Deniz suyu seviyesi depremde neden yükselir?

Deniz suyu seviyesinin deprem sonrasında İskenderun'da yükselmesi endişeye neden olurken; vatandaşlar deniz suyunun neden yükseldiğini merakla soruyor.

Google Haberlere Abone ol
Deniz suyu seviyesi depremde neden yükselir?

Deniz suyu seviyesi depremde neden yükselir, suyun yükselme nedeni nedir soruları İskenderun'da yaşanan su seviyesinin yükselmesi olayı sonrası merakla sorulmaya başladı. 

Hatay'ın İskenderun ilçesinde deprem sonrasında deniz suyu seviyesi yükseldi. Denis suyu şehrin sokaklarına doğru ilerliyor. Seviyesi, zaten deprem nedeniyle zor durumda olan vatandaşları daha çok korkutmaya başladı. Peki, Deniz suyu seviyesi depremde neden yükselir?

DENİZ SUYU SEVİYESİ NEDEN YÜKSELİR?

Deniz suyu seviyeleri aslında daha çok okyanus kenarında yaşayan ülkelerde meydana gelen depremler sonrasında yaşanır. Hatta buralarda dev dalgalar halinde büyük tsunamiler meydena gelir. Örneğin 2004 yılında Hint Okyanusu’nda meydana gelen tsunami 14 farklı ülkeden 200.000'in üzerinde insanın ölmesine sebep oldu.

Ancak İskenderun gibi iç denizlerin kıyısında yer alan şehirlerde tsunami görülmez. Peki, Hatay'ın İskenderun ilçesindeki deniz suyu seviyesinin yükselme nedeni nedir?

Su hacminin artmasıyla deniz seviyesi yükselir, azalmasıyla da alçalır. Buna neden olan en önemli etken iklim değişmeleridir. İklimde soğuma olduğunda deniz seviyesi alçalırken, sıcak dönemlerde buzulların erimesiyle deniz seviyesi yükselir.

Depremin sebep olduğu kırılmalar deniz tabanının bir kısmının yükselmesine sebep olduğu zaman sıkıştırılabilirliği çok az olan deniz suyu da yükselir. Bunun sonucunda oluşan şişkinlik kararsızdır ve içerdiği deniz suyu kütleçekim kuvvetinin etkisiyle etrafa yayılmaya başlar.

Deniz suyu seviyesi depremde neden yükselir
İskenderun'da deniz suyu seviyesi yükseldi.

 

YÜKSELME SONRASI DAHA BÜYÜK DALGA GELEBİLİR

Tsunami dalgaları normal deniz dalgalarına benzemez. Deprem tarafından etkilenen bölge çok büyük olabileceği için tsunami sırasında oluşan dalgaların boyları da çok büyük -örneğin 300 kilometre- olabilir. Bu da tsunami dalgalarının iki tepesinin kıyıya varma zamanları arasında saatler olabileceği anlamına gelir. Bu yüzden tsunami kıyılara yaklaşırken meydana gelen olay gelgit sırasında denizin hızla yükselmesi gibi de görünebilir.

İki tepe noktasının kıyıya varma zamanları arasında uzun sure olabilmesi, tsunami kıyıya vurmaya başladıktan sonra kıyı bölgesinin uzun bir süre tehdit altında olacağı anlamına gelir.

Dolayısıyla tsunami tehlikesi olduğu zaman kıyıya vuran ilk dalgaların küçüklüğüne aldanmamak ve bölgeden hızla uzaklaşmak gerekir. Çünkü saatler sonra kıyıya vuracak olan dalgalar çok daha büyük olabilir.

Deniz suyu seviyesi depremde neden yükselir
İskenderun'da deniz suyu seviyesi yükseldi.

 

 

Yorumlar