Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında

- Erdoğan: (5) -"Bedelli askerlik konusunda, şu anda gündemimizde bu yok. Çünkü şu anda ciddi manada asker kadrosunda eksilme var. Onun için biz, vatansever evlatlarımızı askere bekliyoruz. Hele hele üniversite bitirmiş, bedelli askerlik bekliyor. Zaten gelip yapacağın askerlik 6 ay. Bunun da yaklaşık bir 20 günü izin; 5 ay 10 gün. Gel askerliğini yap. Askerlik bir de sana birçok kazanım sağlıyor" -(Yabancı oyuncu kontenjanı) Bunu tabii aslında kulüplerimizle konuşarak bir yere vardırmamız lazım. Özellikle futbolda yabancı oyuncu sayısının aşırı oluşu bize bazı dezavantajlar getiriyor. En önemli dezavantajı Milli Takım'a yansıması. Milli Takım'a yansımada oyun noktasındaki performansı az olduğu için yerli futbolcularımızın Milli Takım'a gidişte de bir defa o sayıyı, gücü yakalayamıyoruz." -"Şu anda kulüplerimiz hiç mi yabancı oynatmasın? Hayır, oynatsın ama bu kadar fazla değil. Sayı 6'ya, 7'ye çıktığı zaman bu durumda hakikaten neredeyse sahada yerli futbolcu yok. Bunu doğru bulmuyorum" - "(Kanal İstanbul Projesi) Son aşamalarda, ihalesi yapılacak. Şu anda zannediyorum hükümetimiz ihale hazırlıklarını yapıyor, ihaleye çıkılacak, adım atılacak" - "Diyebilirim ki şu 15 sene içerisinde en eksi diyebileceğim konumuz birinci derecede kültür-sanattır. Bu eksiğimizi giderebileceğimize de inanıyorum"

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerlik konusunun gündemlerinde olmadığını belirterek, "Çünkü şu anda ciddi manada asker kadrosunda eksilme var. Onun için biz, vatansever evlatlarımızı askere bekliyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mabeyn Köşkü'nde ATV, A Haber ve A News ortak yayınına katıldı.

Bedelli askerlik konusundaki soru üzerine Erdoğan, bedelli askerlik konusunun gündemlerinde olmadığını, çünkü şu anda ciddi manada asker kadrosunda eksilme bulunduğunu belirtti.

Onun için vatansever evlatları askere beklediklerini ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hele hele üniversite bitirmiş, bedelli askerlik bekliyor. Zaten gelip yapacağın askerlik 6 ay. Bunun da yaklaşık 20 günü izin. 5 ay 10 gün. Gel askerliğini yap. Askerlik bir de sana birçok kazanım sağlıyor. Askerlikteki o belli disiplin anlayışı, bunlar çok çok önemli. Bir diğeri ise korunmada, birçok şeylerde bazı adımları atmaya yardımcı olur. İnsan hayatının disiplininde de askerliğin sağladığı birçok faydalar var. Bunun dışında da yani normal şu andaki süreçte de zaten 11 ay filan... Bunlardan kaçınmanın da ben doğru olmadığına inanıyorum.

Çünkü Genelkurmay Başkanlığımız, bunun yanında Milli Savunma Bakanlığımız bu sayısal durumu önümüze koyduğu zaman hakikaten bu da düşündürüyor. Orada öyle bir şişme olabilir ama öbür tarafta da ciddi bir ihtiyacımız var. Kaldı ki hep söylerdik ya 'biz asker bir milletiz'. Asker milletsek bunun gereğini de yapalım, bundan kaçınmayalım ve geçmişimizde bu yoktu, son zamanlarda bunlar biraz artış kaydediyor. Temenni ederim ki bunlar gündemden yavaş yavaş düşer ve herkes o şerefli giysiyi giymek suretiyle yola devam eder. Biz yaptık, 16 ay yedek subaylık yaptım. Şimdi artık yedek subaylıkta da süre iyice azaldı."


- "Yabancı futbolcu sayısının aşırı oluşu, bazı dezavantajlar getiriyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yabancı futbolcu ve basketbolcu konusuna ilişkin soru üzerine, bu konunun kulüplerle konuşularak bir yere vardırılması gerektiğini belirtti.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile de bu konuyu konuştuklarını hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Özellikle futbolda yabancı oyuncu sayısının aşırı oluşu bize bazı dezavantajlar getiriyor. En önemli dezavantajı Milli Takım'a yansıması. Milli Takım'a yansımada oyun noktasındaki performansı az olduğu için yerli futbolcularımızın Milli Takım'a gidişte de bir defa o sayıyı, gücü yakalayamıyoruz. 'Şu anda kulüplerimiz hiç mi yabancı oynatmasın?' Hayır, oynatsın ama bu kadar fazla değil. Sayı 6'ya, 7'ye çıktığı zaman bu durumda hakikaten neredeyse sahada yerli futbolcu yok. Bunu doğru bulmuyorum. Belli bir sayıda tutulabilir, o da hem tribünlere farklı bir heyecan getirebilir hem de yerli futbolcularımız arasında rekabete vesile olabilir ama işi bitmiş futbolcuları almanın da doğru olduğuna inanmıyorum."


- "Basketbola önem vermemiz gerektiğini savunanlardanım"

Erdoğan, basketbolda yabancı sporcu takviyesinin olmasını doğru bulduğunu ama dengenin yine korunması gerektiğini belirtti.

Gelen yabancı oyuncuların basketbolda, yerli basketbolculara çok şey kattığına inandığını dile getiren Erdoğan, "Ben basketbola çok büyük önem vermemiz gerektiğini de savunanlardanım. Bu konuda Basketbol Federasyonu Başkanı malum benim başdanışmanımdır ve tüm Türkiye'de bütün belediyelerle görüşmeler yapmak suretiyle, mahallelerde bol miktarda basketbol sahaları yapmak, bol miktarda oralara basketbol potaları yerleştirmek... Gençlerimiz gelsinler. Boş vakitlerini oralarda potalarla sürekli oynamak suretiyle geçirmelerinde büyük fayda var diye düşünüyorum." diye konuştu.


- "Beşiktaş o akşam teberrüken bir galibiyet almadı"

Beşiktaş'ın, Porto karşısındaki başarısına da değinen Erdoğan, "Porto gibi önemli bir takım karşısında, Beşiktaş o akşam teberrüken bir galibiyet almadı. Alnının akıyla, gayet güzel bir oyun, gerek fiziki mücadelede, gerekse kolektif bir futbol ortaya koymak suretiyle ve atılan goller de zaten onun eseriydi. Gerçekten o kolektif futbol olmasa, o goller de olmazdı. Gayet güzel gollerle ve 3-1 gibi bir galibiyetle Türkiye'ye dönmesi büyük bir avantaj ama iş bitmedi çünkü futbolun neticesi 90 artı uzatmalardır. Ne olur ne olmaz işi sağlam tutmak lazım. Türkiye'de de inşallah rövanşı kaptırmamak suretiyle burada da puanları en isabetli, en güzel şekilde almalı ve ikide iki yaparsa 6 puan yakalar ve böylece yola çok daha güvenle devam eder. Çünkü bundan sonraki süreç zaten puan süreci. Bu puanlarla beraber inşallah yoluna devam eder diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Milli Takım'ın yapacağı maçlar ve Dünya Kupası'ndaki beklentisine ilişkin görüşü sorulan Erdoğan, "Şu anda iş bitmedi, umutluyuz. Ukrayna maçında yaşanan keşke olmasaydı ama ardından Hırvatistan maçında alınan netice umudumuzu arttıran bir netice oldu. Grup liderini yenmiş olmak Eskişehir'de bizim için çok önemliydi. Bunu başarmak suretiyle önümüze yeni bir süreç açıldı diyebilirim. Burada işi hafife almamak lazım. İki takım da önemli takımlar. Bu takımlardan alınacak neticeyle yolumuz açılacak. Şu anda Lucescu ile takım yeni bir hava yakaladı. Bu yeni havayı, birliği, beraberliği, inşallah devam ettirerek, bu maçlardan hele ikide iki yaparlarsa o zaman zaten yola devam etme fırsatını da bulur. Ben başarı diliyorum." şeklinde konuştu.


- "En eksi diyebileceğim konumuz, birinci derecede kültür-sanattır"

"Kültür-sanat ile ilgili yapmayı çok arzuladığınız, nihayete erdirmek istediğiniz projeniz, hayaliniz nedir? Biraz eksik kaldığınızı ya da sürecin biraz yavaş işlediğini düşünüyor musunuz? Özellikle Atatürk Kültür Merkezi herhalde önemli bir yer teşkil ediyor bunun için..." sorununa Erdoğan, şu yanıtı verdi:

"Tabii eksiğimiz var. Diyebilirim ki şu 15 sene içerisinde en eksi diyebileceğim konumuz birinci derecede kültür-sanattır. Bu eksiğimizi giderebileceğimize de inanıyorum. Hatta bugün Kültür ve Turizm Bakanımız buradaydı, onunla biraz da bunları konuştuk. Numan Bey dedim, bir eğitimcisin ama aynı zamanda dünyayı tanıyan, bilen bir eğitimcisin. Kültüre bizim ciddi manada yüklenmemiz lazım, kültür ve sanatta bir sıçrama yapmamız gerekiyor. Ne gibi adımlar atmamız gerekiyorsa, bu adımları atalım ama bu açığımızı süratle kapatalım."

Erdoğan, Hasankeyf'te su altında kalma durumu olan bazı tarihi eserlerin taşınması sürecinin devam ettiğini hatırlattı.


- "Atatürk Kültür Merkezi'ni 2018 yılının sonunda bitirmeyi hedefliyoruz"

Atatürk Kültür Merkezi projesinin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden beri hayali olduğunu anlatan Erdoğan, bir diğerinin ise Harbiye'deki kongre merkezi olduğunu aktardı.

Harbiye'deki kongre merkezinin Başbakanlığının ilk döneminde yapıldığını anımsatan Erdoğan, "Gösteriler, neler yaptılar. 'Muhsin Ertuğrul gitti, gidiyor' dediler. Biz 'daha iyisini yapacağız' dedik, inanmadılar. Daha büyüğünü, daha iyisini yaptık ve şu anda hizmetler orada devam ediyor. Öbür tarafta Türkiye'nin en büyük kongre merkezi, Harbiye Kongre Merkezi oldu. Aynı anda 3 bini aşkın kişiyi alıyor." ifadelerini kullandı.

Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkım çalışmalarının devam ettiğini ve ortaya çok güzel bir projenin çıktığını belirten Erdoğan, eski eseri de yapan Tabanlıoğlu Grubu'nun çok güzel bir eseri ortaya çıkardığını, çok kısa bir süre içinde inşaatın başlayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 bin 500 kişilik salona sahip olacak Atatürk Kültür Merkezi'ni 2018 yılının sonunda bitirmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türkiye'de bizim şu anda tek Ankara Beştepe'deki kongre merkezimiz ama bunun dışında böyle bir kongre merkezimiz yoktu. Ankara'da eskiden 150-200 kişilik opera binası vardı. Atatürk Kültür Merkezi tam opera binası diyebileceğimiz bir bina değildi, yarı opera binasıydı. Şimdi biz Millet Evi'nin yanındaki yerimizi tam opera binasına benzer şekilde yaptık. Bunun için de mimarlarımıza dünyayı dolaşın, ona göre bunu yapalım dedik ve buna göre yapıldı. Taksim'deki ise tam bir opera merkezi oluyor inşallah. Burası 3 balkonu olan 2 bin 500 kişiyi aynı anda alabilecek, çok amaçlı hizmet verebilecek. Sadece o opera gösterilerinin olacağı günlerde açılan değil, yıl boyu birçok hizmet verebilecek, küçük salonlarında değişik toplantıların yapılabileceği bir yer olacak. Dış cephe giydirmeleri ise hayranlık uyandıracak muhteşem bir eser. Bunun da lansmanını 2 ay içinde Ankara'daki Millet Evi'nde yapacağım. Ondan sonra inşaatını başlatacağız. Hazırlıklarımız bu konuda kararlı bir şekilde devam ediyor. Ben beğeneceğinizi umut ediyorum."

Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin soruya Erdoğan, "Son aşamalarda, ihalesi yapılacak. Şu anda zannediyorum hükümetimiz ihale hazırlıklarını yapıyor, ihaleye çıkılacak, adım atılacak." yanıtını verdi.

(Bitti)




Yorumlar