Devlet Şeref Madalyası nedir, kimlere veriliyor?

Devlet Şeref Madalyası nedir, kimlere veriliyor, önemi ve anlamı nedir, onunla birlikte para ödülü de veriliyor mu?

Google Haberlere Abone ol
Devlet Şeref Madalyası nedir, kimlere veriliyor?

Devlet Şeref Madalyası nedir, kimlere veriliyor, önemi ve anlamı nedir, onunla birlikte para ödülü de veriliyor mu?

Türkiye'de şu ana kadar genellikle askerlere ve Cumhurbaşkanlarına verilen "Devlet Şeref Madalyası" konusunda yeni bir öneri geldi.

Genellikle, emekliye ayrılan Genelkurmay Başkanlarına düzenli şekilde veriliyordu; ancak 2010 yılında dönemin hükümetiyle sık sık zıtlaştığı açıklamalarıyla bilinen İlker Başbuğ'a verilmedi. Başbuğ, görevini Işık Koşaner'e devrederken madalya almadı. Ondan sonra görevinden istifa ederek hükümetle ters düşen Işık Koşaner de yine "Devlet Şeref Madalyası"nı alamayan genelkurmay başkanı olarak tarihe geçti. 

Devlet Şeref Madalyası nedir, kimlere veriliyor
Devlet Şeref Madalyası nedir, kimlere veriliyor

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, terörle mücadelede üstün fedakarlık gösteren devlet görevlilerine de "Devlet Şeref Madalyası" verilmesi gerektiğini açıkladı.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, takdirin yine de Cumhurbaşkanında olduğunu belirttiği önerisinde şunları söyledi: 

Cumhurbaşkanımızdan en alt rütbe veya mevkide görev yapan kahramanlarımıza varıncaya kadar milli birlik ve dayanışma ruhu devleşerek iç ve dış işgal cephesine darbe üstüne darbe vurulmaktadır.

Malazgirt Zaferi’mizin 951’inci yıl dönümünün yaklaştığı şu günlerde, terörle mücadelede eşsiz feragat ve fedakarlığı bulunan bazı isimlerin taltif ve takdir edilmesi kanaatimce çok yararlı ve yerinde bir karar olacaktır.

Devlet Şeref Madalyası nedir, kimlere veriliyor
Devlet Şeref Madalyası nedir, kimlere veriliyor

 

Bu konuda makul, mantıklı ve akla yatkın en yakın yol ve yöntem de asıl sorumluluğu uhdesinde taşıyan Sayın Cumhurbaşkanımızın alicenap bir tasarrufta bulunmasıdır.

Nihayetinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesinde devir teslimlerin yaşanacağı ve zaferlerimizin yıl dönümlerinin ardı ardına kutlanacağı günlerde “2933 Sayılı Madalya ve Nişanlar Kanunu”nun 2’inci maddesinin a) fıkrasında bahsedilen “Devlet Şeref Madalyası”nın belirlenecek siyasi ve asker şahsiyetlere Sayın Cumhurbaşkanımızın takdir ve tensibiyle verilmesi düşünülebilecektir.

Devlet Şeref Madalyası nedir, kimlere veriliyor
Devlet Şeref Madalyası nedir, kimlere veriliyor

 

Sayın Cumhurbaşkanımızın kararı ve tevcihi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğü, toplumun huzuru, birlik ve beraberliği için yurt içinde veya yurt dışında üstün feragat, fedakarlık, başarı ve yararlık gösteren muhterem isimlere “Devlet Şeref Madalyası”nın layık görülmesi terörle mücadelenin şevk ve iradesini hem destekleyecek hem de mükafatlandıracaktır.

Elbette takdir ve yetki Sayın Cumhurbaşkanımızındır."

EN SON TBMM ESKİ BAŞKANI BİNALİ YILDIRIM'A VERİLMİŞTİ

Devlet Şeref Madalyası, yurt içinde en son TBMM Eski Başkanlarından Binali Yıldırım'a verilmişti. Meclis Başkanı Binali Yıldırım bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden Devlet Şeref madalyası aldı. Yıldırım tören öncesi bir hayli duygulanırken Devlet Şeref Madalyası'nı aldıktan sonra ise bir konuşma yaptı. 

Devlet Şeref Madalyası yurt dışına ise en son Ankara'da ziyarette bulunan Malezya kralına verildi.

DEVLET ŞEREF MADALYASI NEDİR?

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Şeref Madalyası Türkiye Cumhuriyeti Devlet Şeref Madalyası, Bakanlar Kurulu'nun onayı ve Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilen altın kaplama madalya. Devlet Şeref Madalyası, Türkiye Cumhuriyeti'nin en yüksek dereceli sivil madalyasıdır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin bekası, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğü, toplumun huzuru, birlik ve beraberliği için yurtiçinde veya yurtdışında üstün feragat, fedakarlık, başarı ve yararlık gösteren Türk ve yabancı uyruklu kişilere verilen madeni ve altın kaplama semboldür. Bu madalya Bakanlar Kurulu'nun teklifi ve Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilir.

KİMLERE VERİLDİ?

Devlet Şeref Madalyası ilk olarak 28 Şubat döneminin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'ya verildi.

28 Ağustos 1998'deki törende madalyayı Karadayı'ya, dönemin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel taktı.

Devlet Şeref Madalyası alan ikinci isim 9. cumhurbaşkanı Demirel oldu.

Süleyman Demirel'in madalyası cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılmasından bir ay sonra, 16 Haziran 2000'de düzenlenen törenle halefi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından verildi.

Demirel madalyaya, 2002 yılında, Bülent Ecevit hükümetinin teklifi üzerine, Cumhurbaşkanı Sezer'in "tevcihiyle" aldı.

Karadayı'dan sonra madalya Genelkurmay Başkanlığı görev süresi dolan Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'na verildi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök de Devlet Şeref Madalyası ile ödüllendirilen Genelkurmay Başkanı oldu.


 

Yorumlar