Daha az yemeden nasıl kilo verilir?

Uzmanlar, kilo vermek için illa kalori hesaplaması yapmak gerekmediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Daha az yemeden nasıl kilo verilir?

Kilo vermek için en önemli kural, her gün aldığınızdan daha az kalori tüketmenizdir. Ancak kalorilerin azatılması, daha az yemek yeme anlamına gelmez. Aslında, daha sağlıklı besin seçeneklerine odaklanmak, porsiyon boyutlarını azaltmaya çalışmaktan çok daha sürdürülebilir bir kilo verme stratejisidir. 

Penn State Üniversitesinin 39 kadın arasında beslenme şekillerini karşılaştırarak yaptığı bir çalışma, daha sağlıklı besinler seçilmesinin gerçekten kilo vermeye daha etkili olduğunu ortaya koymuştur.


Çalışma süresi boyunca 39 kadın farklı besin seçeneklerinden farklı beslenme tarzları ile beslendi.

Birinci grubun kadınları, önceki çalışmanın bir parçası olarak, porsiyon boyutlarını ölçerek, farklı gıdaların kalori yoğunluğunu hesaplamak ve daha sağlıklı seçimler yapmak gibi kilo kaybı için çeşitli stratejiler konusunda danışmanlık hizmeti aldı. Çalışma, porsiyon kontrolüne odaklanmış olduğundan, araştırmacılar bu eğitim oturumlarına katılan kadınların genel olarak daha az yiyecek yemelerini bekliyorlardı.

Yine de böyle olmadı. Her iki gruptaki kadınlar, "porsiyon boyutu etkisi" nden kurtuldular, araştırmacılar, daha büyük yiyecek kısımları sunulduğunda daha fazla yeme eğilimi dediler. (Örneğin, yemek büyüklüğü% 75 arttığında, tüketilen ortalama miktar% 27'ye yükseldi.) 

Beslenme bölümü bilim adamı  Faris Zuraikat Çalışma hakkında, "Yemek seçimlerine girdiğimizde, eğitimli katılımcıların daha düşük kalorili yoğun gıdalardan - örneğin salata gibi - ve sarımsaklı ekmek gibi daha yüksek kalorili yoğun gıdalardan daha az yemek yemeyi tercih ettiklerini gördük"  dedi. Başka bir deyişle, aynı toplam yiyecek miktarını yiyorlarsa bile daha az kalori tüketmişlerdir.

Çalışma kadın ağırlıklarını ölçmedi ve sadece dört hafta boyunca dört öğün yemek verdiğinden, kalorisindeki fark gerçek bir kilo kaybı etkisine sahip olmayacaktı. Ancak Zuraikat, zamanla daha sağlıklı seçimler yapmanın kalorileri azaltmanın ve kilo vermenin etkili bir yolu olabileceğine inanıyor.

Zuraikat, bu çok da şaşırtıcı değil diyor, ancak ideal bir diyetin yoksunluktan olmadığı iyi bir hatırlatmadır. Ve kadınlar porsiyon kontrolü konusunda eğitilmiş olsalar da, onlara düşen genel sağlıklı yeme tavsiyeleri gibi görünüyor ve sonuçta bunların uygulamaya konduklarını da ekliyor. "Kalori yoğunluğunda hangi gıdaların daha yüksek veya daha düşük olduğuna karar vermek daha uygun olabilir, buna karşılık uygun bir porsiyon büyüklüğünü değerlendirmeye çalışmalı" diyor.

Zuraikat, insanların besin kalitesine odaklanmalarını teşvik etmenin faydalı olabileceğini belirterek, "Düşük kalorili gıdaları seçtiğinizde daha fazla yiyebilirsiniz" dedi.

Zuraikat, daha düşük kalorili tercihler yapmak isteyen herkesin takip edebileceği birkaç temel kural olduğunu söylüyor. Yeni başlayanlar için, meyve ve sebzeler gibi su içeriği yüksek gıdalar daha az su bulunan gıdalardan daha düşük bir kalori yoğunluğu eğilimi gösterirler. Ayrıca , çalışma ortak yazarı Barbara Rolls, PhD tarafından tasarlanan ve düşük kalorili yoğunluklu gıdalar konseptine dayanan Volumetrik Diyet'i kontrol etmenizi öneriyor .

Zuraikat, "İnsanlara her zaman salata yemek zorunda kalacaklarını düşünmelerini istemiyoruz" diyor. "Ancak, her öğüne su açısından zengin bileşenler eklemenin yolları var; bu nedenle, aynı seviyede lezzeti muhafaza edebilir ve aynı miktarda gıdayı yiyebilirsiniz, zira kilo verme veya kilo hedeflerinize odaklanıyorsunuz".

Yorumlar