Dakika dakika darbe girişimi gecesi (3)

- Akıncı Üssü'ndeki darbe girişimi faaliyetlerine ilişkin iddianamede, darbe günü ve gecesi yaşananlar, 15 Temmuz saat 16.00'dan 16 Temmuz saat 13.00'e kadar dakika dakika sıralandı - İddianamede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın saat 00.24'te CNN Türk'e bağlanıp, "tarihi konuşmasını gerçekleştirdiği" anımsatıldı - İddianameden: -"(Cumhurbaşkanı'nın) Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 104. maddesinde düzenlenen 'Cumhurbaşkanı Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk Milleti'nin birliğini temsil eder' kuralının bu tarihi konuşma ile uygulamalı olarak gerçekleştiği, bu konuşmadan sonra Sayın Cumhurbaşkanı'nın çağrısına, toplumun her kesiminden insanların olumlu cevap verdiği, şehirlerin meydanlarına, havaalanlarına, askeri kışlaların önlerine geldikleri ve Sayın Cumhurbaşkanı'nın liderliğinde, iktidar ve muhalefet partilerinin desteğiyle darbeye teşebbüs eyleminin millet olarak, şehitler ve gaziler vermek suretiyle engellendiği anlaşılmıştır"

Google Haberlere Abone ol
Dakika dakika darbe girişimi gecesi (3)

ANKARA (AA) - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin Akıncı Üssü'ndeki darbe girişimi faaliyetleriyle ilgili iddianamede, darbe günü ve gecesi yaşananlar, 15 Temmuz saat 16.00'dan 16 Temmuz saat 13.00'e kadar dakika dakika sıralandı.

İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, saat 00.24'te CNN Türk kanalına bağlanıp, "tarihi konuşmasını gerçekleştirdiği" belirtildi. İddianamede, konuşmaya ilişkin şu değerlendirmede bulunuldu:

"Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 104. maddesinde düzenlenen 'Cumhurbaşkanı Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk Milleti'nin birliğini temsil eder' kuralının bu tarihi konuşma ile uygulamalı olarak gerçekleştiği, bu konuşmadan sonra Sayın Cumhurbaşkanı'nın çağrısına, toplumun her kesiminden insanların olumlu cevap verdiği, şehirlerin meydanlarına, havaalanlarına, askeri kışlaların önlerine geldikleri ve Sayın Cumhurbaşkanı'nın liderliğinde, iktidar ve muhalefet partilerinin desteğiyle darbeye teşebbüs eyleminin millet olarak, şehitler ve gaziler vermek suretiyle engellendiği anlaşılmıştır."

İddianameye göre, darbe girişimi gecesi, 23.00 ile 00.59 arasındaki gelişmeler dakika dakika şöyle:

23.02'de Başbakan Binali Yıldırım NTV'ye telefonla bağlanarak, "emir komuta zinciri olmadan asker içindeki bazı kişilerin kanunsuz bir eyleminin söz konusu olduğunu" belirterek, "Milleti temsil eden hükümet iş başındadır. Bu kalkışmayı yapanlar, bu çılgınlığı yapanlar, bu kanunsuz eylemin içerisinde olanlar en ağır şekilde bedelini ödeyeceklerdir" dedi.

Saat 23.03'te, darbecilerin tehdit ve zor kullanmak suretiyle darbe faaliyetinin başına geçme teklifini kesin bir dille reddeden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar; Mehmet Dişli, Fırat Alakuş, Abdullah Erdoğan, Onur Özdemir, Mehmet Aytaç, Halit Kazancı ile birlikte diğer darbeci 3 adet Özel Kuvvetler Komutanlığı görevlisi tarafından 1-A kapısından çıkartıldı. Akar, Mehmet Dişli'nin refakatinde, yanlarında dört Özel Kuvvetler mensubu olduğu halde Halil Gül yönetimindeki helikoptere bindirilerek Akıncı Üssüne götürüldü.

Saat 23.04'te, darbeci Mehmet Partigöç, Akın Öztürk'ün emir astsubayı İsmail Keskin'in telefonunu aradı. Öztürk ile görüşen Partigöç, ona derdest edilen komutanların toplanacağı ve darbe faaliyetinin sürdürüleceği Akıncı Üssü'ne geçmesini söyledi.

Saat 23.05'te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, darbeye teşebbüsle ilgili soruşturma başlattı.

Saat 23.09'da Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı ve Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı kulelerine Eskişehir Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezince (BHHM) izinsiz kalkan uçakların dönmesi emri verildi. Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı kulesi tarafından albay Ahmet Özçetin'in talimatıyla "uçuş görevlerinin devam edeceğini" bildirildi.

Saat 23.18'de, F-16 kullanan şüpheliler Mustafa Azimetli ile Ekrem Aydoğdu, Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığını lazer poduyla işaretledi. Yanında Mehmet Çetin Kaplan olan şüpheli pilot Ertan Koral, buraya bir adet GBU-10 bombası attı. Bombalama sonucunda 7 kişi şehit oldu, 5 kişi yaralandı, Havacılık Daire Başkanlığında 40 milyon lira zarar meydana geldi.

Saat 23.30'da, Denizli Çardak'tan 250 komandoyu Ankara'ya getirmek üzere Kayseri'den askeri kargo uçağı havalandı. Eskişehir BHHM yönlendirmesi nedeniyle kapalı olan Çardak Havalimanına inemeyen uçak, Malatya Erhaç Havalimanına inmek zorunda kaldı.

Saat 23.37'de Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, darbeci Cemil Turhan ve iki özel kuvvetler komutanlığı personeli tarafından elleri ve kolları bağlı vaziyette, Halil Gül'ün pilotluğunu yaptığı helikoptere bindirilerek Akıncı Üssü'ne götürüldü.

Saat 23.44'te darbecilerin WhatsApp'taki "Yurtta Sulh" grubunda, "İstanbul Moda Deniz Klübüne müdahale lazım, generaller var, derdest edilecek" emri verildi.

Saat 23.47'de İncirlik'ten kalkan tanker uçağının Afyonkarahisar civarında olduğu anlaşıldı

Saat 23.50'de Hava Kuvvetleri Harekat Merkezine, Eskişehir BHHM tarafından ulaşılamazken, darbe karşıtı askerleri almak üzere Moda Deniz Kulübüne helikopterler indi.

Saat 23.51'de Korgeneral Mehmet Şanver tarafından Eskişehir BHHM'de görevli Albay İsmail Üner'e, "Hava Kuvvetleri Harekat Merkezinin illegal olduğu ve hiçbir talimatının yerine getirilmeyeceği emri" verildi.

Saat 23.55'te darbeci askerler Moda Deniz Kulubündeki düğün salonunu bastı.

Saat 23.58'de; Balıkesir Üssünden izinsiz kalkan iki F-16 İstanbul'a doğru gitti.

Saat geceyarısını 33 saniye geçtiği sırada pilot Uğur Uzunoğlu ile birlikte F-16 kullanan şüpheli Hüseyin Türk, bir adet bombayı Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığına attı. Olay sonucu 44 kişi şehit oldu, 36 kişi yaralandı, başkanlıkta 6 milyon 341 bin 879 lira zarar oluştu.

Saat 00.02'de MİT helikopterlerle tarandı.

Saat 00.11'de Korgeneral Mehmet Şanver tarafından Eskişehir BHHM'de görevli Albay İsmail Üner'e yazdırılan "1-) Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi tarafından yasal olmayan emirler verildiği tespit edilmiştir, 2-) Hava Kuvvetleri Harekat Merkezinin hiçbir talimatı yerine getirilmeyecektir, 3-) Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal BHHM üzerinden Hava Kuvvetlerine yönelik yazılı emirler vermeye devam edecektir, 4-) Hava Kuvvetleri Komutanının emrinin olmadığı sürece hiçbir uçak kaldırılmayacaktır, 5-) Talimatlara riayet etmeyenler hakkında yasal işlem yapılacaktır" içerikli emirler tüm üs uçuş kulelerine bildirildi.

Saat 00.13'te darbeci askerler TRT'de zorla darbe bildirisini okuttu.

Saat 00.16'da izinsiz Diyarbakır'dan kalkan 6 adet F-16, Akıncı Üssünden kalkan 4 adet F-16, Balıkesir'den kalkan 2 adet F-16, İncirlik'ten kalkan 2 adet tanker uçağı ve Akıncı Üssünden kalkan 1 adet Keşif Gören uçağının havada olduğu tespit edildi.

Saat 00.18'de, 23.58'de Atatürk Havalimanından kalkan Hava Kuvvetleri Komutanına tahsisli VIP kasa uçağı Sabiha Gökçen Havalimanına indi.

Saat 00.20'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağının takibi için Akıncı Üssünden şüpheli Oğuz Alper Emrah ve İlker Hazinedar'ın kullandığı mühimmat yüklü F-16'lar havalandı. İki uçak da dönüşte Ankara üzerinde alçaktan uçarak, 01.38'de Akıncı Üssüne indi.

Saat 00.20'de darbecilerin "Yurtta Sulh" isimli WhatsApp grubunda, "Toplanan kitlelere ve askeri kuvvetlere karşı duran polislere silahla, tanklarla sert şekilde müdahale edilecek" emri verildi.

Saat 00.24'te Cumhurbaşkanı Erdoğan CNN Türk'e bağlanarak, tarihi konuşmasını gerçekleştirdi.

Saat 00.25'te şüpheli Burhan Yaranç'ın askeri kargo uçağı, Şırnak'tan 160 komando ve 2 Kobra helikopterini Ankara'ya getirmek için Kayseri 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığından kalktı. Eskişehir BHMM'nin yönlendirmesiyle, Şırnak Havalimanı kapatıldı, ışıkları söndürüldü. Şırnak'a inemeyen şüpheliler, Kayseri'ye döndü.

Saat 00.32'de "Yurtta Sulh" grubunda, "Arkadaşlar her şey planlandığı gibi devam ediyor, bu TV'lerin susturulması gerekiyor" talimatı verdi.

00.33'te Akıncı Üssünden 2 adet F-16 daha izinsiz kalktı.

Saat 00.37'de Erzurum'da 2 adet F-16'nın kalkışa hazır olduğu bildirildi.

00.40'ta darbecilerin "Yurtta Sulh" gruplarında, "Arkadaşlar çok şükür Ankara ve İstanbul'da birçok hedef ele geçirildi, TRT'de bildiri okundu, aynen devam, harekatımıza karşı duranlara sert karşılık verilecek, emir budur" emri verildi.

Saat 00.40'ta Dalaman Havalimanındaki güvenlik kameralarına müdahale edildi, kameralardan biri kule üzerindeki demirlere bakar şekilde sabitlendi.

00.43'te Dalaman Havalimanında park yerinde bulunan Cumhurbaşkanlığı ATA uçağının ön tarafından sol kanat tarafına tepe lambası yanık vaziyette siyah minibüsün yanaştığı görüldü.

Saat 00.45'te Darbeciler Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden korsan darbe bildirisi yayınladı.

00.46'da tepe lambası yanan bir aracın daha ATA uçağına doğru gittiği görüldü.

Saat 00.54'te şüpheli Adem Kırcı ve Mustafa Konur mühimmat yüklü F-16 uçaklarıyla Akıncı Üssünden izinsiz kalkarak, "havada önleme görevi" icra ettiler. Ankara üzerinde alçak uçuş yapan uçaklar 01.58'de üsse indiler.

00.54'te darbe faaliyetini Hava Kuvvetleri Harekat Merkezinden yöneten Tuğgeneral Kemal Mutlum ile yine darbe faaliyetini Hava Kuvvetleri Komutanlığı karargahından yöneten Hava Kuvvetleri Genel Sekreteri Albay Veysel Kavak, kayıt özellikli telefondan yaptıkları görüşmede, "Eskişehir BHHM'yi Albay İsmail Üner'in ele geçirdiğini, işlerinin istedikleri gibi gitmediğini, Akıncı'dan başka ellerinde bir şey kalmadığını" konuştu. Mutlum'un, "Başka bir yerde bir şey var mı?" diye sorduğu Kavak, "Başka çare şansımız yok komutanım, şey yapacaz artık komutanım" dedi. Bu saatten sonraki gelişmeler dikkate alındığında, "Şey yapacağız" ile kastın, bombalama faaliyeti olduğu anlaşıldı.

Saat 00.55'te Dalaman Havalimanında bir itfaiye aracı ATA uçağına doğru gitti.

00.56'da, Mehmet Yurdakul ile birlikte F-16 kullanan İlhami Aygül, Ankara Emniyet Müdürlüğü binasına 2 adet bomba attı. Bombalama sonucunda 2 kişi şehit oldu, 39 kişi yaralandı, Ankara Emniyet Müdürlüğünde 7 milyon 349 bin 500 lira zarar oluştu.

Saat 00.57'de, Dalaman Havalimanı'nda saat 00.43'te ATA uçağının yanına gelen siyah minibüsün buradan ayrıldığı görüldü.

00.59'da Denizli Çardak Havalimanı'ndaki kule görevlisi, Eskişehir BHHM'den Albay İsmail Üner'i arayarak, hava meydanına 11. Tugay Komutanlığı personelinin gelmekte olduğunu ve Kayseri'den gelecek nakliye uçaklarıyla gideceklerini bildirdi. Albay Üner, görevliye, pistin iniş ve kalkış yapılamayacak şekilde kapatılması, ışıkların söndürülmesi ve personelin emniyeti için kuleden gidilmesi talimatı verildi.

(Sürecek)

Yorumlar