Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülü sahibi Daron Acemoğlu Nobel Ekonomi Ödülü kazandı
Türkiye'de 2013 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi olan Daron Acemoğlu, Nobel Ekonomi Ödülü kazandı.
2024 yılı Nobel Ekonomi Ödülü, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından düzenlenen basın toplantısında duyuruldu. Yapılan açıklamada, ödülün Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson’a verildiği belirtildi. Üç bilim insanı, kurumların nasıl oluştuğu ve bu kurumların ülkelerin refahına olan etkileri üzerine yürüttükleri kapsamlı araştırmalarla ödüle layık görüldü.
Nobel Ekonomi Ödülü, her yıl ekonomi alanında önemli çalışmalar yapmış kişi veya kurumlara veriliyor. 2023 yılında bu ödül, kadınların iş gücündeki yerine dair çalışmalarıyla öne çıkan Amerikalı profesör Claudia Goldin'e takdim edilmişti.
NOBEL ÖDÜLLERİNİN TARİHİ
Alfred Nobel'in vasiyeti doğrultusunda, 1901 yılından bu yana verilen Nobel Ödülleri, bilim, edebiyat ve barış gibi insanlığa hizmette bulunan kişilere sunuluyor. Nobel Ödülleri beş ana dalda verilirken, ekonomi alanındaki ödül, 1968'de İsveç Merkez Bankası tarafından Nobel’in anısına eklenerek ilk defa 1969’da sahibini buldu. Ödüller her yıl Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta düzenlenen törenle sahiplerine teslim ediliyor.
1914 ve 1918 yılları arasındaki Birinci Dünya Savaşı ve 1939 ile 1945 arasındaki İkinci Dünya Savaşı süresince bazı yıllarda Nobel Ödülleri verilmedi. Ayrıca, Kovid-19 salgını nedeniyle 2020 ve 2021 yıllarında ödül törenleri fiziksel olarak düzenlenemedi.
DARON ACEMOĞLU'NUN HAYATI VE KARİYERİ
3 Eylül 1967'de İstanbul’da dünyaya gelen Daron Acemoğlu, ilk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 1986 yılında Galatasaray Lisesi'nden mezun olan Acemoğlu, lisans eğitimini İngiltere’de York Üniversitesi'nde aldı. Daha sonra, London School of Economics'ten yüksek lisans ve doktora derecelerini elde etti. 2000 yılında profesör unvanını alan Acemoğlu, 1993 yılından bu yana Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) ekonomi dersleri vermektedir.
Ekonomi alanında geniş bir ilgi alanına sahip olan Acemoğlu, siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, gelir dağılımı ve ücret eşitsizliği üzerine önemli çalışmalara imza attı. En güncel çalışmaları, kurumların ekonomik gelişimdeki rolü ve siyasal ekonomi üzerindeki etkilerine odaklanıyor.
ÖNEMLİ BAŞARILARI
Daron Acemoğlu, birçok uluslararası ödül ve başarıya sahip. 1996 yılında The Economic Journal'da yayınladığı bir makale, "Yılın En İyi Makalesi" ödülünü kazandı. 2005 yılında ise, ekonomi bilimine önemli katkı sağlayan 40 yaş altı bilim insanlarına verilen John Bates Clark madalyasını aldı. 2006 yılında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından "Bilim Ödülü"ne layık görülen Acemoğlu, 2013 yılında da T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü kazandı.
Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson'un çalışmalarının Nobel Ekonomi Ödülü ile taçlandırılması, ekonomik kurumların ülkelerin kalkınmasındaki önemine dikkat çekiyor. Bu çalışmalar, ekonomik büyüme ve kalkınma konularında yeni perspektifler kazandırdı ve geniş yankı uyandırdı.
Yorumlar