DEİK, Batı Afrika ülkelerini ağırlayacak

- DEİK, 22-23 Şubat'ta İstanbul'da Batı Afrika Ülkeleri Ekonomi Topluluğu (ECOWAS) ile bir ekonomi ve iş forumu düzenleyecek

Google Haberlere Abone ol
DEİK, Batı Afrika ülkelerini ağırlayacak

İSTANBUL (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), 22-23 Şubat'ta İstanbul'da Batı Afrika Ülkeleri Ekonomi Topluluğu (ECOWAS) ile bir ekonomi ve iş forumu düzenleyecek.

DEİK'ten yapılan açıklamaya göre, DEİK Türkiye-Afrika İş Konseyleri, "Türkiye-ECOWAS Ekonomi ve İş Forumu" ile bu yılın ilk büyük etkinliğini İstanbul'da gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, DEİK ev sahipliğinde ve ECOWAS ile iş birliği çerçevesinde 22-23 Şubat'ta, Türkiye ile topluluk üyesi ülkeler arasında ekonomik ortaklığın derinleşmesi kapsamında gerçekleştirilecek foruma, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve ECOWAS üyesi 15 ülkenin bakanlarının katılımının yanı sıra binden fazla Türk ve Afrikalı iş insanının katılması bekleniyor.


- Forum ajandası


ECOWAS ülkelerinin önemli yatırım projelerinin sunulacağı forumda, tematik oturumlar ve ECOWAS hükümet temsilcileri ile iş dünyası temsilcilerinin birebir temaslarını içeren görüşmeler gerçekleştirilecek.

Forumun açılış oturumunda, kamu sektörü ve öne çıkan bölgesel finansal ve kalkınma odaklı teşkilatların temsilcileri, Türkiye-ECOWAS ülkeleri arasındaki ilişkilerin mevcut durumunu, geliştirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik potansiyeli irdeleyecek.

Tematik oturumlarda ise Ekonomik İşbirliği Örgütü Ticaret ve Kalkınma Bankası (ECOBANK) ve Türk EximBank temsilcileri ECOWAS bölgesinde ticaretin finansmana yönelik fırsatlarını görüşecek ve bölgede yatırım yapan Türk firma temsilcileri deneyimlerini paylaşacak.

Görüşmeler kapsamında hem ECOWAS üyesi ülkelerin iş insanları hem de Türk iş insanları yüz yüze görüşme fırsatı ile yeni iş bağlantıları geliştirme olanağı bulacak. Foruma katılmak isteyenler "www.tebforum.org/anasayfa" linkinden kayıt yaptırabilecek.


- ECOWAS'ın kuruluş amacı ve üye ülkeler


Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS); Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Liberya, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, Togo, Yeşil Burun Adaları (Cape Verde) olmak üzere 15 üye ülkeden oluşuyor.

Nijerya'nın Lagos şehrinde 28 Mayıs 1975'te kurulan topluluk, üye ülkelerdeki halkın refahını artırmayı, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve kalkınma sağlamayı, bölge içinde iş birliğini geliştirmeyi ve bütünleşmeyi sağlamayı, malların, hizmetlerin ve insanların serbest dolaşımı ve topluluk dışından yapılan ithalatta ortak gümrük tarifesi uygulanmasını öngören ortak pazar ve ortak para birimine sahip bir ekonomik ve siyasi birlik kurmayı amaçlıyor.

Afrika kıtası ile ekonomik ilişkilerin çeşitlendirilmesi, geliştirilmesi ve kazan-kazan ilişkisi misyonuyla 42 ülkede iş konseyleri ile faaliyetlerini yürüten DEİK de bu kıtaya yönelik ticaret heyeti programları düzenliyor ve kıtasal, bölgesel, sektörel konferans ve forumlara aktif partner olarak katılım gösteriyor.

Yorumlar