Dilbilimsel zeka nedir, dilbilimsel müzikal, dilbilimsel matematiksel zeka ne demek?
Dilbilimsel zeka nedir, dilbilimsel müzikal, dilbilimsel matematiksel zeka ne demek?
Dilbilimsel Zeka Nedir? İnsanın akıl yürütme, düşünme, yargılama ve sonuç çıkartma, objektif gerçekleri algılama yeteneklerinin tümü zeka olarak tanımlanıyor.
Örnekle açıklamak gerekirsi; bir saksının yere düştüğünü ve kırıldığını başka birine nasıl açıklayacağınızı düşünün.
Basit, değil mi?
Şimdi şu diğer durumu düşünün: Bir filozofun ona metafiziğin ne olduğunu açıkladığı iki sayfalık bir metni okumanız ve bunu başkası için özetlemeniz gerekir.

Bu metni okumamış olmanıza rağmen, bu son görevin çok daha karmaşık olduğuna kesinlikle inanacaksınız. Her ne kadar gün içinde dille iyi başa çıkabilseniz de, kelimelerin kullanımını içeren bazı görevler, diğerlerine kıyasla özellikle zor görünüyor. Aslında, dilini tam olarak konuşamadığımız bir kişiye nasıl hissettiğimizi açıklamak gibi, bu faaliyetlerden bazılarının yapılması imkansız görünebilir.
Bu küçük günlük tuzaklar bize Dilbilimsel Zekanın ne olduğu hakkında bir fikir vermeye hizmet eder: bir kişinin fikirleri ifade etmek ve anlamak ve bu beceriye dayalı hedeflere ulaşmak için dili ustaca kullanma derecesi.
Dilbilimsel Zeka (bazen Sözel Zeka olarak da adlandırılır), Çoklu Zeka Teorisinin bir parçasıdır. Howard Gardnerve bunu hesaba katmak, dil kullanımını geliştirmek için stratejiler oluşturmaya izin verir.
Eğitimciler öğrenme yeteneğini zeka şeklinde açıklarken, biyologlar ise bulunulan çevreye adaptasyon olarak açıklıyor.
Psikolog olan Howard Gardner, 1983 senesinde zeka ile ilgili yaşanan karmaşaya son vermek için zekayı sınıflandırmaya karar verdi.
Bunun sonucunda ise çoklu zeka kuramı adı veriliyor. Müzikal ve dilbilimsel zeka nedir, özellikleri nelerdir sizler için derledik.
Çoklu zeka kuramı, 8 sınıfa ayrılıyor. Bunlar ise, sözlü ve dilsel zeka, mantıksal ve matematiksel zeka, müziksel zeka, uzamsal ve görsel zeka, kişisel ve öze dönük zeka, bedensel ve kinestetik zeka, kişilerarası (sosyal) zeka ve doğacı zeka olarak bilinir.
Kurama göre ise, bu zeka alanlarının hepsi birbirinden bağımsız da olsalar birlikte uyum içinde çalışabilir ve hatta birbirlerini desteklerler. Müziksel zeka ve dilbilimsel zeka arasında bulunan ilişki çocukların notaları öğrenirken dil geliştirme becerilerini kullanmaya dayanıyor.
Müzikal zekası daha güçlü olan insanlar ritimleri, kalıpları ve sesleri düşünme konusunda iyidir. Müzik için güçlü bir uyumu vardır. Genellikle müzikal performans ve kompozisyon konusunda başarılıdırlar. Bu zekaya sahip olan kişiler, aynı zamanda kendilerini ifade etme konusunda çok iyidir.
Yorumlar