Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ayasofya talimatı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1934 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla cami statüsünden müze statüsüne geçirilen Ayasofya Camii için kurmaylarına talimat verdi. Erdoğan, Ayasofya'nın yeniden cami statüsüne alınması için gerekli araştırmaların yapılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ayasofya talimatı

Türkiye'nin yıllardır çözülemeyen ve kangren haline gelmiş sorunlarından biri olarak bilinen Ayasofya Camii'nin müzeye çevrilmesi konusunda yeni gelişmeler yaşanıyor. İstanbul'un Fethi'nin yıl dönümünde Fetih Suresi okunması ve Yunanistan'ın tepki göstermesi sonucu başlayan tartışmalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya Müzesi'nin ibadete açılması için ciddi adımlar atıyor. Atılacak adımlarla Ayasofya Camii yeniden sahip olduğu statüye kavuşturulacak. 

Sultanahmet Camii gibi bir formül düşünen Erdoğan'ın aklında, hem turistlerin ziyaret edebileceği hem de ibadet edilebilecek olması gibi bir plan var. Daha önce kurmaylarına "Ayasofya'nın tekrar ibadete açılması konusunda bir çalışma yapın, getirin" şeklinde talimat verildiği bilinen Erdoğan, Yunanistan'ın tavrından da rahatsız.

Erdoğan'ın Ayasofya konusunda kararı milletin vereceğini belirterek, "Ayasofya cami olarak turistler tarafından ziyaret edilebilir, Sultanahmet'te olduğu gibi. Ayasofya'da namaz da kılınır, Fetih Suresi de okunur. Buna aziz milletimiz karar verir" dedi.

Erdoğan'ın kurmayları tarafından hukuki bir çalışma başlatıldı. 24 Kasım 1934 tarihinde çıkarılan kararnameyle müzeye dönüştürülen Ayasofya'nın ibadethane olarak tekrar açılması için bu kararnamenin iptal edilmesinin yeterli olup olmadığı araştırılıyor.

Abdülkadir Selvi'nin yazının tamamı için tıklayınız

Yorumlar