Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (4)

- "Umarız Suudi Arabistan'ın istikrarına, barışına, refahına katkı sağlayacak bir süreç yaşanır" - "Enflasyon oranı beklenin biraz üstünde çıktı. Bunun düşürülmesi için ilgili birimlerimiz, Merkez Bankası, ekonomi birimlerimiz hepsi el birliği içinde bir gayretin, çalışmanın içerisindeler" - "Zaman zaman şunu özellikle söylemek istiyorum; bir tür finansal operasyonların yapıldığını, birtakım asılsız haberler üzerinden piyasaların dalgalandırılmaya çalışıldığını görüyoruz. Mesela geçtiğimiz hafta bizzat o kurumlar tarafından yalanlanan birtakım haberler servis edildi" - "Erken seçim meselesini falan ana muhalefet lideri zaman zaman gündeme getirip işte 'hodri meydan' vesaire diyor. Bunlar da piyasaları olumsuz yönde etkileyen şeyler. Biz defalarca söyledik. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ifade ettiler. Gündemimizde bir erken seçim yok"

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (4)

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suudi Arabistan'daki son gelişmelere ilişkin, "Umarız Suudi Arabistan'ın istikrarına, barışına, refahına katkı sağlayacak bir süreç yaşanır." dedi.

İbrahim Kalın, NTV'de canlı yayında yaptığı konuşmada Suudi Arabistan'daki son gelişmeleri değerlendirdi.

Suudi Arabistan yönetiminin yeni kararlarının kendi tasarrufları, kendi iç işleri meselesi olduğunu kaydeden Kalın, "Kralın bir fermanıyla bu değişiklikler yapıldı. Tabii eski bazı bakanların ve prenslerin tutuklandığı haberleri de geldi, bu yolsuzlukla mücadele vesaire kapsamında. Herhalde önümüzdeki günlerde detaylar biraz daha netleştikçe biz de tabloyla ilgili daha net şeyler söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan'ın bir dönüşüm sürecinden geçmeye çalıştığını kaydeden Kalın, şöyle devam etti:

"Büyük fotoğrafa baktığımız zaman, kısa vadede bu tür hadiseler hemen sıcak gündem başlığı oluşturuyor ama şimdi mesela aslında bir tür sosyal devrimin yapı taşlarını mı acaba oluşturmaya çalışıyorlar diye ben öyle okumaya çalışıyorum olup biteni. Kadınlara araba kullanma hakkı verilmesi meselesi daha önce de gündem olup hayata geçirilememiş bir konuydu mesela. Şimdi bununla ilgili bir karar alındı ama 2018'de uygulamaya geçecek. Şimdi tepkiler ne durumda, ona bir bakmak lazım. Tabii bir dünyaya açık bir İslam anlayışı esas alınmaya çalışılıyor. Bu tabii Suudi Arabistan'ın bu Vehhabilikle, Selefi hareketlerle olan uzun geçmişi dikkate alındığında o toplum açısından da önemli bir sorun. Üzerine gitmek istedikleri bir mesele olduğunu biliyorum. Çünkü şu algıdan rahatsızlar; dünyadaki bütün bu radikal Selefi, Vehhabi hareketler bir şekilde Suudi Arabistan'dan besleniyor, destekleniyor, bunlar doğru da olabilir ama o zihniyet yapısı nasıl değişecek, bununla ilgili birtakım adımlar atmaya çalışıyorlar. Bir tarafta tabii yeni bir Kral ve sonrasıyla ilgili birtakım siyasi düzenlemeler yapılıyor. Bir 2030 vizyonu var, ekonomik olarak bir vizyon ortaya koymaya çalışıyorlar. Yani petrole bağımlı olmayan bir ekonomik model üzerinden Suudi Arabistan'ı geleceğe taşımaya çalışıyorlar. Böyle bir sürü konuları var."

Bütün bu gelişmeler içinde Suudi Arabistan'daki olayların değerlendirilmesi gerektiğini aktaran Kalın, "Umarız Suudi Arabistan'ın istikrarına, barışına, refahına katkı sağlayacak bir süreç yaşanır burada. Bizim için bölgedeki önemli ülkelerden birisi Suudi Arabistan." dedi.

- " Türkiye, dünyada en hızlı büyüyen üçüncü ülke"

Soru üzerine enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kalın, şöyle dedi:

"İlk çeyrek ve ikinci çeyrekte yüzde 5'in üzerinde bir büyüme oranı yakaladık. Yıl sonuna doğru üçüncü ve dördüncü çeyrekte de beklenti bunun biraz daha yüksek, 6, 7'lere doğru çıkacağı şeklinde. Bu baktığımız zaman Avrupa'daki büyüme oranları yüzde 2-2,5 civarında ortalaması. Şu anda Türkiye, dünyada en hızlı büyüyen üçüncü ülke, Çin ve Hindistan'dan sonra. Büyüme oranları açısından aslında iyi bir noktadayız. Tekrar o ivmeyi yakaladığımızı gösteriyoruz bütün çevremizde yaşanan sıkıntılara, finansal piyasalardaki hareketliliğe rağmen. Enflasyon oranı beklenin biraz üstünde çıktı. Bunun düşürülmesi için ilgili birimlerimiz, Merkez Bankası, ekonomi birimlerimiz hepsi el birliği içinde bir gayretin, çalışmanın içerisindeler. İşsizlik oranları beklenenin biraz üstünde çıktı. Bunun tekrar tek hanelere çekilmesi için bildiğiniz gibi yoğun bir istihdam kampanyası başlatıldı. Fakat buna rağmen geçtiğimiz bir buçuk yıl, temmuzdan bugüne bir buçuk milyondan fazla istihdam yaratıldı Türkiye'de. Bu çok ciddi bir rakamdır. Tabii istihdama katılım oranı da yüksek Türkiye'nin genç bir nüfusu var, nüfusumuz artıyor. Bu ihtiyaçları karşılayacak adımlar da atılıyor. Zaman zaman şunu özellikle söylemek istiyorum; bir tür finansal operasyonların yapıldığını, birtakım asılsız haberler üzerinden piyasaların dalgalandırılmaya çalışıldığını görüyoruz. Mesela geçtiğimiz hafta bizzat o kurumlar tarafından yalanlanan birtakım haberler servis edildi Türkiye'yle ilgili. Yaptırım geliyor, şu olacak bu olacak gibi. Bunlar saman alevi gibi gelip geçiyor ama kendilerince deniyorlar, buradan bir darbe, darbe derken bir zarar verebilir miyiz anlamında. Bunlara karşı tabii hamdolsun bizim piyasalarımız, ekonomi birimlerimiz dayanıklılığını birçok defa test etti. Bunu daha da güçlendireceğiz."

Dolayısıyla ekonomiyle ilgili küresel hareketlerden etkilenmemenin mümkün olmadığını kaydeden Kalın, mukayeseli olarak bakıldığında şu anda Türk ekonomisinin çok daha iyi bir noktada olduğunu vurguladı.

- "Gündemimizde bir erken seçim yok"

Kalın, erken seçim konusunun CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından zaman zaman gündeme getirildiğini hatırlatarak, şöyle dedi:

"Erken seçim meselesini falan ana muhalefet lideri zaman zaman gündeme getirip işte 'hodri meydan' vesaire diyor. Bunlar da piyasaları olumsuz yönde etkileyen şeyler. Biz defalarca söyledik. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ifade ettiler. Gündemimizde bir erken seçim yok. Önümüzdeki 2019 yılında yapılacak seçimlerin tarihleri bellidir. Buradan böyle hadi erken seçim, hadi buyurun, hodri meydan vesaire deyip bir, biz kimseyi sunni gündemle yormak istemiyoruz, vatandaşı. Piyasaları böyle bir belirsizliğin içine sokmayı asla istemiyoruz ama şunu da söyleyeyim sayın ana muhalefet lideri 16 Nisan Referandumu da dahil olmak üzere katıldığı 8 tane seçimi kaybetmiş bir siyasi. Şimdi hodri meydan, hadi buyurun erken seçime gidelim diyerek ne kazanacak 9. seçimde? Açıkçası ben merak ediyorum. Milletin bu konudaki beklentisi neyse, tabii ki nihai karar Meclis'indir bu konuda. Bize sorulduğu zaman ne Hükümetin gündeminde böyle bir şey var ne de milletin gündeminde böyle bir şey var. Dolayısıyla bunu kayda geçirmek açısından onu ifade etmek isterim."

(Bitti)

Yorumlar