Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ne dedi?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ne dedi de linç girişimine maruz kaldı? Saldırıların nedeni nedir? Ali Erbaş'ın hutbede söylediği ifadeler ne anlama geliyor? İşte detaylar:

Google Haberlere Abone ol
Ali Erbaş ne dedi, neden linç ediliyor?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ne dedi de linç girişimine maruz kalıyor? Erbaş Cuma hutbesinde hangi ifadeleri kullandı? İşte detaylar: 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Cuma hutbesinde Kur'an-ı Kerim'in açık hükümlerinden birisi olan sapkınlıkla ilgili ifadeleri nedeniyle linç girişimine maruz kaldı. 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 24 Nisan 2020 Cuma günü Ankara'da Hacı Bayram Camii'nde verdiği hutbede gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştu.

İslam dininin sağlığa zarar veren şeyleri haram kıldığını kaydeden Erbaş, "İslam neyi haram kıldıysa onda kötülük ve insana zarar, helal kıldığı şeylerde de temizlik ve insana fayda vardır." demişti. 

Küreselleşen dünyanın herhangi bir yerindeki kötülüğün bütün dünyayı etkileyebileceğine dikkati çeken Erbaş, koronavirüs salgınının da temizliğe önem verilmemesi sebebiyle ortaya çıktığını ve yayıldığını söylemişti.  

Temizliğe önem verilmesi konusunda bütün insanlığa seslenen Erbaş, şu ifadeleri kullandı: "Ey insanlar, canımıza, aklımıza, inancımıza, malımıza ve neslimize zarar veren şeylerden uzak duralım. Ey insanlar, sağlığımıza zarar veren şeylerden uzak duralım çünkü bundan sadece bu kötülüğü işleyen ya da zararlı maddeyi kullanan kimse değil, sadece çevresindeki insanlar değil, binlerce kilometre uzaklardaki insanlar da zarar görüyor. Dünya tarihinin daha önce bu çapta şahit olmadığı bir hadiseyi 21. asrın insanı dünyanın her yerinde yaşıyor. Koronavirüs salgını, bu asra kadar bölgesel, yöresel salgınlar olmuş ama böyle bir durumu dünya ilk defa yaşıyor. Bu bağlamda şu müşahhas örnekler üzerinden tüm dünyaya çağrıda bulunmak istiyorum. Bu ve benzeri virüslerin sebebinin pislik ve kirlilik olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. İslam, temizliği imanın yarısı saymaktadır."

Koronavirüsten can kaybı yaşanmaması için herkesin seferber olduğunu belirten Erbaş, buna karşın sadece Türkiye'de bir günde 300'ü aşkın, dünyada ise 20 bini aşkın kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade etti.

Sigara içenlerin koronavirüse yakalanma riskinin diğer insanlardan 14 kat fazla olduğuna işaret eden Erbaş, "Sigara virüsüyle topyekun ne zaman mücadele edeceğiz? Bu ölenler insan değil mi? Koronavirüs kapma riski 14 kat daha fazla olan bir sigara içicisinin, sadece kendisine değil, daha kaç kişiye bulaştıracağı belli değil bu virüsü. Gelin, İslam'a göre haram olan sigara ile topyekun mücadele edelim. 1,5 milyara yakın insanı bu virüsten kurtaralım. Sigaranın hem kendi bulaşıcılığına hem de bu ve benzeri virüslerin bulaşıcılığını arttırmasına da son vermiş olalım." diye konuşmuştu. 

Prof. Dr. Erbaş, uyuşturucu, alkol ve eş cinselliğin de İslam dinince haram kabul edildiğini, bunların insan sağlığına zararlarının bulunduğunu sözlerine ekledi.

Ali Erbaş'ın linç girişimine neden olan hutbedeki ifadeleri tam olarak şöyle:

Ey insanlar! İslam sarhoşluk verici ve uyuşturucu maddelerin içilmesini haram kılıyor. Çünkü her yıl yüzbinlerce insan bu yüzden hastalanıp, ölüyor. Yüzbinlerce insanın aklı zarar görerek sarhoşluk halinde ve uyuşturucu aldığı esnada, cinayetler işliyor, kazalar yapıyor. Geliniz sarhoşluk verici ve uyuşturucu maddelerle topyekûn mücadele edelim, Ey insanlar! İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir, bunun hikmeti. Yılda yüzbinlerce insan gayri meşru ve nikahsız hayatın islamî literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu Hiv virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim.

 

ERBAŞ'IN AÇIKLAMALARINA GELEN TEPKİLER

Erbaş'ın "eşcinsellik"le alakalı ifadeleri bazı internet siteleri ile Ankara Barosu tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Ankara Barosu tarafından yapılan açıklamada, Erbaş üzerinden İslam dinine hakaretler edilerek tepki gösterilmişti. 

Erbaş'ın İslam'ın hükümlerini hatırlattığı hutbeden yola çıkan bu kesimler, Erbaş üzerinden İslam dininin hükümlerini sorgulayarak saldırıya geçtiler. 

ANKARA BAROSU'NUN AÇIKLAMASI

Ankara Barosu, Ali Erbaş'ın ifadelerine karşı yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın insanlığın birkesimini nefretle aşağılayıp kitlelere hedef gsterdiği konuşmayı şaşkınlık ve ibretle izledik.

Şaşkınlığımız; sesi çağlar öncesinden bu şahsın bir devlet kurumunun başında oturup söylemini kutsal sayılan değerler üzerine inşa ederk halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmesindeki kan kokan cüreti sebebiyledir.

Aldığımız ibretse, anılan şahsın içinde bulunduğu takvim yılında yaşamasına rağmen undan sekiz-dokuz nesil önceki büyükleriyle aynı zihinsel ve dogmatik sınırlara sahip olmak için insan onuruna karşı gösterdiği büyük direnişten kaynaklanmaktadır.

Görevde olduğu süre boyunca çocuk tecavüzcülerine gözlerini kapatıp kadın düşmanlığının manevi zeminini dini söylemlele meşrlaştırma çabası karşılığında maaş alan Diyanet işleri Başkanı ali Erbaşın deprem, LGBTİQ+, kadın ve çocuk söylemlerine rağmen halen görevde kalması durumunda, sonraki konuşmasında halkı ellerinde meşalelerle meydanlarda cadı diye kadın yakmaya davet etmesi kimseyi şaşırtmamalıdır.

Anılan şahsı ve ona hak veren zihniyeti büyük bir şaşkınlık ve ibretle kınadığmıızı tüm kamouyuna saygıyla arz ederiz.

ALİ ERBAŞ'A DESTEK YAĞDI

Ali Erbaş'ın sosyal medya üzerinden linç edilmesi üzerinden birçok kesimden ona destek açıklamaları geldi. AliErbaşYalnızDeğildir etiketiyle sosyal medyada onbinlerce destek mesajı geldi. İşte Ali Erbaş'a gelen desteklerden bazıları: 

Fahrettin Altun:

İnsana kâinatta hak ettiği değeri göstererek, evvelimizi ve ahirimizi kul olmanın idrakiyle aydınlatan yüce dinimiz İslâm’ın kaideleri, Ali Erbaş hocaya münasebetsizce saldıranların keyiflerine göre sorgulanacak kaideler değildir.

İbrahim Kalın: 

Zamanı ve mekanı yaratan Allah’ın hükmüne dil uzatanlar bu dünyada da ahirette de hüsrandadır. İlahi hükmü dile getiren

Yasin Aktay: 

Ali Erbaş kendinden değil Kitab’ın hak yerinden konuşmuştur. Onun söylediğini suç diye duyuranlar, kime savaş açtıklarını bilmeyen mücrim cahillerdir. Cahillerin bu cüretkarlığı ise sadece kendilerine değil bütün insanlığa zarardır. Ve tabii ki, #AliErbasyanlızdeğildir

Bülent Turan: 

“Diller, sayfalar, satırlar

“Ebu Lehep öldü” diyorlar:

Ebu Lehep ölmedi, ya Muhammed;

Ebu Cehil, kıtalar dolaşıyor!”

#AliErbasyanlızdeğildir

Ali Yalçın: 

Fikrini değil,Kur'an-ı Kerim'in hükmünü söylediği için Diyanet İşleri Başkanını hedef alanlar bilmeli ki; #AliErbasyanlızdeğildir Küreselcilerin insanlık üzerindeki projesinin,finanse ettikleri kirli mühendisliğin karşısında,eşref-i mahlukat için @DIBAliErbas ‘ın yanındayız.

Mustafa Ataş: 

Cuma Hutbesinde “Zina haramdır” ve “eşcinsellik sapkınlıktır” dediği için sosyal medyada linç edip, saldırıyorlar. Bu hükümler DİB’nın şahsi fikirleri değil Kur'an-ı Kerim'in emirlerdir.

Yusuf Kaplan:

Ankara Barosu'nun açıklaması tam bir hukuk skandalı ve katliamı! Provokasyon böyle bir şey değilse, nedir peki?

Mustafa Armağan:

İslamın zarurî kabul ettiği 5 maslahat var Dinin, aklın, neslin, malın ve canın korunması Bir Diyanet İşleri Başkanı bunların aksini söylerse koltuğunda oturamaz Muhterem Başkanımızı sapkın hayat tarzlarına ters düştü diye linç etmeye kalkanlara karşı 

Hamza Yerlikaya:

Diyanet İşleri Başkanımız @DIBAliErbas Hocamıza yapılan saldırı asla tesadüfi değildir Bu hükümler DİB’nın şahsi fikirleri değil Kur'an-ı Kerim'in emirlerdir #AliErbasyanlızdeğildir.

Said Ercan: 

Onların derdi fıtratı bozmak! onların arkasında küresel güçler varsa Ali Başkanın yanında halk olarak biz varız! 

Sait Şahin: 

Dini bir kurumun başında olan ve alim olan bir insan dine ve dini hükümlere göre konuşur. Bu anlamda @DIBAliErbas zina ve cinsel sapkınlık konusunda doğru olanı yapmış ve söylenmesi gerekeni söylemiştir. 

Abdullah Eren:

Diyanet İşleri Başkanımızı İslam’ın emrettiği iyilikleri&nehyettiği kötülükleri anlattığı için eleştiriyorlar. Ya ne yapması gerekiyordu birileri rahatsız olacak diye toplumu ifsad eden sapkınlıklara karşı ‘çağlar ötesinden’ gelen uyarıları yapmasın mı.

Ali Özkaya: 

Ankara/İzmir Baroları ile PKK’ya ve LBGT/Eşcinsellere özgürlük diyen İHD’nin suç duyurusunun bir kıymeti yoktur, zira ortada suç yoktur. Allah’ın emrini söylemek suç değil her müslümanın görevidir. DİB Başkanına karşı iftira ve hakaret suçu işlenmiştir. 

Taceddin Kutay:

Eşcinsellik sapkınlıktır 

Bilal Çetin: 

Diyanet İşleri Başkanı Prof Dr Ali Erbaş hocaya sosyal medyada bu kadar çok destek çıkılması çok önemli. Çünkü saldırı DİB değil İslam’ın temel esaslarına yönelik sinsi bir saldırıdır. 

Gökhan Kahraman:

Diyanet işleri başkanıyla değil, Islamla, bu dinin peygamberiyle... Yoksa diyanet işleri başkanının muhattabı müslümanlar, müslüman olamayanların üzerine almasına gerek yok.. Herkesin dini kendisine... 

Cemal Toptancı: 

Ankara ve İzmir Barosu milletin sabrını taşırmayın. @DIBAliErbas Biz Müslüman halkın Kuran ve Sünneti Seniyeyi bildirmeye ve anlatmaya memur bir zattır. Görevi biz Müslümanlara dinimizin emirlerini anlatmak ve bildirmektir. 

Cemile Taşdemir: 

Bellli bir kesimin müslüman din aliminden beklediği nedir acaba harama el çırpması mı? Evet evet doğrudur yapın demesi mi?

Ahmet Çakır: 

şahsi fikirlerini değil, Kur’an-ı Kerim’in evrensel değerlerini dile getirmiştir.

Ahmet Gündoğdu:

DİB’lığı Anayasal bir kurum değil mi?

Sn. Ali Erbaş Diyanet İşleri Başkanı değil mi?

DİB’nın görevi İslam Dininin emir ve yasaklarını anlatmak değil mi?

Öyleyse müslüman mahallesinde salyangoz satmak ne demek?

Yürüyün, Başka kapıya.

Erhan Erken: 

Diyanet İşleri Başkanı Sn. Ali Erbaş, 24 Nisan'daki hutbesinde Kur'an ve Sünnete göre bir çok doğruyu çok güzel bir şekilde ifade etmiş. Ankara Barosu'nun bu hutbe ile ilgili yayınladığı kınama metnini ve üslubunu yanlış bulduğumu ifade etmek istiyorum.

Hilal Kaplan: 

Diyânet İşleri Başkanı, eşcinselliğin büyük günahlardan olduğunu söylemiş.

Bir kısım eşcinsel destekçisi de suç duyurusunda bulunmuş.

Ya siz gerizekâlı mısınız? Ne diyecekti acaba? Sizin her yıl değişen ahmak ölçülerinize mi uyacağız?

Selman Öğüt:

Kimse müslüman mahallesinde salyangoz satmaya çalışmasın!

Ali Erbaş Allahın koyduğu kurallardan bahsetmiş.

Eşcinsellik sapıklıktır demiş.

Kendisini sonuna kadar destekliyoruz.

Yorumlar