DERLEME - Büyükçekmece'de helikopterin düşmesine ilişkin haberlerimizi derleyerek yeniden yayımlıyoruz. Saygılarımızla AA Büyükçekmece'de helikopter düştü

- Kuğu Havacılık ve Turizm AŞ'ye ait helikopterin Atatürk Havalimanı'ndan Bilecik'e gitmek üzere havalandıktan kısa süre sonra Büyükçekmece'de E-5 karayoluna düşmesi sonucu 7 kişi hayatını kaybetti - İstanbul Valisi Şahin: - "Bizde bilgi 5 kişi ama havalimanına yapmış oldukları deklarasyon ve diğer belgelere bakarak bu kesin sayı da o zaman belli olacak. Bununla ilgili Adli Tıp Kurumu da çalışıyor" - Kuğu Havacılık ve Turizm AŞ Genel Müdürü Mallı: - "Helikopterimizde bulunan 2 kaptan pilot ve 5 yolcunun hayatını kaybettiği bilgisini üzülerek almış bulunmaktayız" - Eczacıbaşı Topluluğu: - "Helikopterde Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Rusya Ülke Direktörü Salim Özen, Rusya’daki bölge satış yöneticilerimizden Aleksandr Vanin, Rus misafirleri Igor Kochergin, Luidmila Chuprova ve Elena Badragan ile pilotlar Alaattin Nacar ve Ahmet Bulut bulunmaktaydı"

Google Haberlere Abone ol
DERLEME - Büyükçekmece'de helikopterin düşmesine ilişkin haberlerimizi derleyerek yeniden yayımlıyoruz. 
Saygılarımızla 
AA 

Büyükçekmece'de helikopter düştü

İSTANBUL (AA) - Özel bir şirkete ait helikopterin Atatürk Havalimanı'ndan Bilecik'e gitmek üzere havalandıktan kısa süre sonra Büyükçekmece'de E-5 karayoluna düşmesi sonucu 7 kişi hayatını kaybetti.

Atatürk Havalimanı'ndan saat 11.16'da kalkan Kuğu Havacılık ve Turizm AŞ'ye ait S-76 tipi Sikorsky TC-HEZ kuyruk tescilli helikopter, 11.21'de televizyon kulesine çarparak, Büyükçekmece sınırları içinde E-5 karayolu üzerine düştü.

Yedi kişinin hayatını kaybettiği kaza nedeniyle bölgeye çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi gönderildi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, beraberindeki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Eczacıbaşı Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve diğer yetkililerle olay yerinde yaptığı incelemenin ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Vali Şahin, bugün saat 11.16'da Atatürk Havalimanı'ndan kalkan özel bir şirkete ait helikopterin 11.21 sıralarında Büyükçekmece ilçesinin sınırları içinde E-5 karayolu üzerine henüz belirlenemeyen bir sebeple düştüğünü söyledi.

İlk tespitlere göre 5 kişinin hayatını kaybettiğini dile getiren Şahin, "Bununla ilgili arkadaşlarımız çalışıyorlar, başsavcımız ve başsavcılıkta görevli diğer arkadaşlarla kaza kırım ekibi gerekli incelemeleri yapıyorlar. İncelemelerden sonra elde edilen sonuçlar ve teknik raporlara göre daha kesin bir şekilde açıklama yapacağız. Ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum." diye konuştu.

Şahin, kazanın sebebine ilişkin gazetecilerin sorusu üzerine, tüm bunların teknik detay olması nedeniyle şu anda bir şey söyleyemeyeceğini belirterek, ekibin çalışmasının ardından yapacağı belirlemelerle kazanın nedeninin anlaşılacağını kaydetti.

Helikopterin kuleye çarptığı bilgisinin kendilerine de iletildiğini ancak bunun teknik incelemenin ardından netleşeceğini dile getiren Şahin, kaza anında hava durumuna ilişkin bilgilerin de gelecek rapor ve ekibin incelemelerinin ardından belli olacağını söyledi.

Gazetecilerin helikopterde 7 kişinin olduğunu söylemesi üzerine Vali Şahin, "Bizde bilgi 5 kişi ama havalimanına yapmış oldukları deklarasyon ve diğer belgelere bakarak bu kesin sayı da o zaman belli olacak. Bununla ilgili Adli Tıp Kurumu da çalışıyor. Onların da vereceği bilgilerle bütün bunlar netleşecek." diye konuştu.

Vali Şahin, helikopterin Bilecik'e gittiği bilgisi olduğunu aktararak, "Şu anda başsavcı ve bir savcı burada çalışıyor. Adli Tıp Kurumu ve kaza kırım ekibi de çalışacak. Her yönüyle olay aydınlatılmak üzere çalışılıyor." ifadesini kullandı.


- "UNICERA Fuarı nedeniyle kendilerini davet etmiştik"

Eczacıbaşı Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da gazetecilerin, "Kazanın televizyon kulesine çarpma sonucu meydana geldiği ifade ediliyor. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?" sorusu üzerine, ayrıntılar hakkında şu anda bilgilerinin olmadığını ve kazanın nasıl meydana geldiğini bilmediklerini söyledi.

Helikopterde biri Rusya'daki tesislerin olmak üzere iki yönetici ile Rus müşterilerinin olduğunu ifade eden Eczacıbaşı, "UNICERA Fuarı nedeniyle kendilerini davet etmiştik, 4 misafirimiz, 2 de pilotumuz vardı." dedi.

Eczacıbaşı, helikopterin Atatürk Havalimanı'ndan Bozüyük'teki tesislerine gitmek için havalandığını dile getirdi. Hava şartlarıyla ilgili bilgisinin olmadığını belirten Eczacıbaşı, "Sisli havalarda uçmaya müsait bir helikopter miydi?" sorusu üzerine, "Tam donanımlı bir helikopterdi. Rutin bakımları yapılmıştı." diye konuştu.


- İsimler açıklandı

Eczacıbaşı Topluluğundan yapılan yazılı açıklamada da "Helikopterde Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Rusya Ülke Direktörü Salim Özen, Rusya’daki bölge satış yöneticilerimizden Aleksandr Vanin, Rus misafirleri Igor Kochergin, Luidmila Chuprova ve Elena Badragan ile pilotlar Alaattin Nacar ve Ahmet Bulut bulunmaktaydı. Gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır. Hepimizi derinden üzen bu kazada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz." denildi.

Kuğu Havacılık ve Turizm AŞ Genel Müdürü Gürcan Mallı ise "Helikopterimizde bulunan 2 kaptan pilot ve 5 yolcunun hayatını kaybettiği bilgisini üzülerek almış bulunmaktayız." ifadesini kullandı.

Gürcan Mallı yaptığı yazılı açıklamada, Kuğu Havacılık bünyesinde operasyon yapmakta olan TC-HEZ kuyruk numaralı 2008 üretim tarihli Sikorsky S76 C++ tipli helikopterlerinin İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Bozüyük seferini yapmak üzere saat 11.20’de kalkış yaptığını hatırlattı.

Kalkıştan kısa bir süre sonra helikopterin kaza kırıma uğradığı haberinin kendilerine ulaştığını belirten Mallı, şunları kaydetti:

"Helikopterimizde bulunan 2 kaptan pilot ve 5 yolcunun hayatını kaybettiği bilgisini üzülerek almış bulunmaktayız. Uçuş ekibi kaptan pilot Alaattin Nacar ve kaptan pilot Ahmet Bulut, yolcu isimleri ise Salim Özen, Aleksandr Vanin, Igor Kochergin, Luidmila Chuprova, Elena Badragan. Yaşanan elim olaya ilişkin Kuğu Havacılık ve Turizm AŞ olarak Acil Durum Eylem Planı devreye alınmış olup gerekli resmi ve aile bilgilendirmeleri yapılmıştır. Resmi makamların talep edebilecekleri tüm bilgi ve belgeler hazırlanmaktadır. Olaya dair inceleme ve araştırmalar resmi birimler ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından devam etmekte olup yeni bilgilere ulaşıldıkça kamuoyu ile paylaşılmaya devam edilecektir."

Gürcan Mallı, olayın detayları açıklığa kavuşana kadar ön yargılı, suçlayıcı ve yıpratıcı yorum ve eleştirilerden kaçınılmasının, soruşturmanın da selameti adına önemli olduğunu vurguladı.

Bu hususta camianın, halkın sağduyusu ve hassasiyetine güvenlerinin tam olduğunu vurgulayan Mallı, "Kuğu Havacılık ve Turizm AŞ ailesinin birer parçası olan değerli pilotlarımız Alaattin Nacar ve Ahmet Bulut'un ve hayatını kaybeden yolcularımızın kaybını içimizde derin hissediyoruz. Elim kazada hayatlarını kaybeden pilotlarımıza ve yolcularımıza Allah'tan rahmet, acılı yakınlarına ve Eczacıbaşı ailesine başsağlığı diliyoruz." ifadelerini kullandı.


- "Rus misafirlerimizin ailelerine de taziyelerimizi ifade ediyorum"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da AK Parti Erzurum İl Başkanlığı ziyaretinde partililerle bir araya geldi.

Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Kurtulmuş, bir basın mensubunun helikopter kazasına ilişkin sorusu üzerine, çeşitli programlara katılmak üzere Erzurum'a gelirken aynı saatlerde İstanbul'daki kazanın olduğunu ve kazanın detaylarının netleşmeye başladığını anlattı.

Çok elim bir kazanın meydana geldiğini dile getiren Kurtulmuş, "Sis dolayısıyla meydana gelmiş olan, helikopterin bir kuleye çarpması neticesi vuku bulan bir kaza. Helikopter içerisinde misafirler de var. Bu misafirler de vefat ettiler. Bütün ailelerine, geride bıraktıklarına taziyelerimizi ifade ediyoruz. Bu kazanın nedeni, kaza kırım ekibinin raporlarıyla birlikte bütün detaylarıyla ortaya çıkar. Rus misafirlerimizin ailelerine de taziyelerimizi ifade ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.


- Kılıçdaroğlu'ndan taziye mesajı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Twitter hesabından kazaya ilişkin açıklama yapan Kemal Kılıçdaroğlu, "Büyükçekmece'de gerçekleşen helikopter kazasında hayatını kaybedenlere rahmet diliyorum. Acılı ailelerinin ve ülkemizin başı sağ olsun." ifadesini kullandı.

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından yapılan açıklamada, kalkış esnasında hava şartlarının normal olduğu, helikopterde 2 pilot, 4'ü yabancı uyruklu 5 yolcu olmak üzere 7 kişinin seyahat ettiğinin bildirildiğine yer verilerek, "Kazada ilk belirlemelere göre 5 kişi hayatını kaybetmiştir. Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu uzmanları, kazayla ilgili incelemelerde bulunmak üzere kaza yerine gönderilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu Uşak'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, düşen helikopterde 5 kişinin hayatını kaybettiğini öğrendiklerini ifade ederek, "Allah'tan rahmet diliyoruz, nasıl düştüğüyle ilgili bir bilgi yok, ölenlere rahmet diliyorum, yakınlarına başsağlığı diliyorum." dedi.

Bu arada, kazaya karışan helikopterin pilotuna, Atatürk Havalimanı'ndan hareket etmeden önce Hava Trafik Kontrol Kulesi görevlisinin "İyi günler efendim, planınız mevcut. Gidiş yeri, tahmini yol boyutu alabilir miyim?" demesi telsiz kayıtlarına yansıdı.




Yorumlar