Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Polonya'da

- Çavuşoğlu, Osmanlı Devleti ile Lehistan arasında imzalanan barış anlaşmasını gösteren tablonun restorasyonu için hazırlanan protokolün imza törenine katıldı

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Polonya'da

VARŞOVA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Polonya'nın başkenti Varşova'daki Zamek Kraliyet Sarayı’nı ziyaret ederek, Osmanlı Devleti ile Lehistan arasında 1621’de yapılan Hotin Barış Anlaşmasını simgeleyen tablonun restorasyonu için iki ülke arasında hazırlanan iş birliği protokolünün imza törenine katıldı.

Çavuşoğlu, Türkiye-Polonya-Romanya Üçlü Dışişleri Bakanları toplantısının ardından Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski ile görüştü. İki bakan daha sonra Türkiye ile Polonya arasındaki protokolün imza törenine iştirak etti.

Bakan Çavuşoğlu, törende yaptığı konuşmada, Hotin Anlaşması tablosunun Türkler ve Polonyalıların tarihi dostluk ilişkilerinin en anlamlı simgelerinden biri olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Osmanlı Devleti ile Lehistan’ın 17. yüzyılda zaman zaman savaşmış olsalar da Hotin Anlaşmasının iki ülke arasındaki ilişkilerde önemli bir aşamayı simgelediğini belirtti.

Anlaşmanın imzalanmasından yaklaşık 100 yıl sonra yapılan tablonun Zamek Sarayı’nda Polonya tarihini anlatan salona yerleştirildiğini aktaran Çavuşoğlu, "Bugün bu protokolün imzalanması güçlü dostluk duygularının sürdüğünün en büyük kanıtıdır. Bu tablonun restorasyonu Polonya’nın bağımsızlığına yeniden kavuşmasının 100’üncü yıl dönümünde hediyelerimizden bir tanesidir." dedi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığına (TİKA) tablonun restorasyonuna verdiği destekten dolayı teşekkür eden Çavuşoğlu, "Gelecek yıl Polonya’ya bir başka bağımsızlık hediyemiz ise tarihi Lazienki Parkı’ndaki Türk Evi’nin yeniden ayağa kaldırılması olacak." diye konuştu.

Çavuşoğlu, hem Türk Evi projesi hem de Polonya’da bir parkta kurulacak Türk-Polonya dostluk anıtının yapılması için Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski'den destek istedi.

Waszczykowski de iki ülke arasındaki 600 yılı aşkın süredir devam eden ilişkilerin kanıtının Hotin Anlaşması'nı simgeleyen tablo olduğunu ifade etti. Waszczykowski, iki ülke arasında savaşlar olsa da ilişkileri güzel şekilde sürdürmek istediklerini belirtti.

Waszczykowski, Polonya’nın tarih sayfalarından silindiği zamanlarda Türkiye’nin göç eden Polonyalılara sahip çıktığını ve ev sahipliği yaptığını ifade ederek, restorasyona katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti.

Yorumlar