Devlete ait katılım bankaları birleşiyor

Devlete ait katılım bankaları güçlerini birleştirme kararı aldı. Birleşmeleri halinde sektörün en büyük ikinci gücü oluyorlar. Şu anda Ziraat, Vakıf ve Emlak Katılım bankaları var.

Google Haberlere Abone ol
Devlete ait katılım bankaları birleşiyor

Kamu bankaları tarafında kurulan katılım bankaları yeni bir sürece giriyor. Devlete ait 3 kamu katılım bankası güçlerini birleştirme kararı aldı. Sektördeki oyuncuların epey gerisinde kalan Ziraat, Vakıf ve Emlak Katılım bankaları tek çatı altında buluşturulmak isteniyor. 

Katılım bankaları arasında kamuya ait Ziraat, Vakıf ve Emlak Katılım faaliyet gösteriyor. Üç banka arasında Ziraat Katılım geçen yıl sonu itibariyle topladığı 46.4 milyar ve kullandırdığı 43.6 milyar liralık fon ile birinci sırada yer alırken Vakıf Katılım 36.6 milyar topladığı ve 29.4 milyar lira kullandırdığı fon ile ikinci sırada. İçlerinde en yenisi olan Emlak Katılım ise 11.6 milyar topladığı ve 13.6 milyar lira kullandırdığı fon ile üçüncü sırada yer alıyor. Üç kamu katılım bankası 2020 sonu itibariyle katılım bankaları içinde aktif büyüklükte yüzde 30,5’lik bir oranı temsil ediyor. Üç banka birleşmeleri halinde 133.7 milyar TL aktif büyüklük ile katılım bankaları arasında ancak en büyük ikinci banka olabilecek.

Ziraat Katılım, Ziraat Bankası’nın iştiraki olarak kuruldu. Ziraat Bankası ise Türkiye Varlık Fonu bünyesinde bulunuyor. 2021 birinci çeyreğini 125 milyon TL kâr ile tamamlayan Ziraat Katılım, 2021 ilk çeyrek sonunda biri yurtdışında olmak üzere 105 şubeye ulaştı. Vakıf Katılım 2021 yılının ilk çeyreğinde 208 milyon TL kar açıkladı. Emlak Katılım ise, 2021 yılının ilk çeyreğinde 8 milyon TL kar açıkladı. 3 banka da karlılıkta son sıralarda yer alıyor.

Geçen yılın aynı dönemine 21 milyon TL zarar açıklayan banka, 2021 yılının ilk çeyreğinde zarardan kara geçti. Bankanın aktif büyüklüğü 2020 sonuna göre yüzde 3 artarak 21 milyar TL’ye çıkarken reel sektörü kullandırılan fon büyüklüğü 12.6 milyar TL oldu. Toplanılan fonlar 12.8 milyar TL ilk çeyrek itibariyle 59 şubesi bulunan Emlak Katılım 9 Haziran itibariyle ise 65 şubeye ulaştı.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Yorumlar