Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişimi davası

- FETÖ'nün darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 2'si firari, 43'ü tutuklu 47 sanığın yargılanmasına devam ediliyor

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişimi davası

MUĞLA (AA) - Muğla'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 2'si firari, 43'ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davanın duruşması sürüyor.

Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesince adliye binasındaki salonların fiziki yetersizliği nedeniyle Muğla Ticaret ve Sanayi Odası salonunda görülen duruşmaya, sanık avukatlarının gelmemesi nedeniyle geç başlandı.

Mahkeme heyeti, mazeretsiz duruşmalara katılmayan 5 sanık avukatının uyarılmasına karar verdi.

Söz verilen Muharebe Arama Kurtarma (MAK) ekibinden sanık eski Astsubay Selman Çankaya, sanıklardan dönemin MAK Okul Komutanı eski Binbaşı Taner Berber'in darbe girişimi günü 15 dakika içinde birlikte olması emrini verdiğini söyledi.

Depoya saat 19.00 gibi gittiğinde malzeme hazırlığının yapıldığını belirten Çankaya, kimsenin neden acele edildiğini bilmediğini öne sürdü.

Görevin hassasiyeti nedeniyle telefonlarının kapatıldığını, Berber'in görevin bir terör örgütü yöneticisini almak olduğunu söylediğini anlatan Çankaya, şunları kaydetti:

"Bir süre sonra özel kuvvet timi gelerek hazırladıkları malzemeleri kuşandı. Şükrü Seymen çıkarttığı hava fotoğrafı üzerinde çalışma yapıldı. Makineli tüfekçi olarak gönüllü oldum. Gruptan uzaktım, bu nedenle görevin mahiyeti hakkında konuşulanları duymadım. Gökhan Şahin Sönmezateş geç saatte, sıkıyönetim ilan edildiğini, Genelkurmayın yönetime el koyduğunu, emirlerin Genelkurmay Başkanlığından alındığını söyledi. 'Ülkede darbe oluyor, siz terör operasyonuna gidiyorsunuz.' diye sorabilirsiniz. Daha önce hiç darbe yaşamadım. Alt rütbedeki benim gibi bir kişinin buna karşı çıkması düşünülemez. Darbeye katkı sağlamak amacıyla bu olaya katılmadım."

Telefonları toplandığı için ülkede yaşananlardan haberdar olamadığını ileri süren Çankaya, helikopterlerle Marmaris'e gittiklerini, makineli tüfekçi olarak bulunduğu helikopterden ateş açmadığını iddia etti.

Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, ifadesini alan polislerle ilgili aşağılayıcı ifadeler kullanan sanığı 3 defa uyarmak zorunda kaldı. "Eleştirebilirsin ama hakaret edemezsin, haddini bil." diyerek sanığı uyaran Baştoğ, söz verilmeden konuştuğu ve duruşma inzibatını bozduğu için sanıklardan Ergün Şahin'i, karar oturumuna kadar duruşmadan menetti.

Öte yandan, suikast girişimini planladığı ve yönettiği belirtilen sanıklardan eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, anlaşmalı olarak eşinden boşandıktan sonra duruşmaya katıldı.

Duruşma, sanıkların esas hakkındaki savunmalarıyla devam ediyor.

Yorumlar