Cumhurbaşkanlığı bütçesi komisyonda tartışılıyor

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, "28 Şubat mağduriyeti üzerinden devlete hakaret etmek, devleti bu kadar çok yerin dibine batırmak sizlere yakışmıyor. İktidarda 20 sene geçirmiş bir partinin mensuplarının olgunlaşmış olması lazım. Bir olgunlaşma ben görmedim" dedi

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanlığı bütçesi komisyonda tartışılıyor

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli'nin "28 Şubat mağduriyeti" üzerinden devlete hakaret edildiğini iddia etmesi üzerine, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, "Şahsi bir hata varsa söyleyebilirsiniz, bütün bir partiyi böyle itham etmek, milleti dikkate almamak demektir." karşılığını verdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşların 2023 yılı bütçesinin görüşmeleri sürüyor.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastı zanlısı Mustafa Levent Göktaş'ın ordu içinde bir suç örgütü kurduğunu söyleyerek, "Ordu içinde böyle bir kişi tek başına bir suç örgütü kurabilir mi? Bir kişi üzerinden bir suç örgütü tanımı yapılabilir mi yoksa bunun kurum içinde daha derinlemesine araştırılması gerekir mi?" diye sordu.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığının kendisine verilen görevi yapıp yapamadığını sorarak, "Biz, önceki yıllarda harcanan 35 milyar liralık paranın çıktısını göremiyoruz. Görkemli camiler yapıyoruz ama artan cami sayısına rağmen cemaat giderek azalıyor. Bu da dışarıya, eylemlerimize ahlak olarak yansımıyor." görüşünü paylaştı.

"Enflasyon, ahlaksızlık üreten bir sistem" diyen Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığının bu konuda da bir şeyler söylemesi gerektiğini belirtti.

- "Ülkemiz küresel bir güç olma yolunda hızla ilerlemektedir"

MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, başörtüsü ve ailenin korunmasına yönelik anayasa değişikliği çalışmasına ilişkin "Fırsatçı Anayasa değişikliği" eleştirilerinin milli iradeye hakaret olduğunu söyledi.

Güçlü yürütme ile güçlü devletin önündeki engellerin bir bir kaldırıldığını ifade eden Yıldız, halkın kime ve hangi kadroya oy vereceğini baştan bildiğini ve hesap sorma imkanının fazlalaştığını söyledi.

Bunun bir zenginlik olduğunu kaydeden Yıldız, "Sadece bu hal bile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin, parlamenter sisteme olan demokratik üstünlüğünün tek başına göstergesidir." dedi.

Gelecek yüzyılın Türkiye Yüzyılı olacağını vurgulayan Yıldız, "Ülkemiz küresel bir güç olma yolunda hızla ilerlemektedir." ifadesini kullandı.

- "Parlamenter sistemde nasıl bir yargı vardı?"

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine yönelik eleştirilerin çok acımasız olduğunu ifade ederek, "Parlamenter sistemde nasıl bir yargı vardı? Bu milletin oylarıyla seçilmiş bir başbakan yalan dolan belgelerle idam edildiğinde hangi hükümet sistemi vardı? Bu ülkede 'Bir sağdan, bir soldan' denerek cezaevleri doldurulup, 17 yaşındaki çocukların yaşını büyüterek idam ettiren yargı sistemi, hangi hükümet sistemi döneminde olmuştur?" diye sordu.

Ekonomik sorunları teğet geçecek şekilde çözmeye çalıştıklarını söyleyen Cora, "Bu sistem olmasaydı bu kadar hızlı ve etkin kararlar alabilmemiz mümkün olmazdı." yorumunu yaptı.

- "Noel Babaların bıçaklandığını duyacağız"

Bağımsız Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Türkiye'de din görevlilerinin yetiştirilemediğini ileri sürerek, bütün dünyada statü sahibi olan patriklerin ve din görevlilerinin Türkiye'de yok hükmünde olduğunu iddia etti.

Türkiye'de nefret söyleminin devam ettiğini öne süren Çelik, "Noel'e yaklaşıyoruz. Türkiye'de önümüzdeki günlerde birçok yerde Noel Babaların bıçaklandığını duyacağız." ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine AK Parti sıralarından tepki alan Çelik, "Hepimiz birlikte göreceğiz." dedi.

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, devletle iktidarın, büyüme ile kalkınmanın farkının bilinmediğini iddia ederek, "Devlet yüceltilir gibi konuşulup nasıl da devleti gözden düşürmeye çalışıldığını burada gördüm çok üzüldüm." ifadelerini kullandı.

Cinisli, 2002 öncesinde sanki devlet yokmuş gibi hava estirildiğini iddia ederek, "Rövanş alma isteği, öfkeyle devleti bugüne kadar idare etmiş olmanız beni dehşete düşürdü. Bu devlet yücedir. Bu ülkede gadre uğramamış kesim aşağı yukarı yoktur. Bu ülkede gadre uğramış kesimlerin kimisi şikayet eder, kimisi şikayet etmez." diye konuştu.

MHP sıralarını göstererek, MHP'li milletvekillerinden de devletin aleyhine bir söz duymadığını dile getiren Cinisli, "Fakat 28 Şubat mağduriyeti üzerinden devlete hakaret etmek, devleti bu kadar çok yerin dibine batırmak sizlere yakışmıyor. İktidarda 20 sene geçirmiş bir partinin mensuplarının olgunlaşmış olması lazım. Bir olgunlaşma ben görmedim." şeklinde konuştu.

Bunun üzerine AK Parti milletvekilleri, Cinisli'ye "Kim devleti yerin dibine batırmış?" diyerek tepki gösterdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz ise "Toplumun yarısına yakınının oyunu almış bir partinin bütün mensuplarını kapsayıcı bir anlayış içinde yönelttiğiniz ithamların hiçbir şekilde uygun bir üslup olmadığını belirtmek isterim. Bir partinin bütün mensuplarını son derece ağır bir şekilde itham etmenizi, o partinin bir mensubu olarak ben de kabul etmiyorum. Şahsi bir hata varsa söyleyebilirsiniz, bütün bir partiyi böyle itham etmek, milleti dikkate almamak demektir." karşılığını verdi.

AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, 1960 darbesini eleştirmenin, devleti eleştirmek değil, o günkü kişileri eleştirmek olduğunun altını çizerek, "Esas devleti kim korumuyor biliyor musunuz? Bugün 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti kara para aklıyor' diyenler, esas devlet düşmanı onlardır. 'TSK, kimyasal silah kullanıyor' diyenler, esas devlet düşmanı onlardır. Bunları birbirine karıştırıyorsunuz." yorumunu yaptı.

- "Bizim gizli servisimiz bizden neden bilgi saklıyor?"

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) yurt dışında gerçekleştirdiği operasyonlar için bir Türk yurttaşı olarak teşekkür ettiğini belirterek, "Ancak MİT'i, bir iç polis teşkilatı olarak kullanmak, görev özünden kopararak, rakiplerini izleyen, gözleyen, kaydeden ya da şantajcı çetelerin emrinde, bazı grupların elinde görüntü kaydeden bir teşkilat haline getirmek Türkiye'ye yapılabilecek en büyük kötülüktür." değerlendirmesinde bulundu.

Necip Hablemitoğlu suikastına ilişkin iddianamede tetikçi olduğu öne sürülen eski Yüzbaşı Ahmet Tarkan Mumcuoğlu'nun MİT tarafından korunduğunu ve savcılığa ifade vermesinin engellendiğini iddia eden Özkan, bunun nedenini sordu.

Özkan, MİT'in yöneticilerinin PKK terör örgütünün eline geçtiğini, aradan yıllar geçmesine rağmen kamuoyuna bilgi verilmediğini iddia ederek, "Diğer gizli servisler kendi parlamentolarından bilgi saklamıyor. Bizim gizli servisimiz neden saklasın." dedi.

- "Kişisel menfaatlerin öncelendiği bir Türkiye ortaya çıkmıştır"

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, rejim değişikliğinin iki amacı olduğunu savunarak, birincisinin "hükümet edenlerin mutlak yetki sahibi olma arzuları", ikincisinin ise "hem çok yetkili hem de çok sorumsuz ve sorgulanamaz olma isteği" olduğunu öne sürdü.

Bu değişikliğin ülkeye zarar verdiğini öne süren Şener, "Kamu menfaatlerinin değil, kişisel menfaatlerin öncelendiği bir Türkiye ortaya çıkmıştır. Bütün ekonomik göstergeler bozulmuştur." görüşünü paylaştı.

 

 

Yorumlar