Deprem ev ilanlarını değiştirtti

Geçtiğimiz günlerde Silivri açıklarında meydana gelen 5.8'lik depremin ardından eski evlerde oturan vatandaşlar yeni ev arayışına geçti. Özellikle yeni binalarda yer alan kiralık daireler "depreme dayanıklı", yeni yapı" ve "deprem yönetmeliğine uygun ev" ifadeleri ile vatandaşa sunuluyor. Bu durum kira fiyatlarında artışa neden oldu.

Google Haberlere Abone ol
Deprem ev ilanlarını değiştirtti

Daha önce kiralık daireler için "boğaz manzaralı" "toplu taşımaya yakın" gibi özellikler öne çıkartılırken 5.8'lik İstanbul depreminin ardından "depreme dayanıklı", yeni yapı" ve "deprem yönetmeliğine uygun ev" ifadeleri öne çıkartılmaya başlandı. Öte yandan yoğun talepler yeni yapı binalardaki kiralık dairelerin fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Zemin giriş ve bodrum katlarda oturan vatandaşlar üst katlara yönelirken az katlı binalara talep giderek artıyor. Yeni binalar da bölgesine göre değişmekle birlikte 2+1 dairenin kiralık fiyatı bin 200 liradan başlıyor. Depremden sonra kiralık ev fiyatlarında 300-400 liralık bir artış yaşandı.

KİRALAR ARTIYOR

Talebin satın almadan çok kiralama yönünde olduğunu söyleyen Büyükçekmece bölgesinden Emlak Danışmanı Ulaş Gezen, "Bölgemizde 40-45 yıllık, eski binalar var. Bu binalarda yaşayan insanlar yeni konutlara geçmek için ofisimize geliyor. Son günlerde yoğunluk var. Müşterilerimizin yüzde 45´i eski binasından yeni binaya geçmek talebiyle başvuruyor. Şu anda ev satın almak değil kiralamak istiyorlar. Bu da kiralık ev fiyatlarını artırmaya başladı. Uzun süredir satılmayan yeni gayrimenkullerdeki evler de talep görmeye başladı. Piyasada depremin etkisini hissediyoruz" dedi.

VATANDAŞ KİRALARDAN ŞİKAYETÇİ

Eski yapı binalarda oturup depremin ardından yeni yapılı dairelere taşınmak isteyen kiracılar ise kiraların yüksek olmasından şikayet ediyor. Emlakçı emlakçı gezerek bütçelerine uygun ev bulamadıklarını söyleyenler kara kara ne yapacağını düşünüyor.

Yorumlar