Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Anayasa'nın ilk dört maddesiyle ilgili ilk açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun açıklamalarına yanıt vererek, Anayasa’nın ilk dört maddesiyle ilgili herhangi bir tartışmanın söz konusu olmadığını vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu konuda tartışma yok!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da düzenlenen Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Başarı Ödülleri Töreni’nde yaptığı konuşmada, anayasa tartışmalarına son noktayı koydu. Son dönemde HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun, "Anayasa'da değişmez madde olmamalı" şeklindeki açıklamaları siyaset gündeminde tartışmalara neden olmuştu. Bu tartışmalar üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Anayasa'nın ilk dört maddesi ile ilgili tartışma yok" diyerek net bir mesaj verdi. Erdoğan, yeni anayasa sürecinde "maksimalist söylemlerin" tartışmaları zorlaştıracağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevcut anayasanın Türk demokrasisine uygun olmadığını belirtti. "Darbe anayasasının, yapılan tüm değişikliklere rağmen Türk demokrasisine yakışmadığını hepimiz biliyoruz" diyerek, sivil bir anayasa ihtiyacını dile getirdi. Erdoğan, yeni bir anayasa yapım sürecinde geniş toplumsal mutabakatın önemine değindi.

MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜNDEKİ BAŞARILAR

Konuşmasında Türkiye ekonomisine dair önemli mesajlar veren Recep Tayyip Erdoğan, özellikle müteahhitlik sektörünün Türkiye'nin en güçlü alanlarından biri olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin uluslararası müteahhitlik sektöründe dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını belirten Erdoğan, Türkiye'nin, Çin’den sonra bu sektörde ikinci sırada olduğunu söyledi. Türkiye'nin en büyük 250 uluslararası müteahhitlik firması listesinde 43 firma ile temsil edildiğini belirten Cumhurbaşkanı, bu başarının Türkiye’nin dünya genelindeki itibarını artırdığını ifade etti.

Erdoğan, koronavirüs salgını ve global ekonomik dengelerdeki bozulmaların etkisiyle 2023 yılında müteahhitlik sektörü gelirlerinde bir miktar düşüş yaşandığını dile getirdi. Ancak gelecek yıllarda bu kaybın hızla telafi edileceğini söyledi. "Koronavirüs salgınıyla beraber bozulan global dengelerin hala yerine oturmadığını görüyoruz. Enflasyonun sorun olmaktan çıkması zaman alacak" ifadeleriyle, dünyada yaşanan ekonomik gelişmelere de değindi.

TÜRKİYE'NİN EKONOMİK BÜYÜMESİ

Türkiye’nin son 20 yılda büyük bir ekonomik gelişim kaydettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, göreve geldiklerinde 36 milyar dolar olan ihracatın bugün 256 milyar dolara ulaştığını söyledi. Turizmde de önemli başarılara imza atıldığını belirten Erdoğan, göreve geldiklerinde 13 milyon olan turist sayısının 56,7 milyona yükseldiğini ifade etti. "Son 20 yılda ekonomimiz ortalama yüzde 5,4 büyüdü. Milli gelirimiz ilk kez 1,1 trilyon doları aştı. Artık trilyonu konuşuyoruz" dedi.

Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında büyük başarılara imza atıldığını belirten Erdoğan, "Ekonomik ilişkilerimizde kat be kat artış yaşandı" ifadelerini kullandı.

DIŞ POLİTİKA VE TÜRKİYE’NİN YENİ ROTALARI

Konuşmasında Türkiye'nin dış politikadaki hamlelerine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin dünya genelinde büyük bir ağırlık kazandığını ve dış politikasını güçlendirdiğini ifade etti. "Dış politikamızı bölgesel ve küresel meselelerindeki tutumumuzu anlatıp da inatla çarpıtanlar olduğunun farkındayız. Biz bunlara kulak asmıyoruz. Türkiye'yi bölgesel ve küresel bir ağırlık merkezi haline getirmek için her imkanı değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu. Türkiye'nin dış politikada yeni rotalar keşfetmesinin övgüyle karşılanması gereken bir çaba olduğunu belirtti.

Erdoğan, Türkiye'nin yalnızca Batıya değil, Doğuya da önem vermesi gerektiğini söyledi. "Yüzümüz batıya dönük ancak doğuyu da ihmal etmeyeceğiz" diyerek, Türkiye'nin küresel ilişkilerde dengeli bir politika izlemeyi sürdüreceğini ifade etti. Ayrıca, BRICS ülkeleriyle diyalogların geliştirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti.

YENİ ANAYASA İHTİYACI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliği konusuna tekrar dönerek, yeni bir anayasa yapım sürecinde geniş toplumsal mutabakat sağlanması gerektiğini ifade etti. "Biz mümkün olan en geniş toplumsal mutabakatla yeni anayasa sürecini yönetmek ve başarıyla neticelendirmek arzusundayız" dedi. Darbe anayasasının artık Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamadığını ve milletin önünü açacak bir anayasanın gerekli olduğunu belirten Erdoğan, "Milletimizi darbe anayasasından kurtarmak, Türkiye'nin önünü açmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, anayasa değişikliği konusunda Cumhur İttifakı olarak bir sorunlarının olmadığını da sözlerine ekledi.

ANAYASANIN İLK DÖRT MADDESİ NEDİR?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ilk dört maddesi, devletin temel yapısını ve değiştirilemez niteliklerini belirleyen önemli maddelerdir. İşte bu maddeler ve açıklamaları:

  1. Madde 1: Devletin Şekli

    • Metin: Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
    • Açıklama: Türkiye’nin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak tanımlanmıştır. Bu madde, yönetimin bir hanedan veya monarşi tarafından değil, halkın egemenliğine dayanan bir hükümet sistemiyle gerçekleştirileceğini belirtir.
  2. Madde 2: Cumhuriyetin Nitelikleri

    • Metin: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
    • Açıklama: Bu madde, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerini belirler. Devletin demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olduğu vurgulanır. Ayrıca, Atatürk milliyetçiliğine bağlılık ve insan haklarına saygı öne çıkarılır.
  3. Madde 3: Devletin Bütünlüğü, Resmî Dili, Bayrağı, Millî Marşı ve Başkenti

    • Metin: Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı "İstiklal Marşı"dır. Başkenti Ankara'dır.
    • Açıklama: Bu madde, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğünü, resmî dilinin Türkçe olduğunu ve millî sembollerini (bayrak, İstiklal Marşı) tanımlar. Ayrıca Türkiye’nin başkenti olarak Ankara’nın belirlendiğini ifade eder.
  4. Madde 4: Değiştirilemeyecek Hükümler

    • Metin: Anayasanın 1'inci maddesindeki devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile 2'nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3'üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
    • Açıklama: Bu madde, Anayasanın ilk üç maddesinin (devletin Cumhuriyet olduğu, nitelikleri ve bütünlüğüyle ilgili hükümler) değiştirilemeyeceğini ve bu hükümlerin değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğini belirtir. Bu, Türkiye’nin temel yapısını korumak için konulan bir güvence hükmüdür.

Yorumlar