Demokrasi Yardım Diyaloğu nedir?

Daha önce SP tarafından yürütülen, "Erdoğan, BOP'un eş başkanı" şeklinde asılsız propagandanın yeni versiyonu olan, "Demokrasi Yardım Diyaloğu aslında BOP projesinin farklı versiyonudur" propagandası YRP tarafından sürdürülüyor. Oysa söz konusu "mekanizma" tamamen farklı bir işleve sahiptir.

Google Haberlere Abone ol
Demokrasi Yardım Diyaloğu nedir?

Demokrasi Yardım Diyaloğu nedir sorusu YRP tarafından son dönemlerde gündeme getirilen konular arasında bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı zor durumda bırakmak için sık sık ortaya atılan asılsız iddialardan biri olan "Büyük İsrail Projesi veya BOP eşbaşkanlığı" iddialarının bir devamı olarak ortaya çıkan yeni iddialar da yine aynı şekilde aynı odaklar tarafından sürdürülüyor.

"Demokrasi Yardım Diyaoğu", İtalya, Türkiye ve Yemen'in eşbaşkanlığını yaptığı ve bölge ülkelerinin hükümetleriyle işbirliği içerisinde bazı konularda yardımların sağlanmasını amaçlayan bir mekanizmadır. Ancak bu mekanizma kurulduğu günden bu yana işlevsel değildir.

2004 yılında ABD'de düzenlenen G-8 zirvesinde, Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri kapsamında oluşturulacak “Demokrasi Yardım Diyalogu”nun nitelikleri, G-8 belgesiyle özetlendi.

“G-8 Reforma Destek Planı” başlığıyla açıklanan belgede, ”istekli” hükümetler, sivil toplum kuruluşları ve G-8 ile Avrupa Birliği'nden kurumların ve bölge hükümetlerinin şeffaf ve işbirliği içinde bir ortamda biraraya getirilmesinin hedeflendiği belirtildi.    

“Gelecek Forumu” mekanizması çerçevesinde oluşturulacak ”Demokrasi Yardım Diyalogu”nun eşbaşkanlığını, Türkiye, İtalya ve Yemen yürütecek.   

Demokrasi ve Yardım Diyalogu çerçevesinde yapılması öngörülenler ise madde madde şöyle sıralandı:     -

Bölgede demokrasi programlarında öğrenilen ders ve bilgilerin koordine edilmesi ve paylaşılması. Her ülkenin kendi özel durumunun dikkate alınması ve projelere yerel olarak sahip çıkılması.   

-Var olan demokrasi programlarının kuvvetlendirilmesi veya yeni programların başlatılması.   

-Katılımcılara ortak faaliyet fırsatı sağlanması.    

-Demokratik kurum ve süreçlerin desteklenmesi.    

-Bölgede çalışan sivil toplum kuruluşları ve diğer kurumlar arasında alışverişin sağlanması.    

Açıklanan belgede ayrıca, bölge ülkelerinde ekonomik kalkınmaya katkı amacıyla ve okur yazarların artırılması gibi sosyal konularda çeşitli mekanizmaların da oluşturulduğu belirtildi.

Yorumlar