"Değişen Dengeler" izleyiciyle buluşacak

- "100 Yıl Önce 100 Yıl Sonra/Yakın Plan Cihan Harbi" belgesel projesinin ilk bölümü "Değişen Dengeler", TRT Belgesel'de yayımlanacak

Google Haberlere Abone ol
"Değişen Dengeler" izleyiciyle buluşacak

İSTANBUL (AA) - "100 Yıl Önce 100 Yıl Sonra/Yakın Plan Cihan Harbi" belgesel projesinin ilk bölümü "Değişen Dengeler", TRT Belgesel kanalında izleyiciyle buluşacak.

Başbakanlık Tanıtma Fonu ile TRT desteğinde ve denetiminde hazırlanan belgesel, Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) tarafından hayata geçirildi.

Drama, diyaloglu drama çekimleri, animasyon ve infografik çalışmaları, arşiv görüntüleri ve uzman röportajları kullanılan 26 dakikalık program, yeni ve duyulmamış ya da araştırmacıların haricinde kamuoyunun çok da bilmediği bilgiler vermeyi amaçlıyor.

Belgeselde, yüzyıl önce başlayan ve başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde meydana getirdiği tarihsel, kültürel, sosyolojik ve jeo-stratejik etkileri bugüne kadar devam eden Cihan Harbi, her yönüyle değerlendirildi.

Gelişen teknoloji imkanlarından faydalanılan yapımın drama çekimleri, Safranbolu'da 26, Saraybosna'da 10, İstanbul'da 10 günde yapıldı. Profesyonel ekip ve ekipmanlarla kurulan drama setlerinde yapılan canlandırma çekimlerinde, yaklaşık 400 yerli ve yabancı oyuncu rol aldı.

Dünyanın ve Osmanlı'nın savaş başlamadan önceki durumu, siyasi ve coğrafi değişimlerin anlatıldığı ilk bölümde, dünyanın adım adım bir savaşa doğru sürüklendiği ve özellikle Osmanlı'da oluşan gelişmeler ele alındı. Programda ayrıca, 17. ve 18. yüzyıllarda tüm dünya üzerinde etkisi olan Fransız İhtilali, Sanayi Devrimi, Yediyıl Savaşları ve Osmanlı coğrafyasında cereyan eden 93 Harbi, Kırım Savaşı gibi Osmanlı'nın I. Dünya Savaşı'na girmeden önceki süreç de irdelendi.

Yorumlar