Değnekçi ne demek, kelime anlamı nedir?

Değnekçi ne demek, kelime anlamı nedir, TDK'ya göre değnekçi kelimesi hangi anlamlara geliyor? İşte cevapları:

Google Haberlere Abone ol
Değnekçi ne demek, kelime anlamı nedir?

Türkiye'de özellikle de İstanbul şehrinde sık sık duyulan bir kelimedir "değnekçi" kelimesi. Eskiden İstanbul'un dört bir köşesinde değnekçilere rastlamak mümkündü ancak son yıllarda alınan tedbirlerle ve yapılan düzenlemelerle birçok alanın devlet kontrolüne geçmesiyle birlikte artık "değnekçi"lere de az rastlanır oldu. Ancak son bir yıl içinde İstanbul'da İBB yönetiminde bulunan İspark'taki yönetim değişikliği nedeniyle bir kez daha "değnekçiler" hayatımıza girmeye başladı. Peki, değnekçi ne demek, kelime anlamı nedir? TDK'ya göre değnekçi kelimesi ne anlamlara geliyor? İşte değnekçi kelimesinin anlamı:

Türk Dil Kurumu yani TDK'ya göre "isim" olan değnekçi kelimesinin üç anlamı bulunuyor.

Bunlardan birisi, "Motorlu taşıtların çalıştığı yerlerde yolcuların binişi ve taşıtların sıra düzenini sağlayan kimse, kâhya." anlamına geliyor. 

Değnekçi kelimesinin ikinci anlamı ise, "Parklarda düzeni sağlamaya çalışan kimse." demektir. 

Son olarak TDK sözlüğünde tarihi bir terim olarak kullanılan "değnekçi" kelimesinin anlamı, "Şehir düzeni ile ilgili görevli" demektir. Yani eskiden Osmanlı döneminde şehirlerde düzeni sağlayan kişilere verilen bir isimdi. Bu dönemlerde bu isim tamamen menfi bir şekilde kullanılırdı. Ancak şimdilerde durum çok farklı.

Ancak maalesef İstanbul'da sık sık adını duyduğumuz bu kelime, yukarıdaki anlamların çok çok dışında artık "yankesici veya dolandırıcı" kelimeleriyle neredeyse eş anlamlı bir şekilde kullanılır hale geldi. 

Çünkü, yasalara aykırı bir şekilde vatandaşın hakkı olan alanları gasp eden bu kişiler, buralara araçlarını park eden araç sürücülerinden haksız ve usulsüz bir şekilde zorla para topluyorlar. Bu kişilerin yaptıkları ise tamamen yasalara aykırı ve cebire giren bir suçtur. 

BEYRUT'A ATOM BOMBASI DÜŞMÜŞ GİBİ

 

Yorumlar