Darbecilerin en büyük 'yalanı' Genelkurmay raporuyla çöktü

Darbecilerin savcılık ve mahkeme ifadelerinde sık sık başvurduğu, "Tatbikat sanıyorduk" yalanına önlem alındı. Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan bilirkişi niteliğindeki raporda, tatbikat bahanesine sığınan darbecileri yalanlıyor. Tatbikatların ne zaman ve nasıl yapıldığı tek tek ayrıntılarıyla anlatılan raporda, 15 Temmuz'da yaşananların hiçbirinde tatbikata benzeyen durum söz konusu olmadığı vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol
Darbecilerin en büyük 'yalanı' Genelkurmay raporuyla çöktü

Sonhaberler | Haber Merkezi 

15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçen kalkışmaya imza atan darbecilerin savcılık ve mahkeme salonlarında en çok başvurduğu yalanlardan biri çöktü. Darbecilerin tamamının söz birliği yapmışçasına, "Tatbikat sanıyorduk" şeklinde yalan beyanda bulunmaları savcılık ve TSK tarafından yapılan çalışmayla çürütüldü. Buna göre, savcılığın talebi üzerine Genelkurmay Başkanlığı, TSK'daki tatbikatlarla ilgili geniş bir rapor hazırladı. Raporda, TSK'nın tatbikat uygulamalarının nasıl ve ne zaman olduğu ayrıntılarıyla anlatıldı. 

Milliyet'ten Tolga Şardan'ın haberine göre darbe girişiminde yer alan sanıkların savunmalarını inceleyen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı önemli bir adım attı. Başsavcılık, Genelkurmay Başkanlığı’na resmi yazı yazarak “tatbikatların nasıl yapıldığını, bu konudaki usul ve esasların neler olduğunu” sordu.

Genelkurmay Başkanlığı, savcılığın bu talebine geçtiğimiz günlerde 4 sayfalık bir yanıt gönderdi. Aynı zamanda “bilirkişi raporu” niteliğindeki bu değerlendirmede, TSK’da eğitim tatbikatlarının nasıl yapıldığı, hangi usul ve esasların geçerli olduğu detaylarıyla yer aldı.

Rapora göre, TSK’daki tatbikatlar “eğitim” amacıyla icra ediliyor. Tatbikatlar için en az 10-15 gün arasında hazırlık süreci var. Tatbikatlarda görevlendirilecek TSK personeline görevlendirme tebligatları yapılıyor. Tatbikatlardaki alarm durumları için görevli personele kapalı zarf içinde talimatlar iletiliyor. İletişim genel olarak telsiz ve e-postalarla sağlanıyor. Telefonlar izinle kullanılıyor. Kabaca bu esas ve usullere göre yapılan TSK eğitim tatbikatlarındaki unsurların hiçbiri, darbeci askerlerin tatbikat savunmasıyla örtüşmüyor.

Savunmalara göre tatbikatlar, tebligat olmadan, hazırlık süreci yapılmadan, kapalı zarfla bilgi verilmeden, birkaç gün öncesinden sözlü bilgi verilerek yapıldı. Ancak Genelkurmay’dan gelen bilirkişi raporu, bu savunmaları boşa çıkartacak nitelikte. Genelkurmay Başkanlığı’nın bu raporu, tatbikat gerekçesine sığınan darbeci askerlerin mahkemede karşılarına çıkacak. Bu raporun bir başka önemi ise Marmaris’teki yargılama başta olmak üzere ülke genelindeki mahkemelere ve savcılıklara da gönderilecek olması.

Böylece sanıkların tatbikat savunması etkisiz ve geçersiz kalacak.

Yorumlar