Devlet Destekli Alacak Sigortası yapılandırma

Devlet Destekli Alacak Sigortası yeniden yapılandırılması ÖRYM içerisinde geliştiriliyor

Google Haberlere Abone ol
Devlet Destekli Alacak Sigortası yapılandırma

Devlet Destekli Alacak Sigortası (DDAS) yeniden yapılandırılması ve reasürans yapısının kurulması amacıyla 2020 yılından bu yana Türk Reasürans’ın yönetiminde bulunan Özel Riskler Yönetim Merkezi (ÖRYM) içerisinde geliştiriliyor.

ÖRYM'den yapılan açıklamaya göre, yeniden yapılandırılan Devlet Destekli Alacak Sigortası 29 Temmuz tarihinde sigorta ve reasürans brokerları ile bir araya geldiği bir etkinlikte tanıtıldı.

Toplantıda, Devlet Destekli Alacak Sigortası ürününün yürürlüğe sokulmasındaki temel amacın, KOBİ’leri, alacağını tahsil edememe riskinden ve oluşacak problemlerden korumak, aynı zamanda güvenli ticaretin önünü açarak KOBİ’lerin sağlıklı büyümesine yardımcı olmak olduğunun altı çizildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, Türk Reasürans olarak faaliyet gösterdikleri sektörlerde ve teknik işleticiliğini yaptıkları DASK ve ÖRYM gibi kurumlarda, yegane amaçlarının değer üretmek, sektörel gelişime ve olgunluğa katkı sunmak olduğunu belirtti.

Eren, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda Devlet Destekli Alacak Sigortasını, ÖRYM bünyesinde yeniden yapılandırdık. KOBİ’lerimizin ticari hayatlarının tam ortasında yer alan bu ürünün yapılandırılmasında dinamik bir sistem kurulmasına özen gösterildi. KOBİ’lerimizden gelen talepler ve sigorta şirketleri ile aracılarından gelen geri bildirimler dikkate alınarak tarife değişiklikleri yapıldı ve tebliğlere yansıdı.

Yakın zamanda değişen KOBİ tanımına uygun olarak firmalar için uyguladığımız ciro kriteri 125 milyon TL’den 250 milyon TL’ye çıkarıldı. Merkezin gerekli gördüğü durumlarda bu ciro yüzde 40 oranında artırabilecektir. Ayrıca otomatik olarak verilen azami teminat tutarı 750 bin TL’den 1 milyon TL'ye çıkarıldı. EFT ve Havale yoluyla ve taksitle ödeme imkanları getirildi.

Bu sistem ile ilgili sektörden gelecek geribildirimler kapsamında gerekli görülen ve SEDDK tarafından da uygun bulunan değişikliklerin hayata geçirilmesine devam edilecektir. Önümüzdeki süreçte DDAS’ın KOBİ’lerin finansmana ulaşmasında teminat olarak kabul edilebilmesi için çalışmalarda sona gelinmiştir. SEDDK’nın yayınlayacağı mevzuat sonrasında DDAS poliçelerinin bankalar ve finans kurumları nezdinde teminat olarak kabul edilmesinin önü açılacaktır."

Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal ise salgın dönemini de göz önünde bulundurarak, ürünün amacına en iyi şekilde hizmet ettiğini söylemenin mümkün olduğunu belirtti.

Canal, salgının başladığı 2020 yılı ortasından itibaren hem sisteme katılan KOBİ sayısında hem de verilen teminat limiti tutarında ciddi artış olduğunu belirtti.

Yorumlar