Depremler neden bu kadar çok arttı?

Son dönemlerde Türkiye'nin birçok ilinde peş peşe depremler yaşanması vatandaşın kafasında soru işaretlerine neden oldu. Depremler neden bu kadar çok arttı?

Google Haberlere Abone ol
Depremler neden bu kadar arttı?

Depremler neden arttı? Depremler neden çoğaldı? Neden bu kadar çok deprem meydana geliyor. Son dönemlerde Türkiye'nin birçok ilinde peş peşe depremler yaşanması vatandaşın kafasında soru işaretlerine neden oldu. Peki, gerçekten bu kadar çok deprem meydana gelmesi normal mi? 

Son bir ay içinde İstanbul, Manisa, Ankara, Elazığ ve Muğla başta olmak üzere birçok şehrimizde defalarca sarsıntılar meydana geldi. Bu kadar çok deprem meydana gelmesi herkesin kafasında soru işaretlerine neden oluyor. Depremler neden bu kadar arttı?

Bilindiği gibi Türkiye ana karasını oluşturan yarım ada büyük iki fay hattının üzerinde bulunuyor. Bu fay hatlarının tarih boyunca sessizlik ve hareketli dönemleri olmuştur. Jeoloji uzmanları bu sessizlik ve hareketlilik dönemlerini bilimsel verilere göre bulmaya çalışıyor. 

Konuyla ilgili olarak iki yıl önce bir açıklama yapan Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, istatistiklere bakıldığında Türkiye'nin suskun bir deprem döneminde olduğunu vurgulayarak, bugünleri kastederek, yakında büyük depremler beklendiğini söylemişti. 

Prof. Barış "Sadece 2 tane çok büyük deprem oldu. Dolayısıyla önümüzdeki 10 yılda 7’den büyük depremlerin olabileceği arka arkaya olabileceği bir döneme girecek. Bizim çocuklarımız mutlaka bu büyük depremleri yaşayacaklar ve görecekler" ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar