Denemenin ilk örneklerini kim vermiştir?

Denemenin ilk örneklerinin Türkiye ve dünyada kim tarafından verildiği merak ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
Denemenin ilk örneklerini kim vermiştir?

Denemenin ilk örneklerini kim vermiştir? Türk ve dünya edebiyatında ilk deneme örnekleri hangi yazarlar tarafından kalem alınmıştır? 

İşte denemenin ilk örneklerini veren yazarlar:e

DENEME TÜRÜ VE TÜRK EDEBİYATINDAKİ YERİ

Deneme türü, çeşitli konularda yazarın kişisel duygu ve düşüncelerini aktardığı metinlerdir. Bu tür, Türk edebiyatında batı edebiyatlarının etkisiyle Tanzimat döneminden sonra ortaya çıkmış ve Cumhuriyet döneminde daha da gelişmiştir. Türkiye'de deneme türünün en tanınmış ismi Nurullah Ataç'tır. Ataç'ın denemeleri Türk Dili, Varlık, Yedi Gün, Ülkü ve Seçilmiş Hikayeler gibi dergilerde yayımlanmıştır. Denemenin ne olduğu sorulduğunda, bu türün ilk temsilcisi olarak kimin kabul edildiği de merak edilir.

DENEME TÜRÜNÜN TANIMI VE YAZIMI

Deneme, yazarın belirli bir konudaki kişisel düşüncelerini ve duygularını ifade ettiği metinlerdir. Denemelerde edebiyat, sanat, insanlar, gelenekler ve hatta gülünç olaylar gibi çeşitli temalar işlenebilir. İyi bir deneme yazmak için, öncelikle konuyla ilgili düşüncelerin rastgele bir kâğıda yazılması önemlidir. Ardından, bu düşüncelerin daha anlaşılır bir düzen içinde sunulması gerekir. Bir deneme yazarken, okurun ilgisini çekecek ve metni sonuna kadar okumasını sağlayacak etkileyici bir giriş cümlesi kullanmak da oldukça önemlidir. Deneme aynı şekilde, etkileyici bir biçimde sonlandırılmalıdır.

DENEME TÜRÜNÜN İLK TEMSİLCİSİ

Deneme türü, Fransız yazar Montaigne ile başlamış olup sonraki yıllarda İngiliz yazarlar tarafından daha da geliştirilmiştir. İngiliz denemecileri arasında Sir Francis Bacon, Joseph Addison ve İrlandalı ünlü deneme yazarları Ralph Waldo Emerson ile Henry David Thoreau öne çıkar. Ayrıca, Edgar Allan Poe ve Ozkhanov Chaowh gibi şairler şiir üzerine, James Thurber ise mizah türünde yazdığı denemelerle okurları etkilemiştir. Montaigne'den sonra ünlü Fransız deneme yazarları arasında Theophile Gautier, Anatole France ve Hippolyte Taine de sayılabilir.

Yorumlar