Develer neden midesini dışarı çıkarır veya çıkarır mı, deve neden dilini şişirir?

Develer neden midesini dışarı çıkarır veya çıkarır mı ya da deve neden dilini şişirir, mide çıkardığına yönelik iddialar doğru mu? Dünyanın en zorlu coğrafik şartlarının hakim olduğu çöllerde insanoğluna yardımcı olarak hizmet eden develerin bilmediğimiz o kadar çok ilginç özellikleri var ki...

Google Haberlere Abone ol
Develer neden midesini dışarı çıkarır, çıkarır mı?

Develer neden midesini dışarı veya çıkarır mı, develer neden dilini şişirir, devenin özellikleri nelerdir ya da develerin midelerini dışarı çıkardığına yönelik iddialar doğru mu? Sosyal medya veya Youtube gibi platformlardaki görüntülerde develerin ağzında görülen cisim nedir, mideleri mi başka bir organ mı? İşte cevap:

Develer midesini dışarı çıkarır mı, devenin özellikleri kısaca nelerdir?
Develer midesini dışarı çıkarır mı?

 

Uçsuz bucaksız çöllerde insanoğlunun en büyük yardımcısı olarak bilinen sadık ve uysal hayvanlar olan devler, özellikleriyle de insanları şaşırtıyor. Bazen günlerce aç ve sussuz çöllerde yol alabilen develerin zorlu şartlara uyum sağlayabilen enteresan özellikleri var. Deve denilince uzun bacaklı, eğri boyunlu ve kambur sırtlı hayvanlar akla gelir; ancak onların bu özelliklerinden daha ilginç ve daha önemli çok farklı meziyetleri var.

Develer midesini dışarı çıkarır mı, devenin özellikleri kısaca nelerdir?
Develer midesini dışarı çıkarır mı?

 

Develerin midelerini rahatlamak için dışarı çıkardığı iddia edilir.

Develer midesini dışarı çıkarır mı?
Develer midesini dışarı çıkarır mı?

 

Sosyal medyada dolaşan bazı görüntülerde, develerin midesi olduğu ileri sürülen bir organ dışarıda görünüyor.

Develer midesini dışarı çıkarır mı?
Develer midesini dışarı çıkarır mı?

 

Peki, bu görüntüler gerçek mi ya da söz konusu organ gerçekten mide mi?

Develer midesini dışarı çıkartır mı?
Develer midesini dışarı çıkartır mı?

 

Öncelikle bir yaradılış harikası olan develerin özelliklerine ve hiçbir bilmediğimiz sırlarına bakalım:

Bir hörgüçlü deve, normalde günde 30-50 kilo besin alabilirken, zor şartlarda günde sadece 2 kg kuru otla bir ay boyunca yaşayabilmektedir. Devenin ağız ve dudak yapısı, ayakkabı köselesini delecek kadar sivri dikenleri bile rahatlıkla yiyebileceği şekildedir.

Dört yüzlü midesi ve sindirim sistemi ise önüne çıkan herşeyi öğütebilecek kadar güçlüdür. Normalde yiyecek sınıfına girmeyen kauçuk gibi maddelerden bile istifade etmesini bilir. Kurak ortamlarda bu özelliğin ne kadar değerli olduğu açıktır.

Develer midesini dışarı çıkartır mı?
Develer midesini dışarı çıkartır mı?

 

Hecin develeri, Orta Asya'nın yüksek yaylalarında -52 derecelik soğuğa karşı dayanabilmektedir.

HORTUMLARA VE FIRTINALARA KARŞI ÖNLEM

Devenin gözleri iki kat kirpiklidir. Kirpikler, kapan gibi içiçe geçerek, gözü şiddetli kum fırtınalarına karşı tam bir korumaya alırlar. Develer ayrıca burun deliklerini de kum girmesini engellemek için kapatabilirler.

KAVURUCU SICAĞA VE DONDURUCU SOĞUĞA KARŞI ÖNLEM

Bütün vücudunu kaplayan sık tüyler çölün yakıcı güneşinin hayvanın derisine ulaşmasına engel olurlar. Bunlar aynı zamanda soğukta da hayvanın ısınmasını sağlarlar. Çöl develeri 70°C'lik sıcaklıktan etkilenmezken, çift hörgüçlü develer sıfırın altında 52 derecelik soğuklarda yaşayabilmektedir. Bu tip develer, 4.000 metrelik yüksek yaylalarda bile hayatlarını sürdürebilmektedirler.

KIZGIN KUMLAR İÇİN ÖNLEM

Bacaklarına oranla son derece büyük olan ayakları da özel olarak "dizayn" edilmiş, hayvan kuma batmadan yürüyebilsin diye genişletilip yayılmıştır. Ayak tabanlarındaki özel kalın deri ise kızgın çöl kumlarına karşı alınmış bir tedbirdir.

Deve, bu tür üstün fiziksel özelliklerle yaratılırken, insana hizmetle görevlendirilmiştir. İnsan ise, tüm varlık aleminin içindeki buna benzer yaratılış mucizelerini görmek ve tüm varlıkların yaratıcısı olan Allah'ı bilip-tanımakla...

DİKENLERİ ÖĞÜTEN SİNDİRİM SİSTEMİ

Çöllerin bir özelliği de gıda maddesi bulmanın zorluğudur. Devenin yaratılışı çölde bulunabilecek her gıdadan faydalanabilecek şekilde üstün bir sindirim sistemine sahip olmasıdır.

Boynu yüksek ağaçlara uzanabilecek şekilde uzundur. Başka canlıların yiyemediği dal parçaları, hurma çekirdekleri, kalın ve kuru yaprakları afiyetle yerler.

Çünkü devenin dili ve yarık dudağı, sivri dikenleri bile çiğneyip yutabilecek şekilde kalın mukozayla kaplıdır.

Mide salgıları da, ip, tahta, kağıt gibi aslen gıda maddesi olmayan nesneleri bile eritecek kadar güçlüdür.

Develerin mideleri çok sayıda kesecikten oluşur ve buradaki özel bakteriler başka canlıların hazmedemediği selülozu (kağıt, tahta) bile hazmeder. Ayrıca bu kesecikler gıda ve suyun depolanarak azar azar kana karışmasında da etkili olurlar.

SABIRLI VE SADIK

Develerin huyları da çok ilginçtir. Sahiplerine karşı sadık ve zor şartlara karşı sabırlı canlılardır.

Develerle haşır neşir olan bedeviler, onların katır ve merkep gibi hayvanlara nazaran daha güvenilir olduğunu söylerler.

Günlerce susuz kaldıkları halde su başına varınca itişip kakışmazlar, arkadaşlarının su içmesini sabırla beklerler. Sahiplerinden kaçsalar rahatlıkla hayatta kalabilecekleri halde uysallıkla hizmet ederler.

Küçük bir çocuk onları çökertmek istese alçak gönüllülükle diz çöküp sırtına bindirirler. Buna mukabil kendilerine kötülük edildiği zaman asla unutmadığı da söylenmektedir.

Develerin midelerini dışarı çıkararak rahatlattıkları yönündeki iddialar tamamen asılsızdır.

Develerin dışarı çıkardıkları şey kendi dilleridir. 

Develer, kızdıkları zaman ya da dişilerini etkilemeye çalıştıklarında bazen dillerini dışarı çıkararak tuhaf sesler çıkarırlar.


 

Yorumlar