteleri, İslami ilimler fakültelerinden yetkili, uzman ilim adamlarıyla bu konudaki çalışmalarımız devam edecektir." cevabını verdi.

(Bitti)

Yorumlar