"Dış müdahaleler Libya'da siyasi çözümü engelliyor"

- Libya Dışişleri Bakanı Seyyale: "Libya'da çözümün iki kilit noktası var. Birincisi, bölünmeye son verip siyaset ile askeri yönetimi birbirinden ayırmaktan geçiyor. İkincisi meclisin sadece yasama çalışmalarına yoğunlaşmasıdır" "Libyalılar, dışarıdan gelen müdahalelerden kurtulsa kendi aralarındaki sorunları giderirler. Çünkü dış müdahaleler, ülkedeki siyasi çözüm sürecini engelliyor ve krizin uzamasına neden oluyor"

Google Haberlere Abone ol
"Dış müdahaleler Libya'da siyasi çözümü engelliyor"

İSTANBUL (AA) - Libya Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Seyyale, ülkenin doğu kesimini büyük ölçüde elinde tutan General Halife Hafter'e krizin çözüme kavuşması için siyasi yönetimin talimatlarına uyma çağrısı yaptı.

Seyyale, Londra'dan yayın yapan Suudi Arabistan destekli Şark'ul Evsat gazetesine yaptığı açıklamada, "Libya'da çözümün iki kilit noktası var. Birincisi, bölünmeye son verip siyaset ile askeri yönetimi birbirinden ayırmaktan geçiyor. İkincisi meclisin sadece yasama çalışmalarına yoğunlaşmasıdır." dedi.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) tarafından Libya Silahlı Kuvvetleri komutanı olarak atanan Hafter'in duruşunu değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Seyyale, "Hiçbir yerde siyasi idareden bağımsız hareket eden askeri kurum bulunmuyor, dolayısıyla Libya'da da askeriyenin siyasi yönetimin talimatlarına uyması gerekir." diye konuştu.

Ülkedeki çözüm arayışlarının bölgedeki bazı devletlerin destek verdiği siyasi güçler tarafından engellenmeye çalışıldığına işaret eden Seyyale, şunları kaydetti:

"Libyalılar, dışarıdan gelen müdahalelerden kurtulsa kendi aralarındaki sorunları giderirler. Çünkü dış müdahaleler, ülkedeki siyasi çözüm sürecini engelliyor ve krizin uzamasına neden oluyor."

Libyalı taraflar arasında bir çıkış yolu bulunmasına ilişkin "uluslararası yoğun çabalar olduğunu ancak çözüme dair bir ışığın görünmediğini" belirten Seyyale, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanının yeni hükümeti kurma çalışmasını, geçici anayasanın değiştirilmesi ve üzerinde siyasi uzlaşının sağlanmasından sonraya ertelediğini aktardı.

Ülkede biri başkent Trablus'ta, diğeri Tobruk'ta olmak üzere iki hükümetin varlık göstermesinden dolayı sorun ve zorluklar yaşandığını dile getiren Seyyale, "Birleşmiş Milletler, Arap Birliği, Afrika Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı kararları, bu yapıyı reddediyor ve UMH Başkanı Fayiz es-Serrac'ın hükümetini destekliyor. Aslında Arap ve Afrika kararlarından gelen destekler yeterli değil, Libya'nın siyasi çözümünü engelleyen tarafları ikna etmeleri için tüm tarafların gerçek anlamda çalışmasına ihtiyaç duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Terör örgütü DEAŞ'a karşı gerçekleştirilen askeri operasyonlara da değinen Libya Dışişleri Bakanı Seyyale, operasyonların iyi sonuçlar verdiğini ve terör gruplarının şu anda bazı binalara sıkıştırıldığını belirterek, "Bu da DEAŞ tehlikesinin sona erdiğini gösteriyor. Geriye kalan bazı militanlar ise güneye doğru çekilmek zorunda kaldı." değerlendirmesinde bulundu.

Libya'daki çatışmaları sona erdirmek için Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli hükümetler, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı.

Ancak anlaşma gereğince Serrac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Serrac, dokuz kez yapılan güvenoyu görüşmelerinin ardından, 15 Nisan'da, hükümetin başkent Trablus'ta çalışmalarına başladığını bildirmişti.

Yorumlar