Cumhurbaşkanı, kardeşini başbakan ilan etti

Geçtiğimiz aylarda art arda gelen saldırılarla sarsılan ve hemen ardından seçimlere giden Sri Lanka'da seçilen Cumhurbaşkanı, kardeşini geçici olarak başbakan ilan etti.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı, kardeşini başbakan ilan etti

Sri Lanka geçtiğimiz hafta sonu seçime gitmişti. Gotabaya Rajapaksa'nın kazandığı seçimlerde Müslümanlara yönelik saldırılarda düzenlenmişti.

Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa, seçimi kazanıp yemin ettikten hemen sonra geçici kabinesini belirledi. Rajapaksa, 15 üyeli geçici  bir hükümet belirlerken hükümetin başına ise kardeşi ve eski Cumhurbaşkanı Mahinda Rajapaksa'yı başbakan olarak atadı.

KISA SÜREDE GENEL SEÇİME GİDECEK

Öte yandan Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa, yaptığı açıklama ile anayasanın izin verdiği en kısa sürede genel seçime gideceğini duyurdu.

Meclisin normal dönemi ağustosta sona eriyor ancak Sri Lanka anayasası cumhurbaşkanının mart ayında parlamentoyu feshederek seçim düzenlemesine olanak veriyor.

Emekli bir asker olan mevcut Cumhurbaşkanı Rajapaksa, ağabeyi Mahinda Rajapaksa'nın cumhurbaşkanı olduğu dönem olan 2005-2015 yıllarında savunma bakanlığı görevinde bulunmuştu.

Askerliği ve bakanlığı döneminde Tamil ayrılıkçılarla hükümet güçlerini karşı karşıya getiren iç savaşta kritik roller üstlenen Cumhurbaşkanı Rajapaksa'nın özellikle 2009'da iç savaşı sonlandıran kanlı çatışmaların yaşandığı süreçte insan hakları ihlalleri, yargısız infazlar ve faili meçhul cinayetlerdeki rolü sorgulanmıştı.

Yorumlar