Denizli'deki FETÖ davası

- Tavas ilçesinde 31'i tutuklu 72 şüpheli hakkında açılan davanın ilk duruşmasına devam edildi

Google Haberlere Abone ol
Denizli'deki FETÖ davası

DENİZLİ (AA) - Denizli'nin Tavas ilçesinde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında açılan davanın duruşmasına devam edildi.

Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonuna dönüştürülen Denizli Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki duruşmaya, 31'i tutuklu 67 sanık ve avukatları ile sanıkların yakınları katıldı.

Mahkeme heyeti, sanıkların kimlik tespitinin yapılmasının ardından sanıkların sorgu ve savunmasına devam edildi.

Sanıklar, terör örgütü üyesi oldukları iddiasını kabul etmezken, iddianamede örgütün Tavas'taki kasası olduğu öne sürülen tutuklu sanık Osman Bostan, 2008-2014 yıllarında Körfez Dersanesinde muhasebeci olarak çalıştığını, şirket ve bağlı yurt ve pansiyonların da gelir giderlerine baktığını, suçlamayı kabul etmediğini, bin 300 lira asgari ücretle çalıştığını, örgütün kazası olmadığını söyledi.

ByLock kullanıldığı söylenen telefon numarasının hatırlatılması üzerine Bostan, "O telefon numarasını dersanede öğretmen olan eşim kullanıyordu ben kullanmadım." dedi. Haziran 2014'ten sonra Çağlayan Catering'de çalıştığı öğrenilen Bostan, kimseden para toplamadığını herhangi bir faaliyette bulunmadığını, toplantılara katılmadığını söyledi. Arama kararı olan eşi Ümmü Bostan'ın nerede olduğu sorulan Bostan, bilmediğini, Isparta'da olabileceğini, açık adresini bilmediğini söyledi. Bostan, çalıştığı şirketteki insanların FETÖ yapısı içerisinde olduklarını düşünmediğini savundu.

Etkin pişmanlıktan yararlanan sanıklardan İbrahim Öztürk, Tavas'ta yaklaşık 5 yıl boyunca İmbat Yurdunda belletmen olarak çalıştığını, "FETÖ/PDY'nin iktidarla arası bozulduğu" dönemde ilçe imamının AK Parti'yi kötülemeye başladığını, AK Parti ile ülkenin yönetilemeyeceğini, ekonominin bozulabileceğini, doların 4- 4,5 lira olabileceğini söylediğini belirterek, "7 Haziran 2015 seçimlerinde HDP'nin barajı aşması için desteklenmesi yönünde kesin emir verildi. Seçimlerin 3-4 gün öncesinde İbrahim Kersin bizi Irmak Apartın üst katındaki salon kısmında topladı. Bu toplantıda bize HDP'ye oy verilmesi yönünde FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen'den kesin emir geldiğini, buna kimsenin itiraz etmemesi gerektiğini, cemaatte itaatin esas olduğunu, bu konunun sorgulanmaması gerektiğini, bu konuyu nazımızın geçtiği kişilere de açarak onlardan oy istememizi söyledi." diye konuştu.

Duruşmanın ikinci gününde 16 sanığın sorgu ve savunması alınırken, mahkeme başkanı Ünal Yalçınkaya, duruşmaya, yarın sabah devam etmek üzere ara verdi.

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde, Tavas Cumhuriyet Başsavcılığınca "FETÖ/PDY'nin Tavas'taki çatı yapılanması"na yönelik soruşturma kapsamında 31'i tutuklu 72 kişi hakkında hazırlanan ve Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, FETÖ'nün örgütlenme şekli, hiyerarşik yapısı, bu yapıya bağlı kişilerin hareket tarzları anlatılıyor.

İddianamede, FETÖ/PDY'nin Tavas'taki mütevelli heyet oluşumu, dershane, yurt, pansiyon ve okullardan oluşan eğitim yapılanması, ilçedeki kadın yapılanması ve ışık evleri yapılanması yer alıyor. "ABD imamı" olduğu belirtilen İsmail Büyükçelebi'nin Tavaslı olmasından dolayı ilçeye büyük önem verildiği belirtilen iddianamede, Büyükçelebi'nin 2014'te geldiği Tavas'ta 70 kadar kişinin katılımıyla toplantı yaptığına ilişkin bilgilere de yer veriliyor.

Zanlılar hakkında "örgüt üyesi olmak" ve "örgüte yardım yataklık etmek" suçlarından 5 ila 10 yıl arasında hapis cezası isteniyor.

Yorumlar