Derman Filmi Nerede Çekildi?

Yönetmenliğini Şerif Gören'in yaptığı, başrollerini Hülya Koçyiğit, Tarık Akan ve Talat Bulut'un paylaştığı 1983 yapımı Derman filmi, Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Ağrı'nın Yanıkca Köyü'nde çekilmiştir.

Google Haberlere Abone ol
Derman Filmi Nerede Çekildi?

Filmin konusu, Doğu Anadolu'da görev yapan bir ebe olan Mürvet'in, kanun kaçağı Şehmuz'la olan insancıl ilişkilerini anlatmaktadır. Film, çekildiği dönemde büyük ilgi görmüş ve birçok ödül kazanmıştır.

Filmin çekimleri, 1982 yılı sonbaharında başlamıştır. Çekimler, zorlu kış şartlarına rağmen, 45 gün boyunca Yanıkca Köyü'nde devam etmiştir.

Filmin yapımcısı Selim Soydan, çekimlerin zorluklarını şöyle anlatmıştır:

"Yanıkca Köyü, Ağrı'nın en ücra köylerinden biridir. O yıllarda köyde elektrik, su ve yol yoktu. Çekimler sırasında, kar fırtınalarıyla mücadele etmek zorunda kaldık. Ekip, köylülerin yardımıyla köyde konaklamak zorunda kaldı. Çekimler sırasında, köyün çocukları da filmde rol aldı."

Derman filmi, Türkiye sinemasının en önemli filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Film, Doğu Anadolu Bölgesi'nin zorlu yaşam koşullarını ve insan ilişkilerini gerçekçi bir şekilde yansıtmaktadır.

DERMAN FİLMİ HAKKINDA BİLGİLER

Derman (1983), yönetmenliğini Şerif Gören'in yaptığı, başrollerini Hülya Koçyiğit, Tarık Akan ve Talat Bulut'un paylaştığı, 1983 yapımı Türk filmi. Film, Doğu Anadolu'da görev yapan bir ebe olan Mürvet'in, kanun kaçağı Şehmuz'la olan insancıl ilişkilerini anlatmaktadır. Film, çekildiği dönemde büyük ilgi görmüş ve birçok ödül kazanmıştır.

Derman Filmi nerede çekildi

Film, Doğu Anadolu'da bir köyde geçmektedir. Mürvet, İstanbul'da görev yapan bir ebedir. Bir gün, Doğu Anadolu'da bir köye tayin edilir. Köye geldiğinde, köyün zorlu yaşam koşullarını ve insan ilişkilerini yakından tanır. Köyde, yoksulluk ve hastalık yaygındır.

Bir gün, köyde bir doğum gerçekleşir. Ancak, doğum sırasında sorun çıkar ve bebek ölür. Mürvet, bebeği kurtarmak için elinden geleni yapar, ancak başarılı olamaz. Bu olaydan sonra, Mürvet, köylülerin güvenini kazanmaya başlar.

Köyde, Şehmuz adında bir kanun kaçağı yaşamaktadır. Şehmuz, köylülerin canını sıkan bir adamdır. Ancak, Mürvet, Şehmuz'un aslında iyi bir insan olduğunu fark eder. Şehmuz da, Mürvet'in yardımseverliğinden etkilenir.

Mürvet ve Şehmuz, zamanla birbirlerine yakınlaşırlar. Ancak, Şehmuz'un kanun kaçağı olması, aralarındaki ilişkiyi zorlaştırır.

ÖDÜLLER

Derman filmi, 1983 yılında düzenlenen 28. Antalya Film Festivali'nde 10 dalda ödül kazanmıştır. Bu ödüller şunlardır:

En İyi Film
En İyi Yönetmen (Şerif Gören)
En İyi Erkek Oyuncu (Tarık Akan)
En İyi Kadın Oyuncu (Hülya Koçyiğit)
En İyi Senaryo (Ahmet Soner)
En İyi Görüntü Yönetmeni (Orhan Elmas)
En İyi Kurgu (Ertuğrul Keskin)
En İyi Müzik (Şerif Gören)
En İyi Sanat Yönetmeni (Ahmet Güleryüz)

Derman filmi, Türkiye sinemasının en önemli filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Film, Doğu Anadolu Bölgesi'nin zorlu yaşam koşullarını ve insan ilişkilerini gerçekçi bir şekilde yansıtmaktadır. Film, ayrıca, sevgi, dostluk ve dayanışma gibi evrensel temaları da işlemektedir.

Filmin oyunculukları da oldukça başarılıdır. Hülya Koçyiğit, Mürvet karakterini güçlü ve inandırıcı bir şekilde canlandırmıştır. Tarık Akan, Şehmuz karakterini duygusal ve etkileyici bir şekilde oynamıştır.

Derman filmi, çekildiği dönemde büyük ilgi görmüş ve birçok ödül kazanmıştır. Film, günümüzde de Türk sinemasının en önemli klasiklerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Yorumlar