Devlet Bahçeli'den FETÖ mahkumu yazar için çağrı

MHP Genel Başkanı Bahçeli, FETÖ'den yargılandıktan sonra hapse mahkum edilen Mümtazer Türköne'nin yeniden yargılanması gerektiğini savundu. Bahçeli, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak gibi isimlerin masum gösterildiğini, Türköne'nin de yeniden yargılanması gerektiğini ileri sürdü.

Google Haberlere Abone ol
Devlet Bahçeli'den FETÖ mahkumu yazar için çağrı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, FETÖ’nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından Zaman gazetesi yazarlarına açılan davada 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Mümtaz'er Türköne'nin davası için "tekrar değerlendirme" çağrısı yaptı.

Bahçeli, Twitter'dan paylaştığı mesajında "Dileğim bir haksızlık varsa bunun acilen düzeltilmesidir. Osman Kavala’nın, Altan kardeşlerin, Nazlı Ilıcak’ın ve daha pek çok sorunlu kişinin masum gösterilmeye çalışıldığı bir yerde şehit ağabeyi Mümtaz’er Türköne’nin davası tekraren ve titizlikle değerlendirilmelidir" dedi.

MÜMTAZER TÜRKÖNE KAÇ YIL HAPİS ALDI?

2018 yılında Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) yayın organı olduğu gerekçesiyle kayyuma devredildikten sonra kapatılan Zaman gazetesinin eski yazarlarının yargılandığı davada, sanıklar Ali Bulaç ve Şahin Alpay, 8 yıl dokuzar ay, Mümtazer Türköne ve Mustafa Ünal ise 10 yıl altışar ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mahkeme heyeti, sanıklar Ali Bulaç ve Şahin Alpay'ın, ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 8 yıl dokuzar ay, sanıklar Mümtazer Türköne ve Mustafa Ünal'ın ise aynı suçtan 10 yıl altışar ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

MÜMTAZER TÜRKÖNE KİMDİR?

Mümtaz'er Türköne 1956 yılında İstanbul'da doğdu. 1978 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin İdari Şubesinden mezun oldu. Aynı fakültede 1986'da yüksek lisans, 1990'da doktora yaptı. 1993 yılında doçent oldu.

1980 öncesinde milliyetçi görüşleriyle tanınan Türköne, Zaman gazetesinde köşe yazarlığı yapıyordu. Zaman gazetesine atanan kayyum sonrası yayın hayatına yeni başlayan Yarına Bakış gazetesinde köşe yazarlığı yapmaya başladı. 1980 Askeri Darbesi’nden sonra tutuklanan Türköne Ankara Mamak Cezaevi'nde yattı.

12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden İstanbul milletvekili aday adayı ancak kabul görmedi.

21 Aralık 2011 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Prof. Mümtaz’er Türköne, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliklerine getirildi.

Göreve getirildikten sonra Atatürkçülük ile ilgili yaptığı açıklamaların ardından tepki alan Türköne, 5 Ocak 2012 tarihinde görevinden istifa etti.

Türköne'nin katıldığı bir televizyon programında “Atatürkçü olmayı hakaret sayarım”, “Atatürk ideolojisi bir darbeler ideolojisidir”, “Atatürk ideolojisi faşist bir ideolojidir” şeklindeki sözleri sebebiyle bir vatandaş suç duyurusunda bulunmuş; ancak savcılık takipsizlik kararı vermişti. Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi bu kararı iptal etti ve 24 Aralık 2012'de Türköne'ye dava açıldı.Bunun üzerine Türköne, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu üyeliğinden istifa etti. 1 Mart 2014'te Türköne 1 yıl hapse mahkûm edildi ancak cezası ertelendi.

Türköne'nin 16 Mart 2014 tarihinde kaleme aldığı yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği iddia edildi ve dava açıldı. Açılan dava 12 Ocak 2016'da zamanında açılmadığı gerekçesiyle düşürüldü. 2017'de dava tekrar açıldı. 31 Kasım 2019'da karar bağlanan dava sonucunda Türköne'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tazminat ödemesine hükmedildi.

15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen askerî darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkarıldı ve tutuklandi. Türköne, çıkarıldığı İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 5 Ağustos 2016 tarihinde "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın amaçlarına hizmet etmek" suçlamasıyla tutuklandı.

Başsavcılık 10 Nisan 2017'de Türköne'yle birlikte diğer pek çok Zaman Gazetesi yazarına anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs ettikleri iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet talep etti ve kamu davası açtı. 6 Temmuz 2018'de Ağır Ceza Mahkemesi Türköne'yi anayasal düzeni kaldırmaya teşebbüsten beraat ettirdi ancak ‘silâhlı terör örgütüne üye olma’ suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezasına mahkûm etti.

Kararı istinafa taşıyan Türköne’nin başvurusu Bölge Adliye Mahkemesi tarafından 25 Haziran 2019’da esastan reddedildi. Bunun üzerine Türköne, yerel mahkemenin kararını itiraz ederek 12 farklı hak ihlâli yaşadığı iddiasıyla AYM'ye başvurdu. Ancak AYM bu iddialardan yalnızca ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı’nın ihlal edildiğini kabul edilebilir bularak diğer tüm savları reddetti.

 

Yorumlar