Demirtaş ve Bilgen'in AYM'ye bireysel başvuruları

- AYM Genel Kurulunun, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ile HDP Sözcüsü Bilgen'in bireysel başvurularına ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayımlandı

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş ve Bilgen'in AYM'ye bireysel başvuruları

ANKARA (AA) - Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulunun, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile HDP Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen'in bireysel başvurularına ilişkin gerekçeli kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Demirtaş, "Hakkında uygulanan yakalama, gözaltına alma ve tutuklama tedbirlerinin hukuki olmaması ve soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması, tutuklamaya konu suçlamaların ifade özgürlüğü ve siyasi faaliyet kapsamındaki eylemlere ilişkin olması ve tutukluluk nedeniyle milletvekilliği görevini yerine getirememesi"ni gerekçe göstererek haklarının ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu.

Resmi Gazete'de, AYM Genel Kurulunun, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın bireysel başvurusunun kabul edilemez bulunduğuna ilişkin karara yer verildi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun, HDP Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Bilgen'in, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği ve Bilgen'e net 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine yönelik hükmü de Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bilgen, "6-7 Ekim olayları" kapsamında HDP'nin sosyal medya hesabından üyesi olduğu MYK adına yapılan çağrı gerekçesiyle, hakkında başlatılan soruşturma kapsamında 31 Ocak 2017'de tutuklanmıştı. Bilgen hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olma, suç işlemeye tahrik etme, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etme" suçlarından kamu davası açılmıştı.

Davaya bakan Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesince, 8 Eylül 2017'de tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen Bilgen, "Olayda kuvvetli suç şüphesinin veya suç işlediğine dair somut bir delilin olmadığını" iddia ederek, tutuklu bulunduğu sürede kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu.

Yorumlar