Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya'da

- Bakan Çavuşoğlu: - "(Arakan) Bu işe köklü bir çözüm bulacağız. Bir zirve yapacağız New York'ta, genel kurul zamanında. Diğer ilgili bazı ülkelerin liderlerini bir araya getirerek Genel Sekreter ile beraber" - "16 Nisan referandumundan sonra Türkiye'de istikrar güçlendi. Ekonomi büyüyor, Türkiye şaha kalktı. 2019 seçimlerinde bu istikrarı sürdürmemiz lazım"

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya'da

ANTALYA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Arakan'daki zulmün bitmesi için çalıştıklarını belirterek, "Bu işe köklü bir çözüm bulacağız. Bir zirve yapacağız, New York'ta, genel kurul zamanında. Diğer ilgili bazı ülkelerin liderlerini bir araya getirerek, Genel Sekreter ile (BM Genel Sekreteri) beraber." dedi.

Çavuşoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer, AK Parti Antalya milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve partililerin katılımıyla, AK Parti İl Başkanlığı önünde düzenlenen bayramlaşma programına katıldı. Bayramlaşmaya, Somali Yatırım ve Ulaştırma Bakanı Ali Hassan Mohammed ile Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti'nin Türk kökenli Milletvekili Mustafa Erkan da iştirak etti.

Programda konuşan Bakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın selamlarını iletti.

"Büyük hedeflerimiz var. Güçlü olursak hedeflerimize ulaşırız. Zayıf olursak hedeflerimizin gerisinde kalırız." diyen Çavuşoğlu, zorlukları aşabilmek için güçlü olmaları gerektiğini, sadece iyi niyetli olmanın yetmediğini ifade etti.

Çavuşoğlu, İstanbul'un fethinin her sene coşkuyla kutladıklarını, İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet Han ile gurur duyduklarını vurgulayarak, bir çağ kapatıp yeni bir çağ açan, Peygamber efendimizin müjdesine nail ecdada layık olmak için Türkiye'yi hedeflerine götürmeleri gerektiğini vurguladı.

- Arakan konusu

Türkiye'nin her zaman mazlumların yanında bulunduğunu ve Türkiye'de halen 3 milyon Suriyeli'nin barındığını anımsatan Bakan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Güçlü olmasak onlara nasıl bakacağız. Onlar neden evini terk etmek zorunda kaldı, onu da düşünmemiz lazım. Onlar keyfine evlerine terk etmedi. Kimyasal silahlardan, bombalardan kaçtılar. Onlar da isterdiler sıcak yuvalarında otursunlar, çocuklarını okullarına göndersinler. Hastaneleri olsun, hastalanınca gidebilecekleri bir yer olsun. Ama yok. Türkiye'ye sığındılar. Onlar emanet dolayısıyla bu gözle bakmamız lazım."

Myanmar'ın Arakan eyaletinde zulüm altında olan Müslümanlara Türkiye'den daha duyarlı yaklaşan bir ülke olmadığını anlatan Çavuşoğlu, "Biz sadece İslam İşbirliği Teşkilatı'nın zirve başkanı olduğumuz için değil, bizim de yüreğimiz yandığı için Arakanlı kardeşlerimizin yanında oluyoruz." dedi.

Arakan'daki zulmün bitmesi için çalıştıklarını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün çok sayıda Cumhurbaşkanı ile konuyu konuştuğunu, kendisinin de bugün BM Arakan Danışma Komisyonu Başkanı Kofi Annan ile görüştüğünü aktaran Çavuşoğlu, Arakan sorununu kökten çözmeleri gerektiğini bildirdi.

Çavuşoğlu, Arakan'a yardımlar gönderdiklerine işaret ederek, "Bugüne kadar yaptığımız yardımın miktarı 70 milyon doları aştı. Bu işe köklü bir çözüm bulacağız. Bir zirve yapacağız New York'ta, genel kurul zamanında. Diğer ilgili bazı ülkelerin liderlerini bir araya getirerek Genel Sekreter ile beraber. Sayın Cumhurbaşkanımızın inisiyatifi bu..." dedi.

- "Türkiye şaha kalktı"

"100 yıldır böyle bir Türkiye'yi bekleyenlerin, önümüzdeki 100 yılda Türkiye'den beklentileri olacak. Bunları karşılamak zorundayız." diyen Çavuşoğlu, o yüzden kutlu yolculuklarında hedeflere ulaşmak için çok çalışmak gerektiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir günde hemen hemen 20 saat çalıştığı bir yerde, kendilerine durmanın yakışmayacağına değinerek, "2019 yılı istikrar için önemli bir yıl. Yüzde 50 artı bir almamız lazım en az. İkinci çeyrekte Türkiye yüzde 7 büyüdü. Ekonomi için en önemli şey istikrardır. Dolayısıyla 16 Nisan referandumundan sonra Türkiye'de istikrar güçlendi. Ekonomi büyüyor, Türkiye şaha kalktı. 2019 seçimlerinde bu istikrarı sürdürmemiz lazım." ifadesini kullandı.

- "Kıskanacağınıza örnek alın"

Bayramlaşma törenine katılan Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti'nin Türk kökenli Milletvekili Mustafa Erkan'ın Almanya'nın iki yüzlülüğünü en iyi gören kişi olduğunu kaydeden Bakan Çavuşoğlu, Erkan'ın Türkiye'yi ve AK Parti'yi savunduğu için kötülendiğini ve baskı gördüğünü anlattı.

Çavuşoğlu, "Almanya, hani demokrasi, hani fikir özgürlüğü nerede? Başkalarına ders vermeye çalışıyorsun, oysa hep baskı, hep zulüm." ifadelerini kullanarak, Erkan'ı bundan sonra hiç yalnız bırakmayacaklarını kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, hiçbir vatandaşı, soydaşlarını ve akrabalarını yurt dışında yalnız bırakmadıklarını belirterek, "Artık o Türkiye bitti. Türkiye ile ilişkilerinizi sürdürmek için Türkiye'ye saygı duyacaksınız. Eşit bir ortak gibi göreceksiniz. Türkiye'nin patronu olmadığınızı anlayacaksınız. Türkiye'den bir netice alabilmek için saygı duyduğunuzu göstereceksiniz. Bunu da yavaş yavaş öğreteceğiz. Hazımsızlık var doğru. Ama bu benim problemim değil ki. Ben çalışıyorum kardeşim kimseye de kötülüğüm yok. Daha önceki Alman Dışişleri Bakanı'na, şimdiki Dışişleri Bakanı'na ve şimdi Cumhurbaşkanı'na, 'Bugüne kadar Türkiye'nin size karşı düşmanca bir politikasını gördünüz mü?' diye sordum. 'Yok.' Peki siz Türkiye'den ne istiyorsunuz? Türkiye'den daha güvenilir bir dostu nereden bulacaksınız? Ama dert başka alışacaklar. Alışacaklar biz yine ilişkilerimizi yoluna koyacağız." değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar