Dinozorların 10 santimetrelik atası bulundu

Milyonlarca yıl önce düşen göktaşının öldürdüğü dünyanın en büyük canlıları olan dinozorların aslında hayatlarına çok küçük bir canlı olarak başlamış olduğu ortaya çıktı.

Dinozorların 10 santimetrelik atası bulundu - Sayfa 1

ABD’li arkeologlar, 237 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen 10 santimetre boyutundaki fosilin, dinozorların ilk atalarından biri olduğu düşünüyor.

Dinozorların 10 santimetrelik atası bulundu - Sayfa 2

DİNOZOR ARAŞTIRMALARINDA DÖNÜM NOKTASI

“Proceedings of National Academy of Sciences” adlı dergide yayımlanan araştırmanın yazarlarından Cristian Kmmerer, yapılan keşfin dinozorların biyolojik özelliklerine ilişkin çalışmalarda dönüm noktası oladuğunu belirterek, “Dinozorların çok büyük canlılar olduğuna dair genel bir inanış var. Ancak keşfetiğimiz yeni hayvan türü dinozor ve teruzorların özelliklerini taşıyor ve şok edici derece küçük boyutlarda” ifadelerini kullandı.

Dinozorların 10 santimetrelik atası bulundu - Sayfa 3

ARAŞTIRMA 20 YIL SÜRDÜ

Kongonaphon kely ya da “minik böcek avcısı” adı verilen tür, 1998 yılında Amerikan Ulusal Tarih Müzesi’nden John Flynn liderliğindeki bir grup paleontolog tarafından Madakaskar’da bulundu. Ancak bulunan bu yeni türle ilgİli çalışmaların sonuçları 20 yılın ardından sonuç verdi.

Dinozorların 10 santimetrelik atası bulundu - Sayfa 4

Bilim insanları hem dinozorların hem de teruzorların  Ornithodira(Sürüngenler) sınıfının alt türleri olduğunu belirterek, iki türün ortak kökenleri hakkında çok az şeyin bilindiğini aktardı. Fakat yeni keşfedilen minik türün bilim dünyasının 300 milyon öncesini keşfetmesine kapı açtığını bildirdi.