DEAŞ'tan geri alınan Başika

MUSUL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinin terör örgütü DEAŞ'tan kurtardığı Musul'un kuzeydoğusundaki Başika kasabasında tam...

Google Haberlere Abone ol
DEAŞ'tan geri alınan Başika

MUSUL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinin terör örgütü DEAŞ'tan kurtardığı Musul'un kuzeydoğusundaki Başika kasabasında tam hakimiyet sağlanırken, kilise çanı iki yıl aradan sonra çalmaya başladı.

Peşmerge güçleri tarafından üç gün önce başlatılan kapsamlı operasyon sonucu, çoğunlukla Hristiyan ve Ezidilerin yaşadığı Başika'nın DEAŞ militanlarından tamamen temizlenmesinden sonra hayat normale dönüyor.

IKBY Genelkurmay Başkanı General Cemal Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Başika'daki hakimiyet tamamen sağlandıktan sonra, tünellerin içerisinde gizlenen yaklaşık 30 militan öldürüldü. Şu anda örgütün kasaba üzerinde herhangi bir tehlikesi kalmadı" dedi.

Peşmerge güçlerinin görevini yerine getirdikten sonra kasabadan çekileceğini belirten Muhammed, "Polis güçleri, idari yetkililer ve siyasi parti temsilcileri ile halk, evlerine güvenli bir şekilde geri dönebilir. Peşmerge'ye kasaba merkezinde ihtiyaç yok ancak çevre bölgelerin güvenliğini sağlayacaklar" ifadelerini kullandı.

IKBY Özel Kuvvetler (Zerevani) Birlikleri Tümgeneral Aziz Veysi ise Başika'da yaptığı basın açıklamasında, "Kasaba merkezinin geri alınması için Peşmerge güçleri kendilerine verilen görevi yerine getirdi. Burada gizlenen tüm militanlar öldürüldü." diye konuştu.

Başika'daki sivillerin evlerine geri dönüp güvenli ve normal bir hayat sürdürebilmeleri içinse IKBY Başkanı Mesut Barzani bir yazılı açıklama yayımlayarak, Peşmerge güçlerine en kısa zamanda kasabanın tamamen mayın ve patlayıcı maddelerden temizlenmesi talimatı verdiği ifade edildi.

- İki yıl aradan sonra kilise çanı yine çaldı

Musul kent merkezinden 20 kilometre mesafede yer alıp, Hristiyanların en eski yerleşim merkezi konumundaki Başika'da yaklaşık 7 kilise yer alıyor. DEAŞ'ın 3 Ağustos tarihinde söz konusu kasabaya saldırıp ele geçirmesinden sonra, orada yaşan Hristiyanlar ve Ezidiler evlerini terk edip IKBY'nin Erbil başta olmak üzere diğer kentlerine sığınmıştı.

Başika kasaba merkezinde hayatın normal döndüğü ve güvenliğin sağlandığının bir simgesi olarak 2 yıldan uzun bir süredir hiçbir ayinin yapılmadığı Ortodoks Mar Gorgis Kilisesi'nde özel bir dini tören düzenlendi.

Başika'dan kaçan Hristiyanlar, DEAŞ tarafından tahrip edilen kilise içerisinde mum yakıp dua etti.

Yorumlar