Danimarka'dan Grönland’a afet müdahalesi

- Kuzey Kutbu’nda yer alan Grönland’daki Nuugaatsiaq ve Illorsuit yerleşim yerlerinde meydana gelen doğal afetlerden etkilenen yerel halka yardım taşımak üzere Danimarka tarafından bölgeye kargo uçağı ve 11 polis gönderildi

Google Haberlere Abone ol
Danimarka'dan Grönland’a afet müdahalesi

KOPENHAG (AA) - Kuzey Kutbu’ndaki Danimarka'ya bağlı Grönland özerk bölgesinin kuzey kıyılarında cumartesi akşamı yaşanan deprem ve meydana gelen tsunaminin ardından Danimarkalı yetkililer bölgeye yardım ve arama kurtarma çalışmalarına destek için personel yolladı.

Danimarka emniyetine bağlı 11 polis memurunu ve yardım malzemelerini taşıyan Hava Kuvvetlerine ait Hercules tipi nakliye uçağının bölgeye sevk edildiği bildirildi. Uçağın akşam saatlerinde Grönland’a ulaştığı ve deprem ve tsunamiden etkilenen Nuugaatsiaq ve Illorsuit yerleşim yerlerine yardım taşıyacağı belirtildi.

- 4 kişi hala kayıp

Nuugaatsiaq'ta tsunamiden dolayı oluşan dev dalgaların yuttuğu 11 evden birinde olduğu bildirilen 4 kişiye ulaşmak için sürdürülen arama çalışmalarının denizdeki buzlar ve bölgede yeniden doğal afet olabileceği endişesiyle yapılamadığı açıklandı.

Illorsuit ve Niaqornat'ta yaşayan 49 kişinin Aasiaat adlı Grönland’ın beşinci büyük şehrine tahliye edildiği, 3 bin 114 nüfuslu Aasiaat’ta yaşayan vatandaşların afet mağdurları için sosyal medya üzerinden örgütlenerek yardım topladığı bildirildi.

- Doğal afet korkusu

Grönland Emniyeti halka uyarıda bulunarak doğal afet tehdidinin devam ettiğini bildirdi. Emniyet yetkilileri, halktan Uummannaq fiyordları yakınından denize açılmamaları tavsiyesinde bulundu.

- Bağış kampanyası

Grönland’da faaliyet gösteren firmaların yanı sıra, yerel halk da bölgede yaşanan doğal afetten etkilenen mağdurlar için başlatılan bağış kampanyalarına destek olurken, yardım faaliyetlerinde çok sayıda gönüllü görev aldı.

Kızıl Haç tarafından organize edilecek bağışlar için Grönland’daki bankalarda da hesaplar açıldığı kaydedildi.

Kızıl Haç’a yapılan nakit yardımlar ve bankalara yatırılan paralarla birlikte bağışların miktarının 500 bin kronu (263 bin TL) geçtiği öğrenildi.

- Kraliçe’den taziye

Danimarka Kraliçesi II. Margrethe, Grönland Özerk Yönetimi lideri Kim Nielsen’e gönderdiği mektupta, gönüllerinin doğal afetten dolayı yerlerinden olan vatandaşlarla olduğunu belirtirken, hayatın bir an önce normale dönmesi dileğini paylaştı.

- Grönland

Kuzey Kutbu'nda Danimarka'ya bağlı özerk bölge olan Grönland'ın, güney ve batıdaki küçük bir kıyı kısmı hariç büyük bölümü buzla kaplı bir coğrafyadan oluşuyor. 57 bin nüfuslu Grönland, 2 milyon 166 bin kilometrekarelik yüzölçümüyle Türkiye'nin yaklaşık 3 katı yüzölçümüne sahip.

Danimarka'dan 1979 yılında özerkliğini kazanan Grönland, dışişleri, güvenlik ve mali konularda hala Kopenhag yönetimine bağlı bulunuyor.

Dev buz adası başta uranyum başta olmak üzere altın ve değerli madenlerin yanı sıra petrol ve gaz rezervleri barındırıyor.

Yorumlar