Darbe girişimine ilişkin "Genelkurmay çatı" davası

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, aralarında sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de bulunduğu 221 sanığın yargılandığı "çatı" davasında eski yüzbaşı Tüzel savunma yaptı

Google Haberlere Abone ol
Darbe girişimine ilişkin "Genelkurmay çatı" davası

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, aralarında sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de bulunduğu 221 sanığın yargılandığı "çatı" davasında Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli eski yüzbaşı Mehmet Emin Tüzel'in savunması alındı.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsündeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, taraf avukatları ile şehit yakınları katıldı.

Duruşmada savunma yapan Tüzel, mahkeme huzurunda verdiği ifadesinin esas alınmasını istedi.

Suç teşkil eden bir eyleminin olmadığını iddia eden Tüzel, kimseye karşı silah kullanmadığını ileri sürdü.

Sanık Tüzel, 14 Temmuz 2016'da kendisini arayan eski yüzbaşı Fazlı Özşahin'in koruma güvenlik tatbikatı yapılacağını ve bu konuda Semih Terzi'nin emir verdiğini söylediğini aktardı.

Eski albay Fırat Alakuş'un silah teçhizat alınması emrini verdiğini ve daha sonra otobüslere bindiklerini anlatan Tüzel, Alakuş'un Genelkurmay Başkanlığına saldırı olacağını ilettiğini öne sürdü.

Genelkurmay Başkanlığında muhabere merkezi koridorundan geçiş yaptıklarını ifade eden Tüzel, Genelkurmay Başkanlığı içerisinde şüphe uyandıracak davranışlara rastlamadığını belirtti.

Eski yarbay Halit Kazancı'nın emriyle kuzey nizamiye bölgesine geçtiklerini ve burada ek emniyet tedbirleri alındığını söyleyen Tüzel, eski Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın makam aracının bulunduğu bölgeden geçtiğini bildirdi.

Tüzel, kısa süre sonra silah sesleri duyduğunu, daha sonra uçakların alçak uçuşuna şahitlik ettiğini dile getirdi.

- "Hiçbir olaya karışmadım" savunması

Yaşananların ne olduğunu anlamak için Karargah içerisine girdiğini ifade eden Tüzel, tekrar kuzey nizamiye bölgesine geçtiğini söyledi.

Sanık Tüzel, darbe girişimi olduğunu öğrendikten sonra tekrar Karargaha giriş yaptığını ve üst kata geçtiğini anlattı.

Daha sonra ağaçlık bir alana gittiğini ifade eden Tüzel, hiçbir olaya karışmadığını savundu.

Silah kullanmadığını öne süren sanık Tüzel, "İçine düştüğümüz durumu anlatacak birini bulma adına bulunduğum bölgeden ayrıldım. Fazlı Özşahin'i gördüm. En doğru hareket tarzının bina içerisinde bir odada beklemek olduğunu düşünerek bir odaya geçtik ve sabaha kadar odada bekledik. Darbe girişimini öğrendikten sonra dahil olduğum emir komuta zincirinden çıkarak kendimi pasif konuma çektim." dedi.

Duruşmaya, sanık savunmalarının alınmasıyla devam ediliyor.

Yorumlar