Avustralya'da 250 bin kişiye 'evleri boşaltın' çağrısı

10 bin deveyi kuraklık gerekçesiyle helikopterlerden vurarak öldürmeye hazırlanan Avustralya eşi benzeri görülmemiş yangınlarla baş etmeye çalışıyor. 4 aydır süren yangınların bir kısmı kontrol altına alınırken büyük kısmı devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
250 bin kişiye 'evleri boşaltın' çağrısı

Avustralya, Eylül ayından bu yana devam eden yangınlar nedeniyle kabus dolu günler yaşıyor. Bir yanda sönmeyen yangınlarla mücadele eden Avustralya, bir yandan da aşırı sıcaklarla boğuşuyor.

Ülkeyi etkisi altına alan yangınların ardından bugün sıcaklık 40 dereceyi aştı. Sıcaklıkla birlikte sert rüzgarlar esmeye başladı. Bu da yangınları daha da büyütüp geniş bölgelere yayılmasına sebep oluyor. Avustralya Başbakanı Scott Morrison bugün için "Doğu'daki eyaletler için zor bir gün olacak" dedi.

"EVLERİ TERKEDİN" ÇAĞRISI

Yetkililer Victoria eyaletinin yangınlardan etkilenen bölgelerinde yaşayanlara "evlerini terk etmeleri", aksi takdirde mahsur kalma ve hayatlarını tehlikeye atma riskini almaları uyarısını yaptı.

4 AYDIR YANMAYA DEVAM EDİYOR

Kırsal alanda çıkan ve büyük bir alana yayılan yangınlarda 4 ayda 10.3 milyon hektar (103.000 kilometrekare) alan zarar gördü, en az 27 kişi ve yaklaşık 500 milyon hayvan hayatını kaybetti. Sadece yılbaşından bu yana 1000'den fazla ev kullanılamaz hale geldi.

Yetkililer 4 aydan uzun süredir devam eden yangınların, ciddi bir yağış olmadığı sürece söndürülemeyeceğini belirtiyor.

KANGURU ADASININ 3'TE 2'Sİ YANDI

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın uydu fotoğrafları, Avustralya'da soyları tehlike altında olan pek çok hayvan türüne ev sahipliği yapan Kanguru Adası'nın üçte birinin yandığına işaret ediyor.

 Terra uydusunun fotoğraflarında daha önce yeşil olan alanların kahverengiye dönüştüğü görülüyor. Uzmanlar, adada en az 25 bin koalanın öldüğünü belirtiyor.

Yorumlar