Dalan'ın yargılandığı Ergenekon davası

- Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan ve emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı ile 3 firari sanığın yargılandığı dava dosyasının, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan 274 sanıklı Ergenekon ana dava dosyasıyla birleştirilmesine karar verildi

Google Haberlere Abone ol
Dalan'ın yargılandığı Ergenekon davası

İSTANBUL (AA) - Ergenekon davası kapsamında dosyaları ayrılarak yeni bir esasa kaydedilen eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan ve emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı ile 3 firari sanığın yargılandığı davanın, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan 274 sanıklı ana davayla birleştirilmesine karar verildi.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanıklar katılmazken, Bedrettin Dalan'ı avukatı temsil etti.
Duruşmada, kapatılan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki Ergenekon dava dosyasının Yargıtay'dan döndüğü ve İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesinin esasına alındığı belirtilerek, ilk duruşmanın 21 Haziran'da yapılacağı tutanağa geçirildi.
Esasa ilişkin görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısı İsmail Özmumcu, bu dava dosyasının İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki Ergenekon ana dava dosyasıyla birleştirilmesini istedi. Söz alan Dalan'ın avukatı Oğuz Can Bahar, birleştirme yönündeki mütalaaya katılmadığını belirterek, müvekkilinin savunmasının alındığı ve dosyaların birleşmesinin davanın uzamasına sebep olacağını ifade etti.
Avukat Bahar, "Müvekkilim hakkında beraat kararı vererek Ergenekon diye tabir edilen davada ilk kararı veren mahkeme olmanızı talep ederim. Zaten bu davanın tüm soruşturmalarını yapan, ayrıca mahkumiyet kararı veren polis, hakim ve savcılar daha sonra bu ülkede darbe girişiminde bulunmuşlar ve şu anda hepsi cezaevindedir. Eğer darbe girişimi başarılı olsaydı, bugün onların yerine sizler ve bizler cezaevinde olacaktık. Hatta bir kısmınız da infaz edilmiş olacaktı." diye konuştu.
Davaya ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, bu dava dosyasının, kapatılan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin dava dosyasında savunmaları alınamadığı için ayrılan sanıklarla ilgili açıldığını ve ana dava dosyasının da Yargıtay tarafından bozularak İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildiğini hatırlatarak, fiili ve hukuki irtibat nedeniyle bu dava dosyasının İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki ana dava dosyasıyla birleştirilmesine karar verdi.
Firari sanıklar Turhan Çömez, Emrah Gönenci ve Saipir Deblevidze'nin savunmalarının alınmasına yönelik yakalama emirleri infazının beklenilmesine de hükmeden heyet, bu dava dosyasının kapatılmasını da kararlaştırdı.
- Davanın geçmişi
Ergenekon davası kapsamında, Bedrettin Dalan hakkında Nisan 2010'da yakalama kararı çıkarıldı.
Dönemin Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Ağustos 2013'te karara bağlanan ve temyiz için Yargıtay'a gönderilen Ergenekon davası kapsamında, firari oldukları için dosyaları ayrılarak yeni bir esasa kaydedilen firari sanıklar Bedrettin Dalan, Turhan Çömez, Mustafa Bakıcı, Emrah Gönenci ve Saipir Deblevidze'nin yargılanmasına 6 Şubat 2015'te başlandı.

Dalan hakkındaki yakalama kararı, avukatının başvurusu üzerine İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesince 18 Şubat 2015'te kaldırıldı. Bunun üzerine Dalan Türkiye'ye döndü.

Dava kapsamında, emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı 1 Temmuz 2015 tarihli duruşma, Dalan ise 15 Temmuz 2015 tarihli duruşmaya ilk kez katılarak savunma yaptı. Sanıklar hakkındaki yakalama kararları da kaldırıldı. Diğer 3 sanık hakkında yakalama kararı ise devam ediyor.

Bu süreçte, Yargıtay tarafından bozulmasına karar verilen 274 sanıklı Ergenekon dava dosyasına da İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesinin bakmasına hükmedildi. Davayla ilgili tensip hazırlayan bu mahkeme, ilk duruşmayı 21 Haziran 2017'de gerçekleştirecek.

Yorumlar