Dijital Bilgilerinizi Koruma Rehberi

Dijital alanlarda oluşturulan ürünlerin kullanımı ile kişisel birçok bilgimiz ve dökümanlarımız tehlikeye açık konuma gelmektedir. Dijital alanda web siteleri, sosyal medya platformları, uygulamalar ve e ticaret gibi birçok alanda işlemlerimizi yapmaktayız.

Google Haberlere Abone ol
Dijital Bilgilerinizi Koruma Rehberi

İşlem yaptığımız birçok platform üyelik için ya da başka nedenlerden dolayı kişisel verilerimizi talep etmektedir. Bunun haricinde dijital belge ve dökümanlarımızın birçoğunu da çevrimiçi depolama alanlarında saklamaktayız.

Çevrimiçi dünyada yapmış olduğumuz işlemler artış gösterdikçe bilgilerimiz üzerinde yer alan tehlikelerde bir o kadar artmaktadır. Bu nedenle dijital bilgilerimizi korumak için bazı önlemleri almamız gerekmektedir. Dijital bilgileriniz hakkında ihtiyaç duyacağınız koruma tedbirlerine yazımızda ulaşabilirsiniz.

Dijital Bilgileriniz Dark Web’de Satılıyor mu?

ExpressVPN’in araştırmasına göre, her çeşit kişisel çevrimiçi veri dark web’de siber saldırganlar tarafından satılıyor. Siber saldırganların phishing (oltalama) gibi saldırılarla ele geçirdiği hesap bilgileri, kredi kartı bilgileri, kripto para hesap bilgiler, yayın ve oyun platformu bilgileri ve hatta sahte pasaportlar bile dark web’de satılıyor.

Dijital bilgilerinizi korumadığınız takdirde sizin de hesap bilgileriniz dark web’de satılabilir.

Dijital Bilgiler Nelerdir?

Nasıl gerçek dünyada kendimize ait bilgilerimiz bulunmakta ve istemediğimiz sürece başka kişiler bu bilgilere erişemiyorsa dijital dünyada aynıdır. Dijital bilgi denilince akla dijital dünyada gezinirken kullandığımız kişisel bilgiler, ödeme araçlarımız, dijital cihazlarımıza ait bilgiler ve her türlü teknolojik belge bu alana girmektedir.

Özellikle covid-19 pandemisi ile dünya genelinde artan dijital kullanım birçok kişisel bilgimizin dijitale açılmasına neden olmuştur. Bu alanda eğitim, sağlık, banka ve daha birçok farklı alandaki bilgimiz dijital olarak saklanmakta ve dolaşmaktadır. Bu nedenle de dijital alanda yer alan bilgilerin saklanması ve korunması oldukça önemli olmaktadır. Bu alanda birçok yöntem kullanarak bilgilerimizi korumamız mümkün olmaktadır.

Dijital Bilgiler Nasıl Korunur?

Dijital dünya oldukça gelişmiş ve kullanışlı olması ile dikkatleri çekmektedir. Bunun yanında bu dünya her türlü tehlikeye de açık olan bir alandır. Dijital alanda dolaşırken yaptığımız her işlem ile dijital kimliğimizden bir parçayı bırakmaktayız. Bu da takip edilebilir ve kötü niyetli yazılımlar ile korsanlar için bir avantaj sağlamaktadır.

Dijital alanda sakladığımız ya da kullandığımız bilgilerimiz ile belgelerimizin korunması ve başkalarının eline geçmemesi içinde bir olanak sağlamaktadır. Şifreleme, güvenlik yazılımları kullanmak, verilerin yedeklenmesini sağlamak ve çift aşamalı doğrulama sistemleri gibi sistemler dijital bilgi ve belgelerimizin korunması için yeterli olabilmektedir.

Dijital Bilgilerin Korunmasında Şifreleme

Şifreleme dijital bilgilerin korunmasındaki en önemli yollardan birisidir. Şifreleme sayesinde bizlerden başka kimsenin bilgilerimize ve hesaplarımıza erişmesinin önüne geçmiş oluruz. Şifreleme de ise dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Öncelikle tüm platformlarda ya da tüm hesaplarımızda aynı şifreyi kullanmamız gerekmektedir. Çünkü bir yerdeki şifremizin çözülmesi diğer hesaplarımızı da tehlikeye atacaktır.

Şifrelemede kolay olarak tespit edilemeyecek şekilde olması gerekmektedir. Mümkün ise şifrelerin belirli aralıklar ile değişmesi ve oldukça karmaşık yapıda olması gerekmektedir. Bunun yanında doğum tarihi, telefon numarası ya da kişisel başka bilgilerin yer almaması oldukça önemli olan diğer etkenler arasında yer almaktadır.

Dijital Bilgilerin Korunmasında Yedekleme

İnternet ve teknoloji sürekli olarak gelişen dinamik bir yapıya sahiptir. Her ne kadar teknoloji gelişse de dijital alanda sakladığımız bilgilerimizin silinme, kaybolma ya da şifremizi unutmamız nedeni ile ulaşılamama riski ile karşı karşıya olmaktadır. Bu nedenle dijital alanda sakladığımız bilgilerimizin ve belgelerimizin mutlaka fiziki olarak da yedeklerinin alınması gerekmektedir.

Yedekleme ile sakladığımız belgelerimiz ve kişisel bilgilerimiz daha korunaklı olmaktadır. Silinme ya da kaybolmanın haricinde kötü amaçlı yazılım ya da korsanlar dijital bilgilerimizi değiştirebilmektedir. Bu da bizlerin gerek maddi gerekse manevi kayıplar yaşamamıza neden olabilmektedir.

 Dijital Bilgilerin Korunmasında Güvenlik Sistemleri

Dijital alandaki güvenlik sistemleri antivirüs ve firewall ya da dağınık defter gibi alanlardan oluşmaktadır. Kullanılacak güvenlik yazılımları ya da uygulamaları kullanıcıların kişisel her türlü bilgilerini ve belgelerini korumada yardımcı olmaktadır. Kullanılan programlar sayesinde siber korsanların bilgilerinize erişmesine engel olabiliriz.

Yorumlar