DEAŞ'ın AVM'ye bombalı saldırı girişimine iddianame

- Bayrampaşa'daki Forum İstanbul Alışveriş Merkezi'ne, 28 Ekim 2017'de terör saldırısı hazırlığındayken yakalanan 4 DEAŞ'lı teröristin de aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 14 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı - DEAŞ mensubu şüphelilerin, alışveriş merkezine, saldırıdan bir gün önce beyaz eşya süsü ile bomba soktukları belirtilen iddianame, bu konuyla ilgili alışveriş merkezindeki 2 güvenlik görevlisi de şüpheli olarak yer aldı - İddianamede, şüphelilerin ikametlerinde ele geçirilen kısmen yanmış ve ıslanmış defterde, alışveriş merkezine ilişkin birtakım krokiler ile emniyetin isminin geçtiği krokinin tespit edildiği, olaydan önce yapılan keşifler, ayrıca "IKEA", "Stok", "Turyol" ibarelerin yazıldığı belirtildi - İddianamede, eylem hazırlığında bulunan 4 DEAŞ'lı terörist hakkında birer kez ağırlaştırılmış müebbet ve ellişer yıla kadar hapis cezası istendi

Google Haberlere Abone ol
DEAŞ'ın AVM'ye bombalı saldırı girişimine iddianame

İSTANBUL (AA) - ENES CAN - MURAT KAYA - Bayrampaşa'daki Forum İstanbul Alışveriş Merkezi'nde, geçen yıl 28 Ekim'de bombalı eylem hazırlığındayken yakalanan 4 DEAŞ'lı teröristin de aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 14 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, DEAŞ mensubu şüphelilerin, alışveriş merkezine, saldırıdan bir gün önce beyaz eşya süsü ile bomba soktukları belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, Bayrampaşa'da 28 Ekim 2017'de bir alışveriş merkezinin otoparkına bombalı araç ve motosiklet bırakarak uzaklaşmaya çalışırken yakalanan 2'si kadın 4 DEAŞ'lı teröristin de aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 14 şüpheliye ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sonucu hazırlanan 95 sayfalık iddianamede, Esenyurt ve Arnavutköy'deki ikametgahlarda eş zamanlı olarak yangın çıktığı bilgisi üzerine olay yerine giden itfaiye ekiplerinin, toplam 27 mutfak tüpünün açık olduğu ve birtakım elektronik devre elemanları bulunduğu bilgisini emniyete bildirmesine üzerine çalışma başlatıldığı anlatıldı.

Esenyurt'taki adreste şüphelilerden Mücahit Şahin'in, Arnavutköy'deki adreste ise Sezgen Pekdemir'in ikamet ettiği belirtilen iddianamede, bu iki şüpheli ile birlikte yapılan çalışmalar neticesinde şüpheliler Can Yenil ve Hatice Yurdakul'un 28 Ekim 2017'de Bayrampaşa'daki Forum İstanbul'un otoparkında yakalanarak gözaltına alındıkları anımsatıldı.

İddianamede, "Söz konusu bombalı eylem girişiminin DEAŞ terör örgütü mensubu şüpheliler tarafından İstanbul'un en önemli alışveriş merkezlerinden biri olan Forum İstanbul'a yönelik, merkezin en kalabalık olduğu günlerden biri olan cumartesi günü ve bir gün sonra Cumhuriyet Bayramı olacağı da göz önünde bulundurularak yapılmaya çalışıldığı tespit edilmiştir." denildi.

Bomba İmha Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 34 PV 9714 plakalı otomobil, 34 PV 9193 plakalı motosiklet ve emanet eşya dolaplarında patlayıcı düzeneklerin olduğunun tespit edildiği kaydedilen iddianamede, ele geçirilen bomba düzenekleri üzerinde bazı şüphelilerin parmak izlerinin olduğu aktarıldı.

- "AVM içerisinde 1 gün önce bomba yerleştirmişler"

İddianamede, şüphelilerin yakalanmadan bir gün önce 27 Ekim 2017'de patlayıcıları bir fırının içerisinde alışveriş merkezine nasıl soktukları şöyle anlatıldı.

"Yapılan tespite göre, söz konusu patlayıcı maddelerin bir kısmının, AVM'den satın alınan bir fırın içerisine tüm şüphelilerce yerleştirildiği, daha sonra fırının kolilendiği, koli içesindeki patlayıcı maddelerin olaydan bir gün önce 27 Ekim 2017'de şüpheliler Mücahit Şahin ve Hatice Yurdakul tarafından Forum İstanbul isimli alışveriş merkezine götürüldüğü anlaşılmıştır. Burada elde edilen kamera görüntülerine göre, kolinin X-ray cihazın sığmadığı için yanından alışveriş merkezine sokulduğu, daha sonra uygun bir yerde kolinin açılarak çıkarılan patlayıcı maddelerin emanet dolaplarına yerleştirildiği tespit edilmiştir."

İddianamede, güvenlik görevlileri şüpheliler A.K. ile E.B'nin beyanları, tüm dosya kapsamı ve kamera görüntüleri dikkate alındığında, bir aile görüntüsü veren şüphelilerin daha önce satın aldıkları, içine patlayıcı madde yerleştirdikleri ve koliledikleri fırını değiştirme bahanesiyle alışveriş merkezine geldikleri, kolinin X-ray cihazına sığmamasını da fırsat bilerek cihazın yanından merkeze soktuklarının anlaşıldığı aktarıldı.

Güvenlik görevlileri E.B. ve A.K'nin dosya kapsamı uyarınca DEAŞ terör örgütü mensupları oldukları veya örgüte yardımda bulundukları yönünde tespit bulunmadığı belirtilen iddianamede, ancak şüphelilerin Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un "Özel güvenlik görevlileri, görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri suçlardan dolayı kamu görevlisi gibi
cezalandırılır." hükmünü içeren 23. maddesi uyarınca "görevi kötüye kullanma" suçundan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

- Şüphelilerin eylemleri

İddianamede, 28 Ekim 2017'de Forum İstanbul'a bomba yüklü motosiklet ve araçla gelen, olay tarihinde de polisin yaptığı operasyonla yakalanan şüpheliler Can Yenil, Hatice Yurdakul, Sezgen Pekdemir ve Mücahit Şahin'in, gerek Türkiye'de gerekse İstanbul'da Cumhuriyet Bayramı'ndan bir gün önce çok büyük bir bombalama eylemine kalkıştıkları anlatılarak, "Tüm dosya kapsamı uyarınca elde edilen deliller ışığında şüphelilerin DEAŞ silahlı terör örgütü mensubu oldukları tespit edilmiştir. DEAŞ'a ait bilgi paylaşımları, ele geçen suç unsurları patlayıcılara ait rapor ve görüntüler ışığında şüphelilerin planladıkları bu eylemi gerçekleştirmek amacıyla ikamet ettikleri Arnavutköy ve Esenyurt'taki evlerde bomba yapımında kullanılan maddeleri satın alarak patlayıcı madde yapmaya başladıkları anlaşılmıştır." bilgisi yer aldı.

Şüphelilerden Can Yenil'in bomba yapımı konusunda Afganistan'da eğitim aldığı anlatılan iddianamede, imal edilen bomba ve patlayıcı maddelerin şüphelilerden Can Yenil ve Mücahit Şahin tarafından patlayıp patlamadığının test edildiği, bu işlemin de telefon kamerasıyla kayda alındığı kaydedildi. Bu kayıtlara da yer verilen iddianamede, ayrıca söz konusu patlayıcı maddelerin yapım aşamalarına ilişkin görüntülerden şüphelilerin birlikte hareket ettiğinin anlaşıldığı vurgulandı. İddianamede, yapımı tamamlanan patlayıcı maddelerin şüphelilere ait motosiklet ve araçla alışveriş merkezinin otoparkına götürüldüğü aktarıldı.

- "İkamette bir düzenekle yangın çıkarmışlar"

İddianamede, olaydan bir gün önce şüphelilerce terk edilen Esenyurt ve Arnavutköy'deki her iki ikamette kurulan düzenek yardımıyla yangın çıkartıldığı belirtilerek, ''Olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yangın çıkartılan evlerde rastladıkları çok sayıda tüp ve kablo parçalarından şüphelenerek olayı emniyete ihbar etmeleri sonrası başlatılan operasyonel faaliyet sonrası şüpheliler takibe alınmıştır. Gerek ifadelerde gerekse elde edilen delillerle yangının nasıl çıkartıldığına dair kimyasal birtakım delillere ulaşılmıştır." denildi.

Şüphelilerin eylemden hemen önce akşam saatlerinde Eminönü'ne gittikleri, burada keşif yaptıkları iddianamede şöyle anlatıldı:

"Başsavcılığımızca ifadesi alınan şüphelilerden Sezgen Pekdemir, 'Eminönü'ne gittiklerini, orada yeteri kadar kalabalık olmadığını, bu nedenle Can Yenil'in bir eylem yapamayacaklarını söylediğini, tahminine göre, yeteri kadar kalabalık olsa Yenil'in burada eylem yapmayı düşündüğünü, hatta Yenil'in bu karardan vazgeçerken kendilerine 'Burası yeteri kadar dolu değil, bu nedenle Eminönü'nde eylem yapmayacağız.' dediğini anlattı. Eminönü yeteri kadar kalabalık olsa muhtemelen şüphelilerin orada da bir eylem gerçekleştirebilecekleri anlaşılmıştır.

Pekdemir ayrıca Eminönü'nde Can Yenil ve Mücahit Şahin arasında bir konuşma geçtiğini, Eminönü'nden vazgeçilme kararının orada alındığını söyledi. Pekdemir'in, 4 sırt çantası hazırlandığı, Can'ın bu çantaların nasıl patlatılacağını kendisine gösterdiği yönündeki beyanı dikkate alındığında, Forum İstanbul'da gerçekleştirilen eylemden bir gün önce akşam saatlerinde gittikleri Eminönü'nde şüphelilerin üzerilerinde bomba bulunan sırt çantalarının olduğu, burada da eylem yapmayı düşündükleri tespit edilmiştir.''

- "109 el yapımı bomba"

Olay günü 28 Ekim 2017'de tüm şüphelilerin gerek araç gerek motosiklet gerekse sırt çantalarındaki bombalarla alışveriş merkezine geldikleri, emniyet güçlerinin şüphelilerin bulunduğu yeri tespit etmesi üzere operasyonun başladığı hatırlatılan iddianamede, şüphelilerin bomba yüklü araçlara doğru polisi görüp kaçmaları üzerine, polisin tüm şüphelileri eylemi gerçekleştiremeden yakaladığı belirtildi. İddianamede, şahısların araçlarında ve alışveriş merkezindeki emanet dolaplarında yapılan aramalarda toplam 109 el yapımı bomba, 2 silah ile 7 bıçağın ele geçirildiği vurgulandı.

Ele geçirilen bomba düzeneklerinin görsellerine de yer verilen iddianamede, şüphelilerin araçlarında yapılan operasyonda ayrıca 2 tabanca niteliğinde silahın ele geçtiği, bu silahların da olaydan bir süre önce DEAŞ'a mensup 4 şüpheli ile irtibata geçen Güven Güler ve Abdülmenaf Ubin ve onların da irtibatlı oldukları Ferhat Kahraman ve Mustafa Eren'in temini sonucu şüphelilerin eline geçtiği anlatıldı. İddianamede, bu silahların da Forum İstanbul'da yakalanan şüphelilerce kullanılacağının anlaşıldığı aktarılarak, silah temini yaptığı belirlenen 4 şüphelinin ''İzinsiz olarak ateşli silah ve mermileri ülkeye sokma, imal etme, nakletme, satma" suçundan cezalandırılması talep edildi.

- Bombayı toprağa gömmüşler

Şüpheli Can Yenil'den edilen dijital materyallerde, örgütle bağlantılı çok sayıda klasör dosya görüntülerinin olduğu belirtilen iddianamede, bunlar, "olay yerine götürülen bombaların gerek imalat aşamasındaki resimleri gerekse imalattan sonraki resimleri", "şüphelinin diğer şüpheli Mücahit ile yaptığı bomba patlatma denemesi görüntüleri", "çok sayıda bomba kullanımında kullanılan malzeme görüntüleri" olarak sıralandı. İddianamede yer verilen şüpheli Yenil'den elde edilen bir video içeriğinde, kazı yapılan alanda patlayıcı madde olduğu değerlendirilen düzeneğin yerleştirildiği görülüyor.

- "Emniyet", "IKEA", "Turyol''

İddianamede, şüphelilerin ikametlerinde ele geçirilen kısmen yanmış ve ıslanmış deftere ve görsellerine de yer verildi.

Söz konusu defterde, alışveriş merkezine ilişkin birtakım krokiler, ayrıca emniyetin isminin geçtiği bir krokinin tespit edildiği, olaydan önce yapılan keşifler, ayrıca "IKEA", "Stok", "Turyol'' ibarelerinin yazıldığı belirtildi.

Eylem hazırlığında yakalanan şüphelilerin evlerinden ayrılmadan önce çocuklarını şüpheli Hatice Yurdakul'un tanıdığı Çeçen uyruklu şüpheliler Daut Bubakarova ve Markha Abubakarova'ya bıraktıkları belirtilen iddianamede, bu şüphelilerin her ne kadar örgüt mensubu olmasalar da yardımda bulundukları aktarıldı.

İddianamede, şüphelilerden Serdarbek Hojiev'in ise Forum İstanbul'da bombalı eylem hazırlığındayken yakalanan şüphelileri ve şüphelilerin kaldığı evi kontrol etmek için gittiği, şüpheli Hojiev'in buraya giderken de diğer şüpheli Akramjon Kuziboev'in motosikletini aldığı belirtilerek, bu iki şüphelinin de "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" suçundan cezalandırılması talep edildi.

İddianamede, eylem sırasında yakalanan 4 şüphelinin ''Anayasa'yı ihlal'' suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve "silahlı terör örgütüne üye olma", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme'', ''ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma'', ''kasten yangın çıkarmak suretiyle genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması'' ve "yakıcı ve patlayıcı madde kullanarak mala zarar verme" suçlarından 19 yıldan 50'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İddianame Başsavcılıkça onaylanarak İstanbul ağır ceza mahkemesine gönderildi.

Yorumlar