Diva ne demek, kelime anlamı nedir?

Diva ne demek kelime anlamı nedir, Türk Dil Kurumu'na göre Diva kelimesinin anlamı nedir? Diva kelimesi Türkçe mi yoksa başka bir dilden mi dilimize geçti? İşte bütün bu soruların cevapları:

Google Haberlere Abone ol
Diva ne demek, kelime anlamı nedir?

Diva ne demek, kelime anlamı nedir gibi sorular son günlerde Bülent Ersoy'un televizyon ekranlarına geri dönmesiyle tekrar başladı. Ersoy, Show TV'de yayınlanan Kuaförüm Sensin isimli programa jüri üyesi olarak katılmaya başladı. Başlar başlamaz da herkesin dilinde diva sözcüğü yeniden dönmeye başladı. Peki, diva ne demek, kelime anlamı nedir, TDK'ya göre diva kelimesinin anlamı nedir? İşte detayları:

Türkiye'de veya Türkçe'de günlük dilimizde rahatlıkla kullandığımız bu kelime aslında Müslüman topluluklarda kullanılması "şirk"e götürebilecek bir ifadedir. Çünkü diva kelimesinin anlamı "kadın tanrıça" demektir. Erkek tanrıça için de "divo" kelimesi kullanılır.

TDK'YA GÖRE DİVA NE DEMEK?

Öcnelikle Türk Dil Kurumu'na göre yani TDK'ya göre diva kelimesinin anlamını inceleyelim. Türk Dil Kurumu üzerinden diva kelimesini aramak istediğimizde karşımıza isim kategorisinde bir ifade olarak "diva" kelimesini veriyor. Kelimenin İtalyanca olduğu belirtilerek şu tanımlama yapılıyor: Sinema, tiyatro, müzik, dans, bale vb. sanatlara emek vermiş, alanında uzmanlaşmış ve tanınmış olan kadın sanatçı.

WİKİPEDİA'YA GÖRE DİVA NE DEMEK?

Diva kelimesinin uluslararası bilgi platformu olan Wikipedia'daki tanımı ise şöyle: Bir diva, başta operada olmak üzere tiyatro, sinema ve popüler müzikte üstün yeteneklere sahip tanınmış kadın sanatçıdır. Diva anlam olarak prima donna ile benzer özellikler taşımaktadır. 

DİVA KELİMESİNİN ANLAMI NEDİR?

Yine Wikipedia'ya göre diva kelimesinin anlamı ise şöyle: İtalyancada kadın tanrı anlamına gelen diva, çoğul hâlde dive olarak kullanılır. Sözcük temelinde tanrıça anlamındadır. Erkek tenorlar içinse divo sözcüğü tercih edilmektedir.

DİVA HANGİ DİLDE BİR KELİMEDİR?

Diva kelimesi her ne kadar uzun yıllardır Türk dilinde yaygın bir şekilde kullanılıyor olsa da aslında yabancı bir kelimedir. Özellikle de Bülent Ersoy için kullanılan bu isim aslında bir tür sıfattır. Bülent Ersoy'a yakıştırılan bu sıfatın ya da isim Avrupa'dan dilimize geçmiş durumdadır. Yani diva kelimesi İtalyanca bir kelimedir.

Özetlersek, Türkiye'de Bülent Ersoy gibi isimler için kullanılan bu kelime aslında manevi değerlere önem veren insanlar için son derece riskli bir kelimedir. Çünkü kelime İtalyanca'dan dilimize geçmiş ve anlamı da "kadın tanrıça" olan bir kelimedir. Bilindiği gibi İslam dininde Allah birdir ve onun ortağı ya da şeriki yoktur. Bu tür ifadeler Müminler için, "şirke düşme" tehlikesi göstermektedir. 

 

 

Yorumlar